ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Microsoft патентова софтуер анализиращ действията на служителите


  Бихте ли работили там, където софтуерът автоматично следи начина ви на работа на базата на електронна поща, телефонни обаждания и дори видео-конферентна връзка?
   Microsoft е преценила, че тази идея заслужава патент, а вероятно и внедряване.
  Заявката за патент, открита на сайта GeekWire, описва компютърна система, способна не само да следи поведението на работниците, но и да присъжда на всяко действие положителни или отрицателни резултати. Например, ако служител отклонява вниманието на колега с разговори или шефът притеснява подчинените си по време на обедната почивка.
  Очевидно, рейтинговата система ще се основава на субективни критерии, налагани от работодателя съобразно собствените му представи за това, какво означава да се работи добре. Могат да се маркират определени фрази, жестове, навици(например, появата на видеоконферентна връзка в неподходящо облекло).

Гледане на Кафе
Работодателят (или ръководителят на HR-отдел) ще вижда нещо като това. /илюстрация от заявката за патент/

  Вече има софтуер, проследяващ, кои сайтове посещава служителят в работно време, кои клавиши натиска, какво е имало на екрана му, какво е обсъждал в "ICQ" или чата, как е работил с електронната поща. Освен това има технологии, анализиращи поведението: милиони потребители са се отказали от конфиденциалността в социалните мрежи и онлайн магазините, дори видео игрите се адаптират към маниера на потребителя.
  В същото време, хората търпят проникване в личното им пространство, само ако получат нещо в замяна. Например, може да се примириш с проверките по летищата: национална сигурност, казват те. Може да оставите онлайн магазина да запомня посетените от вас страници и да препоръча нещо интересно.
  Поради това, Microsoft се надява, че новата система ще бъде от полза и за служителите - например, получавайки информация за своето поведение ще се самоусъвършенстват. В патентът е упомената политика на конфиденциалност: служител сам може да определи, какво точно в неговото поведение ще позволи да се наблюдава.
  Хитрият работодател може да отиде още по – далеч, създавайки локална социална мрежа: на всички сътрудници се слагат анонимни номера и всеки се сравнява с другите. В колектива расте конкуренцията, а с нея – и мотивацията. За добро поведение дават премия!
  Доказателства, че Microsoft наистина възнамерява да разработи такава система, ако патент бъде издаден, няма.

Гледане на Кафе
Дата: 22 - ри ноември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Microsoft патентова софтуер анализиращ действията на служителите
Microsoft патентова софтуер анализиращ действията на служителите
Бихте ли работили там, където софтуерът автоматично следи начина ви на работа на базата на електронна поща, телефонни обаждания и дори видео-конферентна връзка?
Microsoft ще представи интерактивно цифрово платно
Microsoft работи по интересен инструмент за презентации - интерактивна дъска SketchInsight.
Microsoft е подготвила огромна порция кръпки
На 12 февруари Microsoft ще представи поредната порция кръпки за своите продукти.
Социалният проект Microsoft Socl
Microsoft Corporation, според слухове от уеб източници, тества собствена социална мрежа Socl, спомената за пръв път през лятото.
Microsoft изглежда ще закупят Nokia
Nokia и Microsoft, ако вярваме на анализатора Елдар Муртазин, през следващата седмица ще обсъдят възможността за частично обединяване на бизнеса.
Microsoft ще пусне контролер Kinect за Windows-компютри
Корпорацията Microsoft разработва версия на контролера Kinect за персонални компютри, работещи под операционните системи Windows.
Разработен е софтуер за анонимност на фотографа
Програмата обработва две или повече снимки и сменя гледната точа, което затруднява определянето на автора.
В Германия е разработен въображаем iPhone
Сега можете да управлявате вашия смартфон, натискайки с пръсти по дланта си, като върху екран. За останалото ще се погрижат специални камери и софтуер.
Вижте вътрешността на Microsoft Surface Pro
Surface Pro почти не подлежи на ремонт.
Microsoft представи един невероятен проект за видео-игри.
Демонстрираната технология IllumiRoom позволява видео-играта да бъде изнесена извън пределите на екрана.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други