ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Шпионите ще скриват тайната информация в генно-модифицирани микроорганизми


 

Гледане на Кафе
Ето така изглежда закодираното съобщение. (тук и долу- изображението е на авторите)
Ключа и разшифровката.

  Забравете невидимото мастило и лимоновия сок - шпионите вече могат да изпращат съобщения, използвайки генетично модифицирани бактерии!
  David R. Walt/Дейвид Уолд/ от Tufts University (САЩ) и неговите колеги са предложили нов метод за криптиране, наречен „стеганография от печатни масиви на микроби“ (SPAM, steganography by printed arrays of microbes). Тя използва колекция от щамове на Ешерихия коли с флуоресцентни протеини, които светят в седем цвята.
  Всеки символ от съобщението се кодира с два цвята – всичките възможни комбинации са 49. Това е достатъчно за азбука, цифрите от 0 до 9 и някои допълнителни знаци. Съобщенията се отглеждат в паничка с агарова среда, а след това се превръщат в тънък филм, който може да бъде изпратен на получателя. При нормални условия, филмът изглежда празен. Съобщението се появява, само ако поставите бактериите в подходяща среда.
  Генетичната модификация на бактериите им придава не само флуоресцентна палитра, но и определя, на какви хранителни среди тя ще реагира – нещо като секретен ключ. Например, бактериите резистентни към определен антибиотик, ще покажат съобщението само когато се добави необходимото химическо вещество - всеки друг антибиотик ще доведе до безсмислици или предупреждение, че се използва грешен ключ. Ключовите варианти могат да бъдат хиляди.
  Съществува и възможност за създаване на бактерии, които могат да губят своите флуоресцентни свойства след определен период от време – самоунищожаващи се съобщения.
  Новата техника не е първият пример за биологично закодиране – изследователите и преди са предавали скрити съобщения с помощта на ДНК, но г- Уолт твърди, че неговият метод е лесен за използване. "Ако сте далеч от лабораторията и се опитвате да изпратите съобщение, то вие няма да имате достъп до синтезатор на ДНК" - подчертава ученият. А тук,  просто трябва да носите със себе си няколко капсули с бактерии.
  В същото време, този бактериален код притежава по – ниска плътност на информацията от ДНК, което ограничава размера на съобщението. „На обикновен лист хартия можете да изпратите от 500 до 1000 символа. Това е достатъчно за оперативен отчет, но в тези рамки, едва ли бихте могли да изложите държавни тайни.“ – казва г-н Уолт.
  "Добра работа, но аз много се съмнявам, че ще има практическа стойност." - казва Доминик Хайдер, експерт по ДНК криптография в университета в Дуисбург - Есен (Германия). Според него, изпращането на съобщение по обикновените кодирани електронни пощи е по-полезен начин за предаване на тайни съобщения. ДНК методът, например, често се използва за обозначаване на генетично модифицирани организми, а не за да помага на шпионите, да завършат мисията си. Г-н Хайдер посочва също, че в много страни има ограничения за пренос на генетично модифицирани бактерии по пощата.
  Резултатите от разработката са публикувани в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Гледане на Кафе
Дата: 27 - ми септември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Шпионите ще скриват тайната информация в генно-модифицирани микроорганизми
Шпионите ще скриват тайната информация в генно-модифицирани микроорганизми
Забравете невидимото мастило и лимоновия сок - шпионите вече могат да изпращат съобщения, използвайки генетично модифицирани бактерии!
Разгадана е тайната на гения на Леонардо да Винчи
Откритие на британски учени е позволило да бъде разгадана тайната на гения на изключителни художници, като Леонардо да Винчи и Пабло Пикасо.
Разкрита е тайната на свръхустойчивостта на стафилококовите инфекции
Устойчивостта на микроорганизмите към антибиотици е познато главоболие за медици и биолози. Между учените и бактериите се води непрекъсната война: създават се все нови и нови антибиотици, а в рамките на няколко години микроорганизмите ...
Могилата на змията в Охайо – тайната ще бъде разгадана
Вече 165 години учените се опитват да разгадаят тайната на могилата в Охайо, с изображение на змия поглъщаща яйце – едно от най – известните мистични чудеса в човешката култура.
Учени са изчислили количеството информация произведено от човечеството
Група изследователи от университета в Южна Калифорния в САЩ, са извършили анализ на развитието на 60 основни технологии на запазване,обработка и предаване на информация за периода 1986-2007.
Лазер е предал информация с рекордната скорост от 26 терабайта в секунда
Първите опити за предаване на информация по оптични влакна с помощта на лазер, е свързано с нейното кодиране, по пътя на модулирането на светлинния лъч с определена честота. Направлението на новите технологии е към увеличаването на ...
Мъртво море не е толкова мъртво
Изследователи от университета Бен Гурион в Негев (Израел), заедно с колегите си от Института по морска микробиология Макс Планк (Германия), проведоха за пръв път подводна експедиция в Мъртво море.
Разгадана е тайната за здравината на паяжината
Учени успели да разкрият тайната за здравината на паяжината, която е уникален материал, превъзхождащ няколко пъти по здравина и еластичност стоманата и най – добрите за сега изкуствени влакна.
Обмена на информация и колективната интелигентност
Мъдростта на тълпите – това е статистически феномен: индивидуалните убеждения се компенсират взаимно, сливайки стотици, хиляди предположения в свръхестествено точен среден отговор.
Константин Скрябин
Този, който владее генетическата информация, ще бъде абсолютен владетел на света. След 5-6 години ще бъде съставена генетическа карта на всички народи по света – това е решителна крачка към разбирането на възприемчивостта на всеки ...
123456 ... 12
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други