ТЪРСИ
Гледане на Кафе

8 причини да напуснете работа през 2013

  Превод на нашумялата статия на Джеймс Алтушер/James Altucher/ – инвеститор, предприемач и автор на множество публикации.


  Вие вече нямате избор. Митът за кариера и сигурност на работното място в корпорациите приключи. Не защото с икономиката всичко е лошо, а защото новите технологии и глобализацията ви дават най-добрите възможности от всякога.
  Ето осем причини, поради които трябва да напуснете тихото корпоративно пристанище сега:

1. На корпорациите не им пука за вас
  Наскоро редактор на голямо новинарско издание ми се оплака: “Служителите ни са залитнали по някаква мода – поставят под публикациите си своя туитър. Там се подписват много хора и авторите започват да искат увеличение на заплатите.“
„И в какво е проблемът?“ - попитах аз. „Нима не искате вашите автори да бъдат популярни и уважавани в мрежата?“
„Не. Ние сме новинарско издание и не искаме да отглеждаме звезди.“
   С други думи, неговата работа се състои в това, да разрушава стремежите за кариера на сътрудниците си. Той дори би предпочел авторите да работят по-малко и по-лошо, стига да са лоялни и да работят при същите условия.

2.Повече пари не означава повече щастие.
  Проучванията показват, че увеличаването на доходите увеличава щастието съвсем незначително. Или изобщо. Да допуснем, че заплатата ви е 2000 долара. Увеличават я с 500. Купувате нов компютър, диван, по-голям телевизор. И после се чудите: "Къде отидоха парите?" Не дръжте на работата си заради бонуси. Това няма да ви спаси от страха за бъдещето. Истинската ценност е свободното време и възможността да изчезнете от работа, когато ви се прииска.

3. Пребройте, колко хора могат да съсипят живота ви с едно решение
  Ако сте служител, твърде вероятно е да има един човек, от когото сте много зависими. Това е шефът ви. Някой ден той ще се възползва от тази възможност. Как да го спрете? Разпределете риска. Нека тези хора бъдат много, но действията на всеки един от тях поотделно да не ви вреди болезнено.

4.Не очаквайте пенсия.
  Не ми пука за размера на моите пенсионни спестявания. Пенсията е мит. Ще бъде изядена от инфлацията и от бездарниците, управляващи пенсионните фондове. Дори и при най-оптимистичния сценарий, пенсията няма да ви позволи да живеете по начина, по който живеете сега.
Единственият начин да избегнете това - е да работите не за пенсия, а за себе си. Всеки може да бъде предприемач. Макар и съвсем малък, само с един човек в "щата" – самият той.

5. Оправдания
  „Аз съм твърде стар.“, „Не съм достатъчно креативен.“, „Имам деца.“ Всичко това са само думи.
  Веднъж бях на едно парти. До мен се приближи изумително красива жена и каза: „Джеймс, как сте?“
„Какво? Коя е тя?“ - започнах да прехвърлям в ума си. Отговорих на поздрава, но продължавах да се чудя, защо се обърна към мен – бях твърде грозен. След няколко минути се сетих коя е. Преди шест месеца бяха уволнили от работа старомодно облечена жена. Плачеше, докато си събираше нещата. Продължи да плаче, докато не осъзна, че това е началото на нов живот.
  Във филма на Джордж Лукас "THX-1138" е показана подобна ситуация. Хората живеят под земята в тоталитарно общество. Казват им, че на повърхността има радиация. Един от жителите, на име THX-1138, успява да избяга навън. И открива, че няма никаква радиация. Там грее слънце и животът е прекрасен.

6. Да се движите с малки крачки е нормално
  „Не мога да си тръгна просто така!“ - казват обикновено хората. „Трябва да има с какво да живея!“ Съгласен съм. Никой не казва, че трябва да оставите всичко в един ден. Преди да се впуснат в маратон, хората се учат да пълзят, после да ходят, а чак тогава да тичат. Затова тренират всеки ден, за да имат шанс да преодолеят маратона.
  Започнете със списък. Запишете целите си и работете над тях всеки ден. Наемният труд никога няма да ви даде изобилие. Няма да го разберете, докато не се измъкнете отгоре.

