ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Шедьоври на научно-техническата визуализация 2012


  Красиви, зловещи, удивителни са победителите в международния конкурс за научно-техническа визуализация! Американската Национална научна фондация и списание Science го провеждат вече 10 години, като за това време, тази чисто приложна област, се превърна в ярко,информативно и оригинално произведение на изкуството.
  Сътрудници на Supercomputing Center Барселона (Испания) са създали виртуално сърце въз основа на данни, получени по различни методи, включително - консултации с лекари и биоинженери. Изчисляването на едно съкращение отнема 100 минути компютърно време, затова изчисленията са били разпределени между 10 хиляди процесора. Първо място във видеокатегориите.

  Един ден, невронните мрежи могат да се превърнат в основа на компютърни чипове. Тази визуализация е модел на невронни връзки при макаци. Изследователите от IBM са показали над четири хиляди центъра на невронни връзки, всяка от които е представена с по една точка върху пръстена, а ги свързват 320 739 дъги. Първо място в категория "Илюстрация" и място на корицата на списание Science.

Гледане на Кафе

Кой е знаел, че морският таралеж Arbacia punctulata има такива зъби? Под сканиращ електронен микроскоп, с помощта на няколко лъжливи цвята, те изглеждат именно така.  Изображението е подготвено от сътрудници на Университета в Уисконсин-Медисън (САЩ).

Как совите въртят главите си почти на 360 градуса без да увреждат кръвоносните съдове? Отговорът е и на този плакат. Изучавайки шийните прешлени и съдове на 12 сови, учени от Училището по медицина в Университета Джон Хопкинс (САЩ) са установили редица архитектурно-анатомични решения, които позволяват тази невероятна маневра.

Ако можеха да се видят малките, едва доловими промени – как бавно почервенява лицето на човек в такт с ритъма на сърцето и запълването на артериите,- светът би изглеждал така, както е показано в това видео. Група изследователи от Масачузетския технологичен институт и фирмата Quanta Research Cambridge демонстрират, как с помощта на алгоритъм, увеличаващ пикселите, могат да се разглеждат такива неща отдалеч.

  Гигантски тумор/червената лъскава подутина/пренасочва улици и пътища в мозъка. Тези пътища са представени в червено и синьо: червените са близо до тумора и по време на операция трябва да предизвикват особено внимание, а сините - са на безопасно разстояние. Бялото е вещество, съединяващо телата на нервните клетки. Изображението е изградено въз основа на ядрено-магнитна томография в Университета на Шербрук (Канада).

Препятствия, лабиринти, конкуренцията: епичната борба на сперматозоидите  за правото да оплодят яйцеклетка.

  Мида/вляво/ и коремоного/вдясно/ скрити в черупки. За разлика от първите, които могат бързо да затворят „вратата“ при опасност, вторите могат само да се гърчат в „тайниците“ на чуждата крепост. Въпреки всичко, коремоногите имат надмощие, защото могат да пробият черупката и да изсмучат мидата напълно. Изображение - компютърна томография на живите организми, направена в Хонг Конг.

  Постройте Луна, обстрелвайте я с астероиди и я залейте с океан от лава – тази компютърна игра се нарича Selene II. Тя помага да се научат основните геофизични и космологични концепции на съвременната наука, чрез решаването на визуални задачки. Алгоритми проследяват ефективността на играча: щом веднъж намериш решение – значи си го научил.

  Коралови полипи образуват флуоресциращ калейдоскоп, наблюдаван под неинвазивен конфокален микроскоп и лазерна светлина. Подводните чудеса са показани от сътрудници на Хавайският университет в Маноа. Бонус: Бах и Вивалди.

  Усуканите, покрити с иглички, приличащи на калмари – са семена на различни растения. Отлична демонстрация на възможностите на съвременната рентгенова микроскопия. Благодарим на чешките учени!

 Този плакат представя историята на самата Земя и на живота в нея – от примитивните прахови облаци до масовите измирания, тектониката на плочите, типовете скали и фотосинтезата. Четири и половина милиарда години събрани на един лист.

  Преминете с велоцирапторът със светлинна скорост през ледените лабиринти на уеб-играта, предназначена за изучаване на теорията за относителността. Всяко ниво показва някаква релативистична странност: разтягане на времето и пространството, доплерово смесване на цветове и т.н.

  Европейският център за околна среда и здраве разказва за нашия  фармацевтично-наситен свят. Могат ли да се горят лекарства? А какво ще стане, ако ги изхвърлим в тоалетната? Не забравяйте, къде водят всички тръби.

  Най-красивите и компактни схеми за хардуерна архитектура се създават не от компютърни алгоритми, а от хора – играчи. Ето защо служителите на Университета в Северен Тексас са измислили това забавление.


По материали на Wired.

Гледане на Кафе
Дата: 2 - ри февруари 2013г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Шедьоври на научно-техническата визуализация 2012
Шедьоври на научно-техническата визуализация 2012
Красиви, зловещи, удивителни са победителите в международния конкурс за научно-техническа визуализация.
Ще строим градове със симулаторът Cities XL 2012
Проектът Cities XL 2012, продължение на поредицата от градостроителни симулатори, влезе в продажба, съобщава издателят Focus Home Interactive.
На Олимпиада – 2012 ще събират енергията от стъпките
Тротоарите на главния стадион на Олимпиада – 2012 ще бъдат покрити с плочки, събиращи енергията от стъпките на минувачите.
Светът в 2 минути
През 2012 г. YouTube стартира проектът .Светът в 2 минути.
Метеоритът паднал в Челябинск не е фрагмент от астероида 2012 DA14
Рано сутринта на 15 февруари 2013 г., в небето над Урал и Поволжието са наблюдавани множество метеори.
Русия на Оскарите 2012
Въпреки безспорния авторитет в света на киното и очевидния талант, Никита Сергеевич Михалков, по някаква причина, непрекъснато е критикуван. При това, всеки жест, всяка дума ... Нито една стъпка на режисьора не минава без скандал.
10 от най- добрите Digital-кампании на 2012 г
Заредете се с енергия и вдъхновение, спомняйки си най-ярките Digital- кампании и вирусни видеоклипове на 2012
Десет от най-интересните научно обосновани начина да се сложи край на човечеството
Всъщност животът, възникнал на Земята преди около 3.5 милиарда години, е много крехък и смъртта е нормална част от неговата история.
Бактериите ще дадат шансове на Джаксън Полък
Вирусите могат да лакират нокти, чухте ли? Е, бактериите могат да създават истински шедьоври на изобразителното изкуство!
Продажбата на раницата LA Martin Jetpack ще започне през 2012 година
Цената на оригиналният апарат за самостоятелен полет е 100 хиляди долара, включвайки и двуседмичен курс на обучение.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други