ТЪРСИ
Гледане на Кафе

20 години Web. Защо това изобретение на Тим Бърнърс-Лий е важно и до днес


  Световната Мрежа, World Wide Web отпразнува на 6 август своя 20-годишен юбилей. На този ден през 1991 г. британският инженер Тим Бърнърс-Лий заедно с колегите си, работещи в Европейския център за ядрени изследвания (CERN), публикували в Интернет първия Уебсайт.
  Представляващ само набор от връзки, той е завършен след повече от двугодишен труд и в същото време е сигнал за началото на революция с главни букви. Кой ли е подозирал тогава, че един чисто научен, компютърен експеримент за пет години ще обърне света с главата надолу и на практика ще формира нова реалност, обхващайки милиони, а впоследствие -  милиарди хора?

Гледане на Кафе
Терминът World Wide Web Тим Бърнърс-Лий измисля сам.

Днес дори да се обясни, какво точно е изобретил сър Тим Бърнърс-Лий, не е лесно. За по-голямата част от компютърните потребители терминът интернет означава същото, като WWW, уеб, мрежа: глобалната компютърна мрежа.
  Всъщност корените на Интернет, съединяваща изчислителните системи в единна мрежа, са в 60-те на ХХв., и нейните основни компоненти (протокол TCP / IP, йерархичната система от имена на домейни DNS) са се появили далеч преди революционната работа в CERN. Животът в „чистият Интернет”, където достъпът до всеки тип данни изисква отделно приложение, щеше да изглежда на съвременният ползвател като кошмар. Затова не е изненадващо, че до 90-те Мрежата е представлявала интерес само за учени и техничари.
  Проектът World Wide Web, основан от Бърнърс-Лий, става „сосът”, който добавен към Интернет-мрежата я прави достъпна и за неспециалисти. Идеята се състояла в това, да се уеднакви достъпът до разнотипни ресурси, за което били измислени три ключови механизма: протокол за предаване на хипертекстови документи http, система от универсални адреси URL и езикът за маркирането на хипертекст HTML. Прилагайки ги, като набор от програми (уеб сървър, уеб браузър и редактор за уеб страници), работещи на върха на стандартните интернет-механизми, Тим и неговите колеги генерирали лавина от необратими събития.
  За няколко години Web се разпространил в учебните заведения и научните центрове. А през 1993 г., с появата на браузера Mosaic, показващ графика примесена с текст, но главното – работещ под MS Windows, Web влиза в домовете и бизнеса. Между другото, Бърнърс-Лий е работил над създадената от Стивън Джобс операционна система NeXT, като благородно се отказва от нея, а Mosaic е бил създаден в рамките на супер компютърен проект, финансиран от правителството на САЩ по инициатива на Ал Гор.
  Простотата и универсалността осигурили на Web експлозивно нарастване на популярността. През първите 10 години броят на Уеб-сайтовете се удвоявал на всеки 3-6 месеца. По – важното е, че от средата на 90-те започва комерсиализацията на киберпространството: наличието на собствен сайт става задължително за компаниите, най – малко за да поддържат имиджа си. Днес мрежата се използва от над 2 милиарда души и нарастването на броя страници и сървъри е без значение. От физиката на Web, със стандартизацията на който се занимава Консорциумът WWW (W3C), под несменяемото ръководство на нейния изобретател, интересът се е изместил към създаването на приложения.

Web е първата голяма грешка на Microsoft. Дори през 1996 г. Бил Гейтс считал браузъра за банална програмка, която всеки може да напише без много да се поти.