7. Ще ви заменят
  Новите технологии, аутсорсингът, аутстафингът размиват почвата из под средната класа. Болшинството специалности, съществували преди 20 години, вече изчезват. По време на кризата 2008 – 2009 г. много хора бяха съкратени. В замяна нови работни места няма да се появят.
  Аз съм член на борда на директорите на аутстафингова компания с оборот от 600 млн. долара. Наблюдавам съкращения във всички сектори на икономиката. В обратната посока – движение няма.

8. Идеята за средна класа е мъртва
  Преди няколко седмици посетих приятел, управляващ активи от трилиони долари. Той каза: „Погледни през прозореца.“ Наоколо небостъргачи. „Какво виждаш?“ - „Не знам!“ - „Те са празни. Всички офиси са празни. Средна класа повече няма.“ Вгледах се. Цели етажи бяха потънали в мрак. На няколко етажа имаше по един – два осветени прозорци, а останалото пространство беше пусто.
„Служители няма. Замениха ги с аутсорсинг и компютри.“ - заключи приятелят ми.
„Не е толкова зле, колкото звучи.“ - продължи той. „Сега все повече хора стават богати, от когато и да било. В същото време се появява все повече временни служители.“
  Докато, най-накрая осъзнах: идеята за средната класа е мъртва. Американската мечта е мъртва. И дали някога е съществувала? Това е бил просто маркетингов трик.

Гледане на Кафе
Дата: 25 - ти януари 2013г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: 8 причини да напуснете работа през 2013
8 причини да напуснете работа през 2013
Превод на нашумялата статия на Джеймс Алтушер/James Altucher/ – инвеститор, предприемач и автор на множество публикации.
Обявени са наградите BAFTA Video Game Awards 2013
Най-най за журито на Британската академия за кино и телевизия (BAFTA) е приключенската игра Journey.
Австралия се готви за тест на плазмен двигател през 2013 година
Правителството на страната е отделило 3,1 милиона долара за ускоряване разработването на усъвършенствания плазмен двигател, който може да се използва за спътници и теоретично - на междупланетни кораби.
Открита е неизвестна работа на Франсиско Гоя
Специалисти от амстердамският Rijksmuseum са открили под шедьовър на Франсиско Гоя друга негова работа. По всяка вероятност, испанският художник е покрил платното по политически причини.
Хард дискове на базата на мемристор могат да се появят през 2013 година
Специалисти на Hewlett-Packard са успели с още една стъпка да се приближат до разработката на устройство за съхранение на данни от ново поколение, базирано на мемристор.
Китайска Лунна експанзия започва след две години
Кацане на Луноход през 2013 г. на Луната, получаване на проби от почвата през 2017 г. и след още 8 години – изпращане на китайски Нийл Армстронг.
Описани са гените – регулатори на кръвното налягане
Международният екип от повече от 300 учени обяви приключването на проекта по търсене на генетичните причини за високото кръвно налягане. Учените са успели да открият 28 гени, чиито мутации водят до нарушения в неговата регулация.
Вече вместо Вас – робот в офиса
На интерактивната изложба SXSW в Остин (Тексас) бяха представени роботи за дистанционна работа в офис.
Как да победим корупцията
Разработката на ефективна антикорупционна политика изисква, първо да се изясни, какво кара хората да станат корумпирани. Изглежда, едва сега учените започват да говорят по - уверено за тези причини.
Започна работа първият в света завод за частни космически кораби
Хангарът, струвал на инвеститорите 8 млн.долара, е първият обект в историята на човечеството, в който ще се монтират и тестват частни пилотирани космически кораби.
123456 ... 36
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други