ТЪРСИ
Гледане на Кафе

 Русия изпревари света в създаването на човешки лактоферин – един от най-интересните лекарствени белтъци

  Човешкото тяло има механизми, които му позволяват самостоятелно да се бори с инфекциозните заболявания – това са лекарствените протеини, изграждащи имунната система. Въпреки това, не при всички тя работи добре. Затова съвременната фармацевтична индустрия се опитва да получи тези тези лекарствени белтъци по лабораторен път. Уви, техните източници са ограничени. Преди било разрешено да се получават от донорски източници – в частност, от кръвта. Но поради огромният брой заболявания, придобити от човечеството и по етични съображения, Световната здравна организация се отказа от този път.
  Опитаха се да синтезират протеините в микроорганизми – Ешерихия коли/ E. Coli/ и гъбички. Поставяйки човешки ген в тях, може да се получат трансгенни протеини. Интерферонът, например, който е в основата на имуностимулиращите лекарства срещу грип, е получен именно по този начин. Подобен метод не е подходящ за получаването на сложни белтъци: генетичният апарат на бактерията Ешерихия коли, например, просто не е достатъчен за да ги изгради. Освен това, в процеса на микробен синтез е невъзможно да се освободиш от микробния компонент на сто процента, в резултат на което, възникват много странични ефекти, включително алергични реакции.

Гледане на Кафе
Елена Садчикова, заместник директор на Института по генна биология при Руската Академия на Науките и генерален директор на ООО «Трансгенфарм», разказва за работата им върху един от най-интересните лекарствени протеини – човешкият лактоферин.
„ Той присъства в тялото на всеки от нас: произвежда се от неутрофилите в кръвта. В по-големи количества постъпва в майчиното мляко, непосредствено след раждане на бебето. В утробата средата е стерилна, но след раждане детето попада в не стерилен свят, а собствената му имунна система още не е развита. Докато това стане, детският организъм се подкрепя, именно, от белтъците в кърмата. Лактоферинът притежава много свойства, които се изучават вече 60 години. Най-важното е това, че е естествен антибиотик. Убива вируси, гъбички и има антиоксидантно действие, без да засяга естествената микрофлора, включително и тази на червата. Наскоро бяха открити и мощните му противоракови свойства: лактоферинът може да спре нарастването на туморите, или да се използва като профилактично средство. При това, микробите не могат да привикнат към лактоферина. Разбира се, той не е панацея. Протеинът има самостоятелно действие, но не e вълшебно хапче, което лекува всички болести. Но това, че протеинът работи и може да се използва за медицински цели, като функционален компонент/т.е., имащ лечебен ефект, е неоспорим факт.
  Накратко за това, как работи белтъка. Както подсказва името му, свързва желязото - „отнема“ го от микробите, като така ги лишава от възможност за живот и развитие. Затова, между другото, отглеждането му в микробна среда е невъзможно: той отключва механизмите си, които убиват тази среда. Това наложи да се търсят други източници за получаването му. Екипът ни успя да внедри човешки ген на лактоферин в животно, което след това може да се използва като жива биофабрика: размножавайки се, то ще предава този ген на потомството си. Избрахме коза: това е чисто и непретенциозно животно с бърз цикъл на обновление и млечни периоди. За разлика от кравето мляко, козето е хипоалергенно. При това, обемът на полученото мляко е достатъчно голям, за да се изгради производство.
  Създадохме цял панел от генни конструкции с различни регулаторни елементи, които тествахме върху мишки. После избрахме тези, които дават най-висок добив на лактоферин и с тях получихме първите животни-продуценти – две козлета, с прякори ЛАК-1 и ЛАК-2. Нататък всичко вървеше по естествен път. Сега те са възрастни, осемениха няколко козички и генът на човешкия лактоферин се предаде на част от потомството. Така се получи първата животинска популация. Генетичната конструкция, въведена в козите, е направена много умело: в нея няма никакви вредни или странични елементи – единствено регулаторните елементи на човека или козата. Затова млякото, получено от кози с човешки геном и отделеният от него лактоферин, няма в себе си следи от генетично модифицирани организми. Изградиха се сертифицирани лаборатории, внимателно проверяващи всички създадени от нас продукти.

