ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Чревните бактерии разделят хората на три типа


  Наборът от човешките чревни бактерии може да бъде сведен до един от трите ентеротипа. Предполага се, че по ентеротипа могат да се определят особеностите на човешкия метаболизъм и да се назначи подходящата диета.

1.	Бактерия Bacteroides gingivalis, взета от човешка уста.(снимка A. B. Dowsett).Гледане на Кафе
Колкото и да е огромно количеството на бактериите, обитаващи червата ни, наборът от видове у всеки човек може да бъде отнесен към един от тези три типа. Тези набори се наричат ентеротип: те не зависят от възраст, пол, националност или диета. До този извод са стигнали учени от Националния институт за аграрни изследвания /Франция/, Европейската лаборатория по молекулярна биология в Хайделберг /Германия/ и още десетина научно – изследователски центрове. Резултатите от тяхната работа са публикувани в списание Nature.
  В последно време се наблюдава взрив в интереса към микробите -  симбионти у човека. Редовно се появяват статии, в които се описва поредната сфера на влияние на бактериите в човешкия организъм – от имунитета до висшата нервна дейност. В САЩ и Европа се създават огромни центрове, имащи за цел пълното описание на цялата микрофлора, живееща с нас в симбиоза. В този случай изследователите са анализирали микроорганизми от фекалиите на около 400 човека от Европа, САЩ и Япония.
  По думите на учените, огромен сюрприз за тях е било, че съществуват само три типа набори от бактерии, по които са били разпределени всички изследвани образци. Всеки такъв вариант е получил име според доминиращия бактериален род: Bacteroides, Prevotella и Ruminococcus. Знаейки ентеротипа на човека, сравнително надеждно би могло да се предположи, на какви заболявания е податлив, ще има ли проблеми с излишно тегло и към каква диета би трябвало да се придържа.Бактерия Prevotella melaninogenica (снимка Science VU, Visuals Unlimited).Родът Bacteroides демонстрира добро разграждане на въглехидрати, така че индивиди с такъв ентеротип рядко са заплашени от затлъстяване. Prevotella унищожава слузта, покриваща чревната стена, а това крие голям риск от появата на язви. Ruminococcus стимулира усвояването на захари – резултата от това не е нужно да се обяснява.
  Не е съвсем ясно, как става формирането на описания набор от микроорганизми. Възможно е това да зависи от кръвната група; от начина на използване на газа, който се образува в червата по време на храносмилането. Накрая, решаваща дума може да има имунната система, която определя „кого да настани” и кого не.
  Учените подчертават, че червата на всеки от нас се обитават от няколко хиляди вида микроорганизми, за функционирането на които за сега е известно много малко, и затова на този етап трябва да се въздържат от излишни обобщения. Все пак изследователите надеждно са успели да свържат някои заболявания с един от ентеротиповете, макар че не съобщават, за кои точно болести се касае. Те обаче, разполагат и с доста непубликувани данни, свързващи ентеротипа с индивидуалните характеристики на човека. По думите на Пер Борк, под чиито патронаж са извършвани анализите, неговата група е могла да диагностицира затлъстяване по шест бактериални вида с точност 80 – 85%.
  Разбира се, най – глобалният въпрос стоящ пред микробиолозите /кои от видовете бактерии осигуряват дълъг и щастлив живот/, за сега не е решен.
  Гледане на Кафе
Дата: 25 - ти април 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Чревните бактерии разделят хората на три типа
Чревните бактерии разделят хората на три типа
Наборът от човешките чревни бактерии може да бъде сведен до един от трите ентеротипа. Предполага се, че по ентеротипа могат да се определят особеностите на човешкия метаболизъм и да се назначи подходящата диета.
Морски бактерии ще помогнат да се отървете от синузита
Хората със синузит страдат от непрекъсната хрема, главоболие, нарушение на съня, общо неразположение и др.
Чистият въздух предпазва от бактерии по време на операция
По време на хирургични вмешателства(особено при продължителните операции на крайниците, гръбначния стълб, гръдния кош и съдовата система) винаги има вероятност от попадане на вредни бактерии в разреза.
Синтетични бактерии ще помогнат за стабилизирането на земната екосистема и при колонизацията на Марс
Ръководителят на групата, първа доказала възможността за създаване на бактерии със синтетичен геном, описа перспективите, които се откриват пред човечеството в това направление.
Британците не си мият ръцете
Всеки шести мобилен телефон във Великобритания има следи от чревната бактерия Escherichia coli. И знаете ли защо? - Защото някои не си мият ръцете със сапун след използване на тоалетната.
Чувството на вълнение заставя хората да споделят новини
За да стане заразна, новината трябва да предизвиква изненада, страх или гняв, но не успокоение или тъга.
Нов хидрогел убива дори и най-устойчивите на антибиотици бактерии
Гелът е безопасен за човешкото тяло и позволява продължителен пряк контакт с неговите тъкани.
Изобретение, което ще помогне на хората да преживеят в случай на мащабна катастрофа
Появи се изобретение от руски учени, което ще помогне на хората да оживеят в случай на мащабни природни или предизвикани от човека катастрофи.
Максимум 19 клика разделят кои да са две интернет-страници
Независимо от разрастването на Мрежата, правилото от 19 клика остава справедливо.
Хората имат естествена потребност да вярват в конспиративни теории
Ако вярата в конспиративните теории се основава на човешкия мироглед, то да разубедиш нещастния с рационални средства е практически невъзможно. Вярата у хората в подобно нещо е породена от потребността им да осмислят собственото си ...
123456 ... 13
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други