ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Японски робот се учи да взема самостоятелни решения


  Как да накараме компютърът да мисли, а не просто да изпълнява конкретни задачи, заложени в програмния код? Много изследователи се трудят над тази задача, засега с променлив успех. Ето например, какво са направили учени от Токийския технологичен институт.
 

Тази група от учени, използвайки собствена разработка, наречена „Самоорганизираща и разширяваща се невронна мрежа” (SOINN), е накарала робота да разбира околната обстановка и да извършва непрограмирани действия.
  Като пример, учените показват, как един робот, който използва тази технология може да налее вода от бутилка в чаша. Това не изглежда особено впечатляващо, тъй като роботът следва вече програмирани инструкции, но в един момент, по средата на неговите последователни действия, го молят да охлади напитката. Той трябва да се забави, за да реши, как да изпълни инструкциите. Роботът разбира, че и двете му ръце са заети с предмети, така че той оставя бутилката и взема кубче лед, което слага в чашата.
  Кое е хубавото в това? Преди всичко, такъв робот е значително просто да го заставиш да направи нещо, като за това можеш да му дадеш само общи указания. Освен това, той може да се включи към интернет за да попълни своята база данни въз основа на действия, които са извършили други подобни роботи.
 

 

Гледане на Кафе
Дата: 14 - ти август 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Японски робот се учи да взема самостоятелни решения
Японски робот се учи да взема самостоятелни решения
Тази група от учени, използвайки собствена разработка, наречена Самоорганизираща и разширяваща се невронна мрежа (SOINN), е накарала робота да разбира околната обстановка и да извършва непрограмирани действия.
Робот, предизвикващ депресия
Японски учени са създали робот, предизвикващ депресия.
Японските военни са създали летяща робосфера
Радио-управляемият робот, с размерите на баскетболна топка, се отделя от земята с помощта на единствената си перка и поддържа равновесие с помощта на осем подвижни крила, затворени в сферична обвивка.
Японски автобус за пътуване първа класа
Японците, както е известно, са експерти по личния комфорт. Затова не е изненадващо, че точно в Япония е създаден най – комфортния в света автобус.
Неочаквано решение на японски изобретател
Японският изобретател Исе Коге предлага, тайфуните да бъдат унищожавани из-под водата с помощта на специално изработени подводни помпи.
Вече вместо Вас – робот в офиса
На интерактивната изложба SXSW в Остин (Тексас) бяха представени роботи за дистанционна работа в офис.
В Естония се появи женски робот-манекен за виртуална проба на дрехи
Основният проблем при закупуването на дрехи по интернет, без да броим сигурността на електронните плащания, е невъзможността да се пробва дрехата, която ви харесва.
Робот-уста се учи да пее
Проектът е опит за максимално точна имитация на човешкия орган.
Робот – трансформер
Малкото експериментално устройство е оборудвано както с колела, така и с перки за издигане във въздуха. Трансформерът, който все още няма име, се справя успешно и с двете задачи.
Компютърът се е научил да разпознава езика на жестовете
Японски изследователи от университетите в Осака и Шиншу са разработили система, способна да преобразува жестовете от езика на глухонемите в символи.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други