ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Ще клонираме ли неандерталци

  За да клонира неандерталец на харвардският професор по генетика ще му е необходима „много авантюристична човешка самка“ в качеството на сурогатна майка.
  George Church, един от инициаторите на проекта „Човешкият геном“, пионер в синтетичната биология, заяви в интервю за списание "Der Spiegel", че клонирането на неандерталец е не само възможно, но и изгодно.
  Според него, разчитането на неандерталския геном е само първата стъпка. Първо трябва да бъде разбит на около 10 хиляди парченца, които след това да бъдат сглобени в човешки стволови клетки. Така ще бъде получен клонинг, който след няколкодневно развитие в епруветка, трябва да бъде трансплантиран където следва.
  Предимството, казва г-н  Church, освен всичко друго е и в увеличаване на генетичното разнообразие на човечеството. „Слабото разнообразие е много лошо за обществото.“ – казва ученият. „Ако сте станали монокултура, вие сте в голяма опасност и може да загинете. Следователно, възраждането на неандерталците е въпрос на управление на риска "

Гледане на Кафе
Според съвременните представи, неандерталците биха могли да бъдат дори по - умни от човека. /снимка: БИ-би-си/

  Не е трудно да се отгатне, че не всички споделят ентусиазма на професора, включително - по етични съображения.
  „Аз не мисля, че това е правилно – да поставяш хората в обстоятелства, в които биха могли да им се подиграват или дори да се страхуват от тях.“ - заявява в интервю за британският „Индипендънт“ биоетикът Бернард Ролин от Държавният университет на Колорадо.
  Освен това, възможно е неандерталското бебе да няма имунитет към съвременните инфекции и да не оцелее. Неандерталците са нашите най-близки родственици по еволюционното дърво, които са измрели преди около 30 хиляди години по неясни все още напълно причини. 
  „Ако оставим настрана въпроса за етиката към създание от изчезнал човешки вид, то това знаменито „чудовище“ ще бъде обречено на живот под микроскоп... Бих искал да попитам д-р Church за причините на неговата увереност в това, че  клонирането на  неандерталци е толкова лесно.“ - пише Алекс Кнап/Alex Knapp/ в списание „Форбс“. „Да, бозайници са клонирани, но на каква цена? Клонингите често имат много трудности със здравето. Например, овцата Доли е единственият оцелял от 29 ембриона.“
  Сурогатната майка също може да пострада. „Истината е – продължава г-н Кнап, - че за успеха ще са необходими десетки жени, много от които ще се сблъскат със спонтанни аборти и мъртвородени деца, неизбежни при клониране.“
  Въпреки това, г-н Church вярва, че трудностите могат и трябва да бъдат преодолени: „Ние можем да клонираме всички видове бозайници, затова шансовете да клонираме човек са добри. Защо не? Това зависи от адски много неща, но може да се направи!“

Подготвено по материали на  LiveScience.

Гледане на Кафе
Дата: 22 - ри януари 2013г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Ще клонираме ли неандерталци
Ще клонираме ли неандерталци
Клонирането на неандерталец е не само възможно, но и изгодно.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други