ТЪРСИ
Гледане на Кафе

GravitySpace: умeн под – екран

  Този под изглежда огледален, но вие не виждате отражението си в него. Вместо това, компютър генерира ваш двойник, който се движи едновременно с вас.
  Патрик Баудиш и колегите му от Института Хасо Платнер/Германия/ в сътрудничество с Microsoft Research Cambridge са разработили тези осем квадратни метра, реагиращи на натиск, за различни цели. Разпознавайки човека по теглото му, устройството ще помогне по нов начин да се управляват обекти, да се играе, да се помага на възрастни и инвалиди.

Гледане на Кафе
Какво става в стаята/в ляво/ и какво вижда камерата /в дясно/. /Тук и долу изображениета са на разработчиците/

  Например, футбол в стаята: на пода се появява триизмерно изображение на топка, която може да поритате с приятели, без да се страхувате, че ще счупите нещо. Ако седнете на пода пред телевизора, устройството ще ви разпознае и ще включи любимия ви канал. По същия начин то проследява активността на възрастен и болен човек.
  Прототипът се състои от стъклена плоча с дебелина 6,4 см, инфрачервена камера и видео проектор с висока резолюция, монтирани под пода в стаята за да наблюдава движението на хора и да прехвърля видеото директно върху стъклото.

  Подът е заобиколен от инфрачервени светодиоди, а стъклото е покрито с гумено самозалепващо се покритие. С всяка крачка човек създава препятствие на инфрачервените светодиоди, което позволява на камерата да фиксира придвижванията. Разделителната способност на сензорите е толкова висока, че подът разпознава не само рисунъкът на ходилото, но и текстурата на тъканите.
  Някъде в близост работи компютър, който е в състояние да разбере, с какво са заети хората и да създаде в отговор съответния видео клип. Например, при игра на футбол, подът определя скоростта с която се променя налягането под крака, на който стъпва ритащият по топката, за да определи параметрите на удара, макар ритащият крак никога да не докосва пода.
  Възможно е именно в това направление да се развиват компютърните интерфейси?
  Изобретението, наречено GravitySpace, ще бъде представено през април на Конференция за човешкия фактор в изчислителните системи, която ще се проведе в Париж (Франция).
  Подготвено по материали на NewScientist.

Гледане на Кафе
Дата: 24 - ти януари 2013г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: GravitySpace - умeн под
GravitySpace - умeн под
Този под изглежда огледален, но вие не виждате отражението си в него. Вместо това, компютър генерира ваш двойник, който се движи едновременно с вас.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други