ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Ще може ли да заредим телефона с едно докосване на пръстите


Гледане на Кафе
Австралийски изследователи се опитват да превърнат пиезоелектричният филм на сензорните екрани в пълноценно зарядно устройство с търговско приложение, а за това казват, било достатъчно само да го докоснеш!
  С появата на сензорните екрани, учените започнали да мислят, какво да правят с "излишната" енергия от честото натискане с пръсти по екрана. Теоретично, тънкослойните устройства, базирани на пиезоелектричен ефект, могат да преобразуват механичното (или акустичното, както в случая с тениските за фестивала в Гластънбъри) налягане в електричество,  за да заредят батериите на мобилните устройства.
  Преди прилагането на разработката в практиката, трябва да се преодолеят някои технически трудности. Една от тях е, необходимостта да се определи напрежението и силата на тока, генерирани от пиезоелектричния филм.
  Група специалисти от Кралския технологичен институт в Мелбърн (RMIT) и Австралийският национален университет в Канбера са решили този проблем. Изследователите са използвали наноиндентор(система за измерване твърдостта на материалите в наномащаби, с помощта на натиск от по - твърд предмет) за измерване на електрическите параметри на пиезопокритието като цяло, и в отделни участъци.
  По време на експеримента било установено, че е по – евтино сензорният дисплей да се покрива с пиезоелектричен преобразувател на енергия не изцяло, а на най – активните участъци. Според ръководителят на изследването д-р Madhu Bhaskaran от RMIT, пиезоелектричните нанопокрития могат да бъдат търговски изгодни само, ако се използват за „пръстово” презареждане на смартфони и плеъри, и задачата на учените е в това, да ги приспособи за масово производство.
  Резултатите от работата, финансирана от правителственият Австралийски съвет за научни изследвания, са публикувани в списание  Advanced Functional Materials.
  Гледане на Кафе
Дата: 22 - ри юни 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Ще може ли да заредим телефона с едно докосване на пръстите
Ще може ли да заредим телефона с едно докосване на пръстите
Австралийски изследователи се опитват да превърнат пиезоелектричният филм на сензорните екрани в пълноценно зарядно устройство с търговско приложение.
Германски учени са разработили безжични велосипедни спирачки
Дългите кабели и впечатляващите ръчки са заменени с три компактни елемента, работещи с едно докосване.
Увеличителна леща превръща телефона в таблет
Докинг-станцията Mini Cinema за iPhone има същото предназначение – да увеличи изображението при гледане на видео.
Може ли робот да обича и да бъде обичан?
Ако се вярва на създателите на механичния симулатор на емоции Lovotics, напълно е възможно. Друг е въпросът, дали може да се разчита на взаимност…
Джобна слънчева батерия ще ви зареди телефона и ще ви осигури светлина
В Сингапур е разработена преносима система, състояща се от прибор, към който може да включите различни типове прожектори, мобилни устройства и компактна слънчева батерия.
Системата TapSense разширява възможностите на сензорните екрани
Американски изследователи от Университета Карнеги - Мелон са разработили системата TapSense, която позволява на устройствата със сензорен дисплей да разпознават различни видове докосване.
Може ли да отидете на Тур дьо Франс с велоергометър?
Атлетът, яхнал модифицираното спортно съоръжение, ще може да премине маршрута на престижното колоездачно състезание, ориентирайки се по картата на Google Maps, изобразена на дисплея.
Стъкло, което може да се навива на руло
Тери Oтт, инженер от Corning Inc., разработил начин за серийно производство на гъвкаво стъкло, което буквално може да се навива на рула.
В Тайван се появи вестник със система за допълнена реалност
Доближавайки камерата на телефона към статията, можете да видите видео репортаж, посветен на същата тема.
BizzTrust for Android: смартфон – две в едно
Пакетът позволява да се сформират две независими програмни области, базирани на едно устройство: едната – за приложения и информация от корпоративен клас, а другата – за лични потребителски данни.
123456 ... 46
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други