Основният инструмент на Уеб-сървърът става браузер, който за 20 години преминава през три важни етапа. Безплатните само за нетърговските потребители Mosaic и Netscape са отстъпили място на  напълно безплатния Internet Explorer към края на 90-те, а той на свой ред отстъпва на браузерите с отворено ядро/open source/ Firefox, Chrome, Safari.
  Ако тенденцията, формирала се през последните години, продължи, още през есента общият дял на ползватели на алтернативни браузери ще надхвърли този, на ползвателите на Internet Explorer. Установяването на равновесие е трудно, тъй като браузерите, родени като вторични по отношение на WWW продукта, са оказали огромно влияние върху него.
Според статистическите данни, Web – под натиска на браузерите, добавящи нови механизми – се е превърнал в интерактивният Web 2.0, предлагащ на потребителите обслужване, сравнимо по функционалност с обикновените компютърни програми. Сега, пред очите ни, браузерите покоряват следващия връх – те отричат значението на операционни системи. HTML5-приложенията (както са представени от Kindle Cloud Reader, HTML5-заместителят на най-популярните електронни четци), е без значение на каква платформа се изпълняват. Те се нуждаят само от модерен браузър и за предпочитане, достъп до Web.
  На свой ред Web промени и нас самите. Благодарение на Web, не на Internet, ние по – лесно изразяваме своето мнение, намираме съмишленици, партньори и клиенти, и активно се възползваме от това. Именно Web ни накара доброволно да се откажем от неприкосновеността на личния живот, така че сега всеки от нас, независимо дали ни харесва или не - с няколко кликвания може да научи повече, отколкото когато и да било.
  Web е толкова вплетен в живота ни, че въпросите, които преди 20 години биха заинтересували само специалисти по изчислителна техника, сега вълнуват милиони хора. Ще спрат ли вълните от „хакерски атаки”? Темповете на потребление на информация ще превишат ли темпа на растеж на пропускателната способност на глобалната мрежа, и няма ли в резултат на това да изчезне „безграничността”? Ще успее ли гражданското общество да отстои неутралитета на мрежата?
  Пресмятайки недостатъците и спорните моменти, важно е да не се фокусираме само върху тях. Създателят на WWW вече 10 години упорито се труди над технология, която по негово мнение, ще стане крайъгълен камък за следващото превъплъщение на глобалната мрежа. Става дума за семантичен  Web. Чрез добавянето в Уеб-страниците на специални етикети, обясняващи смисъла на съдържанието на машината, Тим и неговите единомишленици се надяват да научат компютрите да помагат на хората при анализа на информацията от Мрежата. Грубо казано, браузърът ще може сам да търси отговор на въпрос, зададен в свободна форма.
  Голяма част от семантичната механика вече е стандартизирана и дори се използва (ключови думи: RDF, OWL), но основното събитие тепърва предстои.
 

Гледане на Кафе
Дата: 15 - ти август 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: 20 години Web. Защо това изобретение на Тим Бърнърс-Лий е важно и до днес
20 години Web. Защо това изобретение на Тим Бърнърс-Лий е важно и до днес
Световната Мрежа, World Wide Web отпразнува на 6 август своя 20-годишен юбилей. На този ден през 1991 г. британският инженер Тим Бърнърс-Лий заедно с колегите си, работещи в Европейския център за ядрени изследвания (CERN), публикували ...
Генетичната селекция също е изобретение на древен Китай
Беше изяснено, че преди 10 000 години китайските селяни, култивиращи ориз, станали пионери в генетичната селекция, която с малко отстъпва на съвременната.
Защо спим
Около една трета от живота ни преминава в сън. Ако ни лишат от това – ще се разболеем.
Какво ще шепнат Google Glass и защо това е добре
Може би точно в това се състои чудото на Google Glass, именно в картите Now, а не в гласовите команди – ключът към тяхната популярност.
Изобретение, което ще помогне на хората да преживеят в случай на мащабна катастрофа
Появи се изобретение от руски учени, което ще помогне на хората да оживеят в случай на мащабни природни или предизвикани от човека катастрофи.
Apple ще представят часовниците iWatch още тази година
Това, което преди няколко години изглеждаше фантастика, днес придобива напълно реални черти.
След 25 години ще изчезнат всички пчели и змии
Биолозите бият тревога: от лицето на Земята ще изчезнат хиляди видове живи същества. Международна група от учени под ръководството на Крис Ридинг от британския център по екология и хидрология бият тревога: популациите от змии на ...
Защо многоклетъчните организми не се разпадат на отделни клетки
Според изследователите, близкото родство между отделните клетки ги лишава от смисъл да се конкурират помежду си и това е основната причина многоклетъчните организми да запазват целостта си.
Петнистият кон не е измислен от древните художници
Преди около 25 хиляди години, по стените на европейските пещери, хората започнали да рисуват нови същества. Сред носорози, диви бикове и други животни, се появяват бели коне с черни петна. Какво е това - плод на въображението или резултат ...
Щрих към портрета на Стефан Цвайг
Днес Стефан Цвайг изглежда ужасно старомоден, архаичен и трогателно наивен. Моралът на неговото време, днес е без аналог. Представите на съвременниците му за дълг, чест и благородство, приличат сега на есета за живота на марсианци.
123456 ... 51
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други