ТЪРСИ
Гледане на Кафе

11/11/11 или За истеричната магия на числата


  Петък. Вечер. По Григорианският календар – 11.11.11. Има хора, за които това означава нещо.
  Тази публика е озадачена от информацията, че на 21-ви декември, 2012 (12.21.12) календарът на маите завършва. Светът влиза в една нова духовна ера. Или ще настъпи краят на света/което е едно и също/. Военноморската обсерватория на САЩ определи зимното слънцестоене, което със сигурност ще бъде на 21 декември следващата година, в 11:11 по Гринуич.
  Историкът на маите Джон Хупс от Университета на Канзас (САЩ), направи много точна забележка относно това пресмятане: „Съдейки по всичко, митът за 2012 г. е измислен от хора, твърдо седящи на наркотици.“ Според редица проучвания, антидепресантите и канабисът увеличават желанието за търсене/успешно/ на смисъл в съвършено случайни комбинации.

Гледане на Кафе
Не показвайте тази картинка на "посветени"!  (Изображение: Morphart)

  Никой, разбира се, не се интересуват от това, че американските астрономи са извършили нови изчисления и сега предлагат друго време - 11:12 по Гринуич. Например, сайтът 1111spiritguardians.com смята, че знакът 1111 са ангелите-пазители.
  Разбира се, красивата комбинация от цифри се набива в очите. Никой не обръща внимание на 4:29 или 6:53. Този ефект се нарича парейдолическа илюзия. Именно тя ви кара, да видите лицето на Исус върху балон от дъвка. Добавете към всичко казано датата на най-известният терористичен акт в съвременната история (9 / 11), средната продължителност на слънчевия цикъл (11,11 години) и косата ви ще настръхва всеки път при вида на числото "11" . Или не?
  „Пророците“ нямат край. Решително предсказват всичко. И всички са единодушни, че днес е първият ден от последната година в историята на Земята според мистичното летоброене. Навярно работата е в това, че точно днес видя бял свят поредната серия на компютърната игра The Elder Scrolls и множество магазини правят разпродажби…
  А какво биха казали маите? Представителите на тази култура, по някаква причина, са включили в календара си много големи цикли от време. Този, който според някои, завършва на 21 Декември 2012, е започнал през 3013 пр.н.е. Какво е означавал за маите края на този цикъл -  е отворен въпрос, но едно може да се каже със сигурност. Пророчества за края на света са се появили у маите след срещата им с християнски мисионери. Всъщност, в Европа, астрологичните прогнози за края на времето са били особено популярни през XVI век. През 1524 астрологична връзка на Сатурн и Юпитер предизвикала паника сред тези, които вярвали, че е дошло времето на втория велик потоп. Тази общност купувала имоти по хълмовете и се запасявала с продукти. От друга страна, срещата с европейците наистина означавала за маите залез на цивилизацията. Може би, това също е отразено в пророчествата ...
  Днес маите много добре се вписват в каноните на поп-културата: екзотика, езотерика. Преди сто години, същото вълнение са предизвиквали Индия и Китай.

Гледане на Кафе
Дата: 11 - ти ноември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: 11.11.11 или За истеричната магия на числата
11.11.11 или За истеричната магия на числата
Петък. Вечер. По Григорианският календар – 11.11.11. Има хора, за които това означава нещо.
MyScript Calculator за iOS и Android разпознава почерк и пресмята
Пресмятането с калкулатор е много по-лесно, отколкото на ръка – с това е сложно да се спори.
Създадена е логическа ДНК верига с рекордна сложност
Двама учени от Калифорнийския технологичен институт са създали сложна логическа верига на основата на ДНК.
Качества на паметта
Обем, бързина, точност и продължителност са основните качества на паметта, характеризиращи нейната продуктивност.
Ние виждаме целия свят през очилата на пола
Абстрактните неща не са изключение. По този начин, представителите на почти всички култури възприемат нечетните числа, като израз на мъжественост, а четните – на женственост.
Неевклидова геометрия
Много сериозни теоретични физици сега вярват, че по-високите измерения не само съществуват, но могат да обяснят някои от най дълбоките тайни на природата.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други