ТЪРСИ
Гледане на Кафе

300 години от рождението на Михаил Ломоносов


 

Гледане на Кафе
Ломоносов - 08.11.1711 - 04.04.1765
Портрет на Петър I от Ломоносов
фрагмент от "Битката при Полтава"

  Без съмнение, Михаил Ломоносов бил изключителен учен. Казват, че талантливият човек е талантлив във всичко, а отнесено към Ломоносов, това наистина е справедливо твърдение.
   Интересувал се от много неща и всичко, с което се захващал, се получавало с лекота. Освен лекотата, с която възприемал информация, той имал невероятна способност да вниква дълбоко в същността на всичко.
  Много може да се говори за постиженията на Михаил Ломоносов в различни сфери. За 54 години живот, този човек е направил за световната науката толкова, колкото талантливи учени в своята сфера на знание не са успели да направят за век.
   Ломоносов е първият човек в света, който забелязал, че човешкото зрение може да се подобри в тъмното с помощта на оптично устройство. Ученият нарекъл изобретението си „нощнозрителна тръба“ или „машина за сгъстяване на светлината“. При разработката на устройството, Ломоносов се базирал на механизма на зрението при нощните животни – роля тук играят високата чувствителност на зрителния нерв и по – големия размер на зеницата. Затова, неговата „машина“ била оптичен прибор с две лещи и голям обектив, който събирал лъчите и с помощта на малък окуляр отново пречупвал лъчите, преобразувайки ги в паралелни. Ученият твърдял, че устройството му позволява да разграничава ясно предметите в тъмна стая. По този начин, Ломоносов е първият учен, който формулира принципите на работа на устройството за нощно виждане, но поради факта, че руската научна общност не го разбрала и не го подкрепила, признание получили учените, които описват същото оптично устройство по-късно - И. Ламберт и Ж. Лаланд.
  Рисуването било един от многото таланти на Ломоносов. По времето, когато учил в Германия, той изучавал и рисуване. Двете години занимания станали основа за развитието на изключителни умения в областта на изобразителното изкуство. Древната техника, позната от времето на Аристотел, представлява картини, изградени от стъкло/смалт/. Тя привлекла Ломоносов и той я възродил. Няколко години усъвършенствал технологията за топене на цветно стъкло и създал произведения, които получили световно признание, като един портрет на Петър I, или "Битката при Полтава".
  Голямото предимство на Михаил Ломоносов е рядката за всички времена оригиналност на идеите. Едно от най-необичайни постижения на учения е - съставянето на минералогията на Русия. В това направление Ломоносов си поставил две цели -  откриването на благородни метали и минерали, и систематизирането им от химико-биологична гледна точка. По времето, когато Ломоносов се занимава с минералогия, активно започва да се развива руската тежка индустрия, значителен принос в която, има ученият. Ломоносов привлича към работата си широка гама от обикновени хора, които му помагали при изпълнението на целите. Много от трудовете на Ломоносов в тази област били оценени не само от неговите съвременници, но носят ползи и досега.
  Добре известен фактът е, че Михаил Ломоносов прави значителни подобрения в системата и принципите на образованието в Русия, но рядко се споменава за приноса на учения в педагогиката. Ломоносов смятал възпитанието за важен аспект на живот, който влияе върху формирането на личността и създава предпоставки за нейното развитие. Важна цел в процеса на възпитание било формирането на патриотизъм (разглеждан от него като висша фаза на човешката природа), милосърдие и трудолюбие. Тези цели и оригиналните му идеи в педагогиката, стават основа на образованието за много поколения.
  Учените от такава величина, направили открития и тласнали световната наука с няколко десетилетия, а понякога дори с векове – безусловно, са рядкост. Можем само да продължим да разкриваме техните тайни.

Гледане на Кафе
Дата: 8 - ми ноември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: 300 години от рождението на Михаил Ломоносов
300 години от рождението на Михаил Ломоносов
Без съмнение, Михаил Ломоносов бил изключителен учен. Казват, че талантливият човек е талантлив във всичко, а отнесено към Ломоносов, това наистина е справедливо твърдение.
20 години Web. Защо това изобретение на Тим Бърнърс-Лий е важно и до днес
Световната Мрежа, World Wide Web отпразнува на 6 август своя 20-годишен юбилей. На този ден през 1991 г. британският инженер Тим Бърнърс-Лий заедно с колегите си, работещи в Европейския център за ядрени изследвания (CERN), публикували ...
Китайска Лунна експанзия започва след две години
Кацане на Луноход през 2013 г. на Луната, получаване на проби от почвата през 2017 г. и след още 8 години – изпращане на китайски Нийл Армстронг.
След 25 години ще изчезнат всички пчели и змии
Биолозите бият тревога: от лицето на Земята ще изчезнат хиляди видове живи същества. Международна група от учени под ръководството на Крис Ридинг от британския център по екология и хидрология бият тревога: популациите от змии на ...
До изкуственото месо в магазините остават броени години
Създаването на хамбургер от стволови клетки на крава е дълъг и сложен процес. По оценки на учените, неговата себестойност е в хиляди, но скоро нещата ще се променят.
Хиляди години любов между човека и дрождите
Откъде се е взела у човека, като биологичен вид, такава любов към нещо, което му причинява толкова много проблеми.
След няколко години всяка болест ще може да се определя по звук
Скоро, лекарите ще могат да чуват не само хрипове в белите дробове: Британски учени са разработили метод, който дава възможност за откриване на болните тъкани в тялото посредством звучащи липозоми.
Създадено е устройство на бъдещето, което фантастите са нарекли -умен прах
В допълнение към закона на Мур за удвояването плътността на транзисторите върху една интегрална схема на всеки две години, важи и закона на Бел за появата на нов клас компютри с по – малки размери на всеки 10 години.
В Швеция ще строят най – големият в света закрит ски курорт
Съоръжението със 700-метров склон трябва да се появи след четири години близо до Стокхолм.
Градският електротранспорт в Южна Корея ще се зарежда безконтактно
Пътят от концепцията OLEV до търговската реализация е отнел три години.
123456 ... 17
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други