ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Adobe Flash. Какво всъщност се случи?


  След изявлението на Adobe, за отказа му да поддържа мобилната версия на Flash Player, настъпи истинска паника сред журналисти и играчи на борсата. Интернет се изпълни със статии и коментари за това, колко прав, за пореден път, се оказа Джобс и че е дошло време Adobe да стесни позициите си. Акциите на Adobe паднаха с 8%.
  Същността на събитието е по – скоро положителна, отколкото отрицателна.
  Самото понятие Flash изисква известно обяснение. То се състои от две части.
Първо – това е инструмент за разработчиците на Flash, направен от компанията Macromedia за създаване на така наречената rich media, от края на миналия век и даващо възможност на разработчиците да създават красиви, интелигентни, интересни приложения с анимация, звук и видео. То се превърна в мощно допълнение към тогавашния хилав HTML. Macromedia Flash се оказа толкова добър, че незабавно се превърна в основен инструмент за работа на цяла армия дизайнери. Именно тогава дизайнерите успяха да станат пълноправни разработчици без дълбоки познания по програмиране.
  Втората част е самият Flash Player - добавка за браузъра и операционната система, която даде възможност всички тези творения на дизайнерите да се показват.
  Двете части имали еднакви имена и се превърнали в това, което завинаги промени статичният и нелеп интернет от края на миналия век. С всяка година почитателите на първата част се увеличавали и в края на краищата станала култова.
  Далеч по – малко ярко протичал животът на втората част от понятието Flash - съпровождан с постоянни проблеми и скандали. С всяка година ставало все по – ясно, че Flash Player е един от основните проблеми на компютърната безопасност.
  Компанията Adobe, придобивайки през 2005 г. Macromedia, получи огромно количество прекрасни софтуерни продукти (фактически всички днешни web-ориентирани продукти: Flash, Dreamweaver, Flex, ColdFusion, Fireworks, Contribute и др.) и един малък проблем. И сега беше сложен край на този проблем. Adobe се отказа от Flash Player. Не е ли логично?

Гледане на Кафе
Версията CS5.

  Какво има в замяна? Днес има две алтернативи.
Adobe Air – независима от платформата среда, стартира приложение разработено от Adobe, отчитайки проблема и реално заменящо Flash Player, но с разширени възможности.
HTML 5 - език за описание на уеб страници, който в петата си версия има повече и по-малко поносими възможности, присъщи на Flash.
  Използвайки средствата на Adobe Flash днес може да публикувате своите приложения не само на PC, но и на всички Android и IOS устройства, което преди не можеше. Така че, какво се случи?
В стремежа си да се избави от проблемния продукт, Adobe е започнала подготовката си по – рано. Много по – важно събитие през тази година, останало без вниманието на журналисти и борсови играчи, е освобождаването на последната версия CS5.5, в която всичко е готово за да се мине без Flash Player.
  Да, експортът в HTML5 е още слаб, но вероятно е въпрос на време.
  В действителност, разработчиците на приложения, работещи с Adobe Flash, получиха с отказа на Adobe от Flash Player нови, недостъпни по-рано  възможности на публикации за мобилни устройства.
  Не е ли това крачка напред?

Гледане на Кафе
Дата: 12 - ти ноември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Adobe Flash. Какво всъщност се случи
Adobe Flash. Какво всъщност се случи
Същността на събитието е по – скоро положителна, отколкото отрицателна.
Adobe спира разработката на мобилни версии на Flash Player
Adobe Systems Incorporated възнамерява да се откаже от издаването на нови версии Flash Player за мобилни платформи. Това съобщение се появи в блога на компанията.
Безплатен скрийнсейвър от безрамка
Безплатен скрийнсейвър от безрамка - интересен скрийнсейвър
Photoshop ще получи средство за възстановяване на размазани снимки
Компанията Adobe демонстрира нов плъгин за редактора на изображения Photoshop, предназначен за възстановяване на размазани снимки.
Клавиши, но не съвсем
На пръв поглед, това са просто клавиши покрити с тъкан, но всъщност, не е така.
Какво друго можеш да направиш с дисплея – предложение от Intel
В Хановер Intel демонстрира технологията, наречена - дисплеят, като услуга.
От какво се състои птичето мляко
Тази рядка способност да произвеждат птиче мляко, притежават само гълъбите,фламингото и мъжките императорски пингвини.
Какво се знае за разработването на ядрени оръжия от Иран
Миналата седмица Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) публикува, най-изчерпателния до сега, доклад за предположенията по разработването на ядрени оръжия от Иран. В него ясно се заявява, че Иран нарушава Договора за неразпространение ...
Нашето ДНК запомня, какво е било детството ни
Социално-икономическите условия, които са съпровождали човек в детството му, се записват в ДНК с помощта на епигенетичен код.
Какво ще шепнат Google Glass и защо това е добре
Може би точно в това се състои чудото на Google Glass, именно в картите Now, а не в гласовите команди – ключът към тяхната популярност.
123456 ... 11
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други