ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Чувството на вълнение заставя хората да споделят новини


За да стане „заразна”, новината трябва да предизвиква изненада, страх или гняв, но не успокоение или тъга.
  Maркетологът Джон Бъргър/Jonah Berger/ от университета в Пенсилвания (САЩ), е направил проучване, чиито резултати са полезни предимно за проявяващите свободно емоциите си поп-блогъри, а също и (донякъде) за редактори и журналисти. Експериментите позволили на професора да установи връзката между психологическата възбуда и желанието за споделяне на новини с други хора. Забележително е, че желаната степен на възбуда може да се предизвика от някаква емоция, и физическата активност.

Гледане на Кафе
Американският телевизионен водещ Глен Бек/Glenn Beck/ е "вирулентен" особено за консерваторите. Емоциите на Бек изразяват много и наелектризират аудиторията. (Колаж: The Paepae)

  Участниците в първия експеримент/93 доброволци/ били разделени на две групи. Първата група гледала видеоклипове, предизвикващи безпокойство или удивление, а втората -  предизвикващи тъга или спокойствие. След това и на двете групи бил показан емоционално неутрален текст и видеоматериал. Когато попитали участниците в теста, дали искат да споделят новините и видеото със свои приятели или членове на семейството, то доброволците от първата група показали много по – голямо желание да споделят информацията със своето обкръжение.
При вторият експеримент 40 тествани студенти тичали на място в продължение на една минута – от първата група, или стояли мирно през същото време – от втората група. След това им показали новинарски текст, който не носел емоционален заряд и ги попитали, искат ли да го изпратят на роднини и приятели по електронната поща. „Тонизираните” от първата група били много по – разположени към това, отколкото „застиналите” от другата група.
  Така че, за да станат новините или видеоклиповете „вирусни” те трябва да шокират, да предизвикват удивление, страх или гняв, но не тъга и спокойствие.
  Може да се предположи, че в интернет най – много се разпространяват материалите, предизвикващи изведнъж няколко емоции, които провокират психологическа стимулация.И действително, клиповете на Азис, например, просто взривиха социалната мрежа, предизвиквайки и гняв, и изненада, и страх, и презрение, и отвращение.
  Резултатите от изследването са публикувани в списание Psychological Science.
 

Гледане на Кафе
Дата: 30 - ти юни 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Чувството на вълнение заставя хората да споделят новини
Чувството на вълнение заставя хората да споделят новини
За да стане заразна, новината трябва да предизвиква изненада, страх или гняв, но не успокоение или тъга.
Хората имат естествена потребност да вярват в конспиративни теории
Ако вярата в конспиративните теории се основава на човешкия мироглед, то да разубедиш нещастния с рационални средства е практически невъзможно. Вярата у хората в подобно нещо е породена от потребността им да осмислят собственото си ...
Очаквайте ерата на добрите новини
Добрите новини, ако сте забелязали, се срещат много рядко. По някакъв начин ние се справяме с това.
Хората ще се учат да управляват неща със силата на мисълта
Американски специалисти от Калифорнийския университет в Сан Диего са разработили устройство, позволяващо управлението на телефона да става без помощта на ръцете.
Прогнозите на Cisco за близкото и далечното бъдеще на човечеството
Към 2030 година роботите на планетата ни ще бъдат повече от хората.
Изобретение, което ще помогне на хората да преживеят в случай на мащабна катастрофа
Появи се изобретение от руски учени, което ще помогне на хората да оживеят в случай на мащабни природни или предизвикани от човека катастрофи.
Създадено е устройство, изпращащо целувка на разстояние
Японски специалисти по тактилна комуникация са създали устройство, способно да транслира усещанията, изпитвани от хората при целувка.
Паразитните червеи управляват човешката еволюция
Най-силният сред факторите на околната среда за еволюцията на човека се оказали паразитните червеи: разликите в генотиповете на човешките популации в голяма степен се дължат на различни паразити, с които хората се сблъскват при своите ...
Водорасли за отслабване
Изследване, проведено от сътрудници на университета в Копенхаген (Дания) доказа, че диетичните фибри, получени от кафяви водорасли, засилват чувството на ситост.
Бъдещето на стволовата клетка зависи от нейната форма
Кое заставя стволовите клетки да се трансформират в строго определен клетъчен тип? Как, например, костните стволови клетки разбират, какво им е нужно за да станат именно костни клетки, а не хрущялни?
123456 ... 13
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други