ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Ядрото на Земята ще бъде пресъздадено върху повърхността и


  Във Франция заработи система имитираща условията, при които се намира материята в земното ядро.

Гледане на Кафе
ID24 ще позволи да се извърши "пътешествие към центъра на Земята". (снимка: ESRF / B. Gorges)

  Системата ID24, чието официално откриване се състоя на 10 ноември в Европейския център за синхротронна радиация (ESRF), позволява да се компресират проби от вещества между две диамантени връхчета. Създавайки налягане от повече от 3 милиона бара, пробите се загряват с лазер до около 10 000 ° C. Тези условия са най-близо до това, което се случва на дълбочина от 2500 км - голяма празнина в познанията за нашата планета.
  Изследваните проби вещества(например, желязо или минерали)са сравними с частиците прах, а екстремалните температури продължават само няколко микросекунди. Все пак това е достатъчно, за да може с помощта на рентгенови лъчи да се определи реалното им състояние в подземната „пещ“ и да се изяснят химическите реакции, съпровождащи процеса.
  Геолозите и космолозите ще получат отговори на важни въпроси. Ще научат повече за неустойчивото състояние на веществата, известно като „разтопена плътна материя“, изграждаща вътрешността на големи планети като Юпитер.
  ID24 е първата от осемте системи, които ще разширят възможностите на ESRF. Цялата програма е на стойност от 180 милиона евро. През следващите седмици тя ще работи в тестов режим, а през май 2012 г. ще стане достъпна за провеждане на експерименти на учени от цял свят.

Гледане на Кафе
Дата: 15 - ти ноември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Ядрото на Земята ще бъде пресъздадено върху повърхността и
Ядрото на Земята ще бъде пресъздадено върху повърхността и
Във Франция заработи система имитираща условията, при които се намира материята в земното ядро.
Съставена е гравитационна карта на Земята
Как изглежда нашата Земя от гравитационна гледна точка. Новият компютърен модел демонстрира неравномерността на гравитацията върху повърхността на нашата планета. Земята в това изображение не прилича на идеалния глобус, с който всички ...
Направен е уникален модел на Земята
Изследователи от Университета на Мериленд са построили модел на вътрешността на Земята. Изработването му отнело 10 години и 2 млн. долара.
Цветният прашец контролира климата
Веществата от повърхността на поленовите зърна се измиват от водата и се качват в облаците, като повишават точката на замръзване на водата. Облаци с по-голямо съдържание на ледени кристали пропускат по-малко слънчева светлина, а следователно ...
Предложено е построяването на земостъргач в центъра на Мексико
По идея на мексикански архитекти, сградата трябва да се вкопае на около 300 м в земята.
Разработен е руски космически апарат за близко изучаване на Слънцето
Уникалната руската система INTERHELIOPROBE е предназначена за определяне на механизмите за загряване на слънчевата корона и ускорението на слънчевия вятър, както и да се установи естеството на мощните коронарни изригвания. Едно от ...
Могилата на змията в Охайо – тайната ще бъде разгадана
Вече 165 години учените се опитват да разгадаят тайната на могилата в Охайо, с изображение на змия поглъщаща яйце – едно от най – известните мистични чудеса в човешката култура.
Астрономите подсказаха, къде да се търси живот
След като учените осъзнали, че на Земята първоначално са липсвали съставките за живот, започнали търсенето на необходимите сложни органични молекули в космоса.
Как е започнало размножаването на Земята
Изследователи са симулирали молекулярен процес, чрез който е възможно да са се размножавали първите протоклетки на нашата планета.
В Холандия ще бъде отсечена първата монета с QR-код
Холандският Кралски монетен двор е решил да отпразнува 100-годишнината от основаването на сградата си, добавяйки малко интерактивност в консервативния процес на паричното създаване.
123456 ... 40
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други