ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Японски чудовища


  Японците са уникални в много отношения, а фолклорните им чудовищата им – още повече.

Гледане на Кафе
 Азуки-арай (azuki-arai) до известна степен напомня Ам-Гъл/фантастичен персонаж от романа „Властелинът на пръстените“ на Дж.Р.Р.Толкин./ Може да го срещнете по брега на планинска река, където мие боб и тихичко си напява: „Е, да измия ли боба или да си хвана човек и да го изям? Шоки – шоки?“. Той само се прави на смел, защото като види човек, скача във водата или се крие. Описват го като дребно човече, с голяма плешива глава, криви зъби, тънки мустаци, големи издути жълти очи, облечен в окъсани дрехи. Всеки, който се доближи до Азуки-арай, неизбежно ще падне във водата .
 Нуре-онна (Nure-onna) е същество амфибия – с тяло на змия и глава на жена. Живее близо до реките, където мие дългите си коси. В някои легенди, чудовищното същество има и ръце, в който държи пакет, приличащ на бебе. Използва го за да привлича жертвите си. Предлага да подържите бебето и, но не правете тази грешка. Изведнъж се оказва, че това не е дете, а пакетът става невероятно тежък и не позволява на жертвата да бяга. Нуре-онна е достатъчно мощна, за да смаже дървета с опашката си, а с езика си изсмуква кръвта на хората.
В други разкази, nure-onna просто търси уединение когато мие косата си и реагира бурно на тези, които я притесняват.
 Уши-Они (ushi-oni) са бикообразни демони, живеещи във водата. Някаква кръстоска между бик и паяк. Понякога работят в тандем с Нуре-онна. Веднага, след като лекомисленият пътник е взел детето на ръце, бикочудовището атакува бедняка. 
 А това е фунаюрей (funayurei), духове на загиналите в морето. Те обграждат лодката и ви молят за черпак, с който да изгребат водата от дъното и. Вместо това, започват да я заливат, докато не я потопят.
 Умибозу (umibozu) – голямо и черно нещо, което живее във водата и потапя кораби. Тъй като тези чудовища са плешиви, предполага се, че това са духовете на удавени монаси. Легендата разказва, че веднъж един смел моряк срещнал черната грамада с пламтящи очи. „Е, какво, страшен ли съм?“ – прогърмяло чудовището. „Не, не си страшен.“ – честно отговорил морякът. „Да си жив, е по – страшно!“ Чудовището помълчало и си отишло. /Явно нямало какво да каже, тъй като това е вярно./
 Едно от най – популярните чудовища в японския фолклор е каппа (kappa). На външен вид приличат на хибрид между костенурка и жаба, с нокти и клюн. На темето си имат вдлъбнатина, запълнена с вода. Именно тази вода им придава свръхестествена сила. Знаейки за своята сила, каппа често предизвиква хората на сумо двубой, но да я победиш не е толкова сложно – необходимо е да се поклониш преди началото на борбата. Вежливото същество ще ти отговори с поклон, водата върху главата му ще се излее и силата му ще отслабне. Ако човек се смили и отново налее вода на главата и, каппа ще служи на благодетеля си вечно.
Обикновено Kaппa се разглеждат като пакостливи размирници . Техните лудории варират от сравнително невинни, до отмъстителни, като удавяне на хора и животни, отвличане на деца и изнасилване на жени. Каппа не ядат хората как да е, а изваждат вътрешностите през ануса и чак тогава ги поглъщат.
  За щастие, освен човешки вътрешности, каппа обожават краставици. За да ги омилостивят, хората хвърляли във водата краставици, като изписвали върху тях имената на децата си. Така каппа знаели, кого да не докосват. Не се препоръчва, преди къпане да ядеш краставица, защото каппа може да подуши и най – малката миризма. 
За да се забавляват, понякога пускат попътни ветрове на рибарите.
 Амеонна (Ame-onna) е по – скоро богиня, отколкото чудовище. За неин прототип се смята китайската богиня, която сутрин става на облак, а вечер – на дъжд.
 Ками-кири (kami-kiri) е същество, което живее в косата. То обича да реже женските коси до корен. Всичко това Ками-кири прави, за да предпази девиците, възнамеряващи да встъпят в брак с призрак или друго свръхестествено същество.
В епохата Мейдзи бушували ужасни истории за Ками-кири. За тези чудовища, писали дори вестниците.
 
 Уван (uwan) е антропоморфна персонификация на ехото. Обитава изоставени сгради. Ако се окажете в такова място, то пропълзява в ухото ви и крещи: "Уван!!!!"
Цукумогами (Tsukumogami). Смятало се, че ако предмет от бита оцелее 100 години, то ще се съживи . В Цукумогами може да се превърне всеки предмет, било то меч или стар чехъл. Обикновено тези твари са незлобливи и правят дребни пакости.
/Оглеждайте се, все пак!/
А това е особен вид Цукумогами. Когато стопанинът-воин бил убит от стрела, стремето на коня му оживяло и тъгувало по него
Нинменджу (Jinmenju, Ninmenju) – това е дърво, на което растат човешки глави. Те винаги се смеят и усмихват, дори когато падат на земята.
Това "очарователно" създание се нарича аканаме (akaname) и обитава мръсните тоалетни. Храни се с…, каквото намери. За да му е по–лесно – има дълъг език. Така, че бъдете внимателни в тоалетните.


 

Гледане на Кафе
Дата: 23 - ти октомври 2011г.
Търсене: Японски чудовища
Японски чудовища
Японците са уникални в много отношения, а фолклорните им чудовища – още повече.
Японски автобус за пътуване първа класа
Японците, както е известно, са експерти по личния комфорт. Затова не е изненадващо, че точно в Япония е създаден най – комфортния в света автобус.
Неочаквано решение на японски изобретател
Японският изобретател Исе Коге предлага, тайфуните да бъдат унищожавани из-под водата с помощта на специално изработени подводни помпи.
Компютърът се е научил да разпознава езика на жестовете
Японски изследователи от университетите в Осака и Шиншу са разработили система, способна да преобразува жестовете от езика на глухонемите в символи.
Японски робот се учи да взема самостоятелни решения
Тази група от учени, използвайки собствена разработка, наречена Самоорганизираща и разширяваща се невронна мрежа (SOINN), е накарала робота да разбира околната обстановка и да извършва непрограмирани действия.
Японски учени са създали изкуствена кост от колаген на риба
Групата на Junzo Tanaka от Токийският технологичен институт успешно създаде изкуствена кост от рибени люспи.
Създадено е устройство, изпращащо целувка на разстояние
Японски специалисти по тактилна комуникация са създали устройство, способно да транслира усещанията, изпитвани от хората при целувка.
Изобретена е свръх гъвкава микросхема
Японски учени от Токийския университет, съвместно с немските си колеги от института Макс Планк, са разработили гъвкава ултратънка микросхема
Робот, предизвикващ депресия
Японски учени са създали робот, предизвикващ депресия.
Описан е прост начин за контрол на магнитните свойства на полупроводниците
Японски физици са открили обещаващ метод за обратимо превръщане на парамагнитни във феромагнитни полупроводници.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други