ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Disney създава кресло с илюзия за физически допир


Гледане на Кафе
Оказва се, че с помощта на набор от вибриращи механизми, върху нашата кожа могат да се „организират" потоци от дъждовна вода.
  Работата на специалистите от Disney Research - Ali Israr и Ivan Poupyrev, се основава на две тактилни илюзии. Първата се изразява в това , че когато два вибриращи обекта бързо и последователно се поставят върху кожата на малко разстояние един от друг, човек изпитва усещането за лек трепет, който върви от едната до другата точка на контакта. Вторият феномен се състои в това, че две продължителни вибрации върху тялото, могат да се усещат като една мнима – разположена  между тях.
  Макар първият ефект да е познат от началото на миналия век, а вторият - от 1957 г., сега се използват на практика за първи път. Специалистите създали "мрежа" от 12 контролирани вибриращи спирали, които интегрирали в кресло.Нарекли устройството Tactile Brush /тактилна четка/.
  Доброволците, участвали в експериментите, съобщават за усещането на пълзящи по гърба насекоми и проливния дъжд. На последната конференция във Ванкувър, Канада CHI 2011 г., посветена на човешкия фактор в компютърните системи, изследователи от " Disney Research " показали седалка за автомобилен симулатор, предаваща усещанията по време на ускорение и остри завои.
  Компанията планира да използва виброкреслото заедно с разработвания  портативен аналог на вибриращи механизми в ръкавите и около кръста, за "повишаване на ефекта" в увеселителните паркове. Г-н Pоupyrev смята, че използването на „Тактилните четки”, ще направи филмите още по-реалистични. 3D-изображението вече го има, защо да няма и „пълзящи по гърба насекоми”?
  Гледане на Кафе
Дата: 26 - ти май 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Disney създава кресло с илюзия за физически допир
Disney създава кресло с илюзия за физически допир
Доброволците, участвали в експериментите, съобщават за усещането на пълзящи по гърба насекоми и проливния дъжд.
Филмите на Walt Disney Studios се появиха в YouTube
YouTube разширява асортимента от филми за отдаване под наем - в кино-базата на главния видеохостинг на планетата, ще се появят лентите на Walt Disney Studios.
Може ли да се успокои болката с помощта на огледало
Оказва се, че огледалната илюзия отслабва болката от възпаления при заболявания на костите и ставите.
Бил Гейтс създава - супер храна
Основателят на компанията Microsoft Бил Гейтс е решил да осъществи нов проект, който по негово мнение, ще преобърне представата на човечеството за храната.
Интернет-архив създава хранилище за печатни книги
Целта на новият проект на Internet Archive е да събере по едно копие от всички отпечатани някога книги, като обещава запазването на томовете при оптимална температура и влажност.
Появи се робот с кожа
Чувствителни сензорни пластини ще помогнат на механичните създания да усещат себе си и тези, около тях.
Войниците на бъдещето ще станат невидими
Центърът за инженерно-физически изследвания във Великобритания работи над нов тип тъкан, която ще използва слънчевите фотоелектрични елементи, термоелектрични устройства и най –новите олекотени батерии.
Строеж и произход на китайският йероглиф - дълголетие
Древните китайци вярвали, че занимавайки се със земеделие, т.е. с физически труд и хранейки се с плодовете на земята, човек ще живее дълго.
Представен е принтер за човешки органи
На конференция беше представен триизмерен принтер, който е способен да създава органи от собствените тъкани на пациента
Исландия пише новата си конституция чрез Интернет
Конституцията на страната се създава с участието на гражданите, общуващи с Конституционния съвет чрез Facebook.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други