ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Чувство за време


  Времето, наред с пространството, е една от основните форми, в които съществува материята. Всички наши анализатори възприемат движението на материята не само в пространството, но и във времето. Всички биохимични и физиологични процеси в организма, също протичат във времето. Много от тях се обуславят от различни, включително и денонощни, биологични ритми. Най – точна диференциация за интервала от време дават слуховите или кинестатичните усещания.

Гледане на Кафе
Възприятието на времето е отражение на скоростта и последователността на реалните явления. Чувството/усетът/ за време не е вродено. То се развива в резултат на натрупания опит. Случвало ни се е да роптаем срещу времето: защо то „лети” така бързо понякога, а друг път се „влачи”. Всъщност не времето „лети” или се „влачи”, а се променя нашата преценка за него.
  Часове, дни или седмици, изпълнени със значителни или интересни за нас събития, ни се струват къси. А интервал от време, в който не се е случило нищо особено и всичко е било обикновено, еднообразно, ни изглежда особено дълъг. Време прекарано в удоволствия, в радост, ние обикновено преценяваме като по – късо, а времето прекарано в неприятности и отегчения – като по – дълго. Най – късо ни се струва времето, през което трябва да смогнем да свършим много работи. Всичко това има физиологично обяснение.
  В случаите, когато в кората на главния мозък преобладават възбудните процеси и следователно обмяната на веществата е повишена, времето „лети” по – бързо. При преобладаване на задръжните процеси, то се „влачи”. Това е вярно за непосредствената преценка на междини от време. Но ако ги преценяваме по спомени, картината се променя: промеждутъците от време, наситени в миналото с интересни, разнообразни събития, които ние запомняме с подробности, се преценяват като по – продължителни, отколкото периодите, за които няма дори какво да си спомним.
  Продължителността на времето под пет минути, при спомняне за него, обикновено ни се струва по – голяма, отколкото е в действителност; най – точно се преценяват интервали от 5 до 15 минути; по – дълги интервали от време се припомнят като намалени.
  Гледане на Кафе
Дата: 4 - ти април 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Чувство за време
Чувство за време
Времето, наред с пространството, е една от основните форми, в които съществува материята. Всички наши анализатори възприемат движението на материята не само в пространството, но и във времето. Всички биохимични и физиологични процеси ...
Как да отслабнем с помощта на въображението
Работата на хормона при хранене, който ни кара да изпитваме чувство на глад и засилва апетита ни, зависи не само от физиологически, но и от психологически фактори.
В Япония е създадена мобилна система за гласов превод в реално време
С нейна помощ два абоната,говорещи на различни езици, могат да общуват тук и сега, и да се разбират помежду си.
Чистият въздух предпазва от бактерии по време на операция
По време на хирургични вмешателства(особено при продължителните операции на крайниците, гръбначния стълб, гръдния кош и съдовата система) винаги има вероятност от попадане на вредни бактерии в разреза.
Храната по време на бременност е свързана с риск от появата на алергии у детето
Учени от Института INRA (Франция) са открили възможна връзка между това, което майката е яла по време на бременността и риска от появата на алергии при детето.
Създадени са миниатюрни атомни часовници за търговски цели
Това не е първото такова устройство, излязло извън границите на научната лаборатория, само че, то е 100 пъти по – малко от своите аналози.
Едно невероятно филмче на Уолт Дисни
Отделете 6 минути от ценното си време, за да видите този удивителен филм
Роботът-хуманоид iCub научи човешки език
iCub анализира реч в реално време.
Чип превръща любителските снимки в почти професионални
Чипът в реално време – буквално за части от секундата – може да извърши цял набор от манипулации върху снимката.
В Хонконг е разработен проект за противоураганна къща
При първите признаци на урагана съоръжението… се скрива под земята, като неговите обитатели са в безопасност по време на стихийното бедствие.
123456 ... 23
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други