ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Щрих към портрета на Стефан Цвайг


  "Днес Стефан Цвайг изглежда ужасно старомоден, архаичен и трогателно наивен. Моралът на неговото време, днес е без аналог. Представите на съвременниците му за дълг, чест и благородство, приличат сега на есета за живота на марсианци. Преди сто години, Цвайг е бил любимият писател на младите дами, младите интелектуалци и недоучените естети. Той наивно се отнасял към живота, наивно към историята, нищо не разбирал от политика, но оставил на поколенията човешката почтеност и човешката мечта. Той бил истински идеалист и романтик, в най-добрия смисъл на тези думи. И когато днес четем Цвайг, не можем да разберем дали той е същество, живеещо в красив зоопарк, или в този зоопарк , ние живеем твърде дълго, а той ни гледа от другата страна на решетките. "
                                                                Михаил Велер – писател.

Гледане на Кафе

  В днешно време не са чести поводите да си припомним, че само преди 100 години, в сърцето на Европа, е съществувала една мощна многонационална империя, с уникална, неповторима култура. Става въпрос за Австро-Унгария, която не е имала своя „златен век“ в литературата, но затова пък, каква музика само – от Моцарт до Щраус!
  Това не пречи обаче, тя да има Франц Кафка и Густав Майнринк, Артур Шнитцлер и Стефан Цвайг.
  Въпреки, че Цвайг е писал и романи, и стихове, и пиеси, той става известен главно като новелист и автор на белетризирани биографии на известни личности - Магелан, Еразъм Ротердамски, Мария Стюард, Балзак, Казанова, Зигмунд Фройд. Оставил ни е и доста любопитни портрети на Толстой и Достоевски. Между другото, отпечатъкът на Достоевски върху Цвайг е доста забележим. Но ако героите на Достоевски постоянно са в някакво пределно, „гранично“ състояние на духа, то в новелите на Цвайг, някакво външно събитие преобразява героите му и те, преживявайки го, завинаги се променят. Понякога отстрани събитията изглеждат незначителни, в сравнение с чувствата причинени от тях, което кара някои критици да залепят на Цвайг етикета „поет на патологията“. От друга страна, поне веднъж, всеки от нас е искал да преживее нещо подобно, просто, преди Цвайг са малко тези, които толкова убедително за записали това на хартия.
  В края на 20-те години на миналия век излизат 12-томните му съчинения, в предисловието към които самият Максим Горки пише: "Стефан Цвайг -  рядка и щастлива комбинация от талант на дълбок мислител с талант на първокласен художник" Имайте предвид, че в нацистка Германия, която скоро се превръща в част от родната му Австрия, отношението към творчеството на Цвайг е точно обратното: писателят е обявен за представител на "упадъчно, дегенеративно изкуство", книгите му били изгорени, което в комбинация с еврейския произход, не оставило на Цвайг никакъв шанс. Бил принуден набързо да емигрира. Ставайки гражданин на САЩ след  дълги митарства, той не намерил покой и през 1942 г., заедно с втората си съпруга, умира след свръхдоза приспивателни. Предсмъртното му писмо завършва с думите: "Изпращам поздрави на всичките си приятели, и нека видят изгрева на слънцето след дългата нощ. Аз съм прекалено нетърпелив и отивам да го посрещна пръв. "
 

Гледане на Кафе
Дата: 22 - ри октомври 2011г.
Търсене: Щрих към портрета на Стефан Цвайг
Щрих към портрета на Стефан Цвайг
Днес Стефан Цвайг изглежда ужасно старомоден, архаичен и трогателно наивен. Моралът на неговото време, днес е без аналог. Представите на съвременниците му за дълг, чест и благородство, приличат сега на есета за живота на марсианци.
Българското Възраждане в изобразителното изкуство
Осемнадесети век бележи началото на Българското възраждане, свързано с обновяването на стопанските отношения, духовен разцвет и национално израстване на българите.
Христо Цокев
Невероятно е, че днес маестрото е напълно забравен като художник, макар че той е един от първите ни академично школувани възрожденски творци, получил приживе признателност. Той е и първия ни възрожденски художник създал на платно ...
Шекспир бил...спекулант
Каква е вероятността, писателят да е способен на това.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други