ТЪРСИ
Гледане на Кафе

PLOrk – лаптоп оркестър от Принстън


Гледане на Кафе
The Princeton Laptop Orchestra (или PLOrk) е действително пълноценен оркестър, но вместо акустични инструменти, музикантите държат в ръцете си лаптопи. С помощта на клавиатура и сензорни панели управляват „звукоиздаващият” софтуер.
  В допълнение, всеки лаптоп е свързан към специално проектиран усилвател и полусферична динамика, която имитира естественото разпространение на звука от акустичен инструмент. Разполага и с TriggerFinger интерфейс, графични таблети, Nintendo Wii дистанционни, HCI устройства, инфрачервена светлина, постелки, възглавници…
  Това, всъщност, са разликите от „нормалния” оркестър. „Необичайното” в случая е, че обикновено „лаптоп-музиката” се изпълнява от един, най – много двама изпълнители. Основателят на оркестъра Дан Труман, е първият, който събира индивидуални изпълнители в такъв формат.
PLOrk оркестърът е основан през 2005 г. от професорите Пери Кук и Дан Труман, с финансовата подкрепа на Принстънския университет, много ведомства и организации. Няколко научни статии описват мотивите за създаване на подобен оркестър. Предизвикателствата са много: какви звуци могат да бъдат създавани? Как може физически ансамбълът да „контролира” тези звуци? … Има и социални въпроси с музикални и технически последици:  как да се организира една дузина музиканти в този контекст? С диригент? С помощта на безжична мрежа?
  Членовете на този ансамбъл/преподаватели, студенти, професионални музиканти/ са едновременно изпълнители, учени, композитори и разработчици на софтуер.
  Ансамбълът PLOrk използва два аудио езика за програмиране Чък и Max / MSP. „Чък” е нов програмен музикален език, създаден от Ван Пери и Кук, който позволява на изпълнителите да разработват нов код при подготовката и работата си.
  А ето и музиката на Принстънският лаптоп оркестър:
 
Гледане на Кафе
Дата: 6 - ти юли 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: PLOrk лаптоп оркестър от Принстън
PLOrk – лаптоп оркестър от Принстън
The Princeton Laptop Orchestra (или PLOrk) е действително пълноценен оркестър, но вместо акустични инструменти, музикантите държат в ръцете си лаптопи.
Странен анонс на музикален албум
Съвременният немски композитор Свен Хелбиг представи новия си музикален албум, чрез странно видео за възраждането на класическата музика.
Apple патентова универсален захранващ адаптер
Apple е подала в американското ведомството за патенти и търговски марки (USPTO) заявката за патент на захранващ адаптер, подаващ електричество едновременно на няколко приспособления от различен тип.
Системата Senseye Ви позволява да управлявате смартфона си с поглед
Компанията Senseye разработва едноименна система, която, както се очаква, ще позволи да управлявате смартфона си с очи.
Японски автобус за пътуване първа класа
Японците, както е известно, са експерти по личния комфорт. Затова не е изненадващо, че точно в Япония е създаден най – комфортния в света автобус.
Околните предмети се превръщат в компютри и телефони
Японски учени са разработили система за тотална допълнена реалност, която ще позволи на всеки заобикалящ ни предмет да стане интерактивен.
Най – звучният пенис в света
Мъжките на водната дървеница Micronecta scholtzi, с помощта на своя полов орган пеят на самките любовни серенади. И не просто серенади, а най – звучните в животинския свят.
Любопитки
Забавни и любопитни факти
Седем идеи, които могат да променят света
Идеи, които си струва да се опитат.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други