  Когато правят картофите устойчиви на колорадски бръмбар, вмъкват в тях ген на скорпион. В доматите се добавя ген на риба. А в нашата конструкция няма привнесено нищо излишно. Да, технически нашите животни са генетично променени: освен своя лактоферин, те имат и ген за човешки лактоферин. Но това също е лактоферин, а не нещо, което е абсолютно чуждо за козата. Биологичната активност и физико-химичните свойства на протеина се оказаха точно същите, като в млечната жлеза на жената. Ние, разбира се, тръгнахме по най-сложния път, но получихме най-безопасния резултат.
  Така изпреварихме световната научна общност с няколко години. През 2010 г., когато получихме първите резултати, тази разлика беше 5 години, но след това малко се снижи. Учените от другите страни, като правило, работят по добиването на лактоферин от краве мляко: на негова основа са направени повече от сто биологично активни хранителни добавки. Добре са го изучили и са се научили как да го прилагат. Но той не подхожда за всички, тъй като може да предизвика алергия. Не може да бъде даван и на кърмачета, които имат най-голяма нужда от него. Преди 10 години в Холандия направиха трансгенни крави, но не успяха да отделят напълно човешкия лактоферин от кравешкия и се сблъскаха със същия проблем от алергични реакции. Освен това, в Европа има ограничения, свързани с употребата на краве мляко, заради лудата крава. Китайските учени работят с кози, но те не са трансгенни, а клонирани и в генната конструкция са използвали вирусни последователности. В резултат, животните често боледуват, нарушена е репродуктивната способност, половината от потомството умира. Американците опитаха да получат лактоферин на микроскопични гъбички, но в Русия подобни продукти са забранени за употреба от кърмачета. Освен това, има опити за получаване на лактоферин от растения – в частност, от ориз. Изследванията приключили, опитния препарат бил готов, но не бил съгласуван със Службата за храните и лекарствените препарати на САЩ. Комисия забранила засяването на този ориз на територията на страната и не препоръчвала инвестиции в разработката. Клиничните тестове били проведени в Перу, където много от децата, ползвали лекарството, получили жестоки алергични реакции, включително с летален изход. Като цяло, тази разработка е обвита в сериозни съдебни разследвания.
  Сега ние разполагаме с експериментална животинска популация. Изучихме млякото и разработихме технология за получаване на лактоферин. Преднината ни се изразява не само в това, че първи отгледахме подобни животни, но и в това, че нашите генни конструкции осигуряват много висока продуктивност. При мишките получихме 160 грама лактоферин на литър мляко. Това е невероятно, като се има предвид, че първите дози майчино мляко съдържат 7 грама протеин на литър, а в средата – по-малко от един. Нашите кози дават до 10 грама на литър, а в средата – до 3,5. Научихме се да преработваме лактоферина в сух прах. При това, изходното мляко не се влошава, а отива за отделна преработка. Козето мляко, обогатено с лактоферин, вече е сертифицирано за продажба, а след няколко месеца ще стандартизираме продукция за възрастни и деца.
  Прахът също ще се продава, под формата на саше, съдържащо дневната доза от лактоферин. Той може да се разтваря във вода, мляко, храна. В момента тече държавна регистрация на разработка за кърмачета, най-вече за тези, които са на изкуствено хранене. Нито една детска храна не съдържа биологично активните белтъци, които са в майчиното мляко. Най-важната група деца, за които лактоферина е жизнено необходим, са недоносените. Една четвърт от тези деца умират от сепсис. Инфекцията обикновено се внася в процеса на хранене – те нямат рефлекс за сукане и ги хранят чрез тръба. Лактоферинът практически балансира този риск. В тази посока, очакваме съвместна практическа работа с Центъра за здравето на децата.

