ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Японски учени са създали изкуствена кост от колаген на риба


  Групата на Junzo Tanaka от Токийският технологичен институт (Япония) успешно създаде изкуствена кост от рибени люспи.
  Изследователите забелязали, че колагенът, изграждащ рибените люспи, има същата структура, като строма на човешката роговица/нейният най – дебел слой/. Това дало тласък на експеримента.
  "До сега използвахме колаген от свинска кожа - обяснява г-н Танака. - Но не забравяйте за вирусите, които са общи за хората и животните. Това означава, че вирусите могат да мигрират от свинете в човешкото тяло, с всички последици. В това отношение рибата е безопасна. Ето и първият плюс на новия материал. В допълнение, изкуствените кости от люспи, имат по-висока плътност - това е втората полза. Към това се добавя следното: трансплантираният рибен колаген, бързо се превръща в кост – необходими са три месеца за това, а свинският материал отнема половин година ".
  Учените възнамеряват да изучат в детайли процеса на промяна, за да направят материала още по – здрав.

Гледане на Кафе
Дата: 8 - ми септември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Японски учени са създали изкуствена кост от колаген на риба
Японски учени са създали изкуствена кост от колаген на риба
Групата на Junzo Tanaka от Токийският технологичен институт успешно създаде изкуствена кост от рибени люспи.
Робот, предизвикващ депресия
Японски учени са създали робот, предизвикващ депресия.
Британски учени са създали велосипед от найлон
Британски конструктори са създали удивителен велосипед от … найлон. Както се съобщава, регулировка на волана и седалката не е предвидена, но технологията позволява производство на велосипеди с различна големина, за всеки ръст.
Японските военни са създали летяща робосфера
Радио-управляемият робот, с размерите на баскетболна топка, се отделя от земята с помощта на единствената си перка и поддържа равновесие с помощта на осем подвижни крила, затворени в сферична обвивка.
Учени са създали нетривиални структури на базата на прости частици
Изследователи от университета в Илинойс и Северозападния университет са разработили колоидна система, състояща се от частици, които те нарекли „сферите на Янус”. Това са малки частици на основата на латекса.
Открит е ген водещ до формирането на нервната система
Хипотезата, че нервната система на ембриона се формира сама по себе си, без специфичен сигнал, не е потвърдена. Японски учени откриха ген, който отключва трансформацията на зародишните клетки в невронни.
Японски робот се учи да взема самостоятелни решения
Тази група от учени, използвайки собствена разработка, наречена Самоорганизираща и разширяваща се невронна мрежа (SOINN), е накарала робота да разбира околната обстановка и да извършва непрограмирани действия.
Създадено е устройство, изпращащо целувка на разстояние
Японски специалисти по тактилна комуникация са създали устройство, способно да транслира усещанията, изпитвани от хората при целувка.
Изобретена е свръх гъвкава микросхема
Японски учени от Токийския университет, съвместно с немските си колеги от института Макс Планк, са разработили гъвкава ултратънка микросхема
Създадена е свръх еластична сплав, работеща в широк температурен диапазон
Материалът, възстановяващ формата си след премахване на натоварването, може да бъде полезен при изграждането на сгради, устойчиви на земетресения, твърдят японски учени.
123456 ... 17
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други