  Същия прах, просто с различено съотношение, сме разработили за възрастни – във вид на капсули, разтварящи се в стомаха, за да не се разделя протеина предварително на ферменти. Кой се нуждае от такова поддържащо хранене? На първо място, това са хората, работещи в болничните заведения. Истинският бич на здравните заведения са болничните инфекции. Човек отива на операция от апендицит и умира от случайно внесена стафилококова инфекция. Тези капсули могат да се пият и от обслужващият персонал, и от пациентите. Лактоферинът може да активира имунната система след химиотерапия. Може да поддържа имунната система на спортисти: Международният олимпийски комитет призна, че протеинът не се отнася към допинга. Внесеният човешки лактоферин не се различава от собствения. А той ви позволява да бягате по-бързо, да скачате по-високо, да увеличавате мускулната маса и да предотвратявате заболявания.
  Що се отнася до лекарствената употреба на лактоферин, най-добре е да се ползва като помощно средство при терапия. Проведохме изследвания с над 400 пациента с различни инфекции. Установи се, че действието на антибиотика се увеличава в пъти, при съпътстващ прием на лактоферин – дори в случаите на резистентни към антибиотика микроорганизми. Тоест, при лечение е възможно максимално съкращаване на дозата от вредния синтетичен антибиотик. В перспектива, лактоферинът ще може да се използва не само с лечебни, а и с профилактични цели. Проведохме огромни изследвания относно въздействието на протеина върху биофилма на зъбите – остатъците от това покритие, състоящо се от микроорганизми и техните метаболитни продукти, предизвикват парадонтоза. В дерматологията, лосионен разтвор на лактоферин, само за седмица подобрява състоянието на кожа с акне.
  Понятно е, че научните изследвания и регистрацията на лекарствените препарати отнема доста време, така че първоначално ще опитаме да капитализираме разработките си чрез хранителни продукти. За лекарствените форми са необходими обстойни клинични изследвания, които могат да отнемат пет или повече години.“
  Нататък ученият споделя, че дори производството на лактоферин за хранителни цели се забавя поради законови, нормативни и финансови трудности. Разработката е направена в държавно учреждение, а държавни ферми в Русия няма. За доклиничните тестове е необходимо промишлено оборудване, чиято покупка принципно е заложена в програмата, но пак поради тези нетривиални задачи всичко се забавя.
По най-скромни оценки, годишния обем на световния пазар от продажбата на лактоферин, само за хранителни цели, е около 6 милиарда. Ако се прибавят и лекарствените перспективи, особено в онкологията, то сумата нараства на 19 милиарда. Госпожа Садчикова споделя, че нееднократно са получавали предложения за продажба на лиценза, но те искат лекарството да излезе на руския пазар. В противен случай, след година, две ще им се наложи да го купуват в аптеките за луди пари.
  Разбира се, проявят интерес и към международната сцена, но продажбата на препарата зад руските граници изисква сертифициране с европейските стандарти. И тук възниква същия порочен кръг: изследванията в Русия не са достатъчни и трябва да бъдат повторени в чужбина, а бюджетът не предвижда финансиране за това.
  За съжаление, законодателната база изостава от научната.
По материали на „Бизнес журнал“.

Гледане на Кафе
Дата: 8 - ми април 2013г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Човешки лактоферин един от най-интересните лекарствени белтъци
Човешки лактоферин – един от най-интересните лекарствени белтъци
Убива вируси, гъбички и има антиоксидантно действие, без да засяга естествената микрофлора, включително и тази на червата.
Комарите са особено чувствителни към миризмата на човешки крака
При търсене на храна африканският малариен комар се ръководи от издишания от нас въглероден диоксид и миризмата, отделяна от бактериалната микрофлора, обитаваща краката ни.
Проектът Human Brain – изкуствен интелект за милиард евро
Европейската комисия избра проекта за симулация на човешки мозък от суперкомпютър, като един от най-приоритетните за науката.
Десет от най-интересните научно обосновани начина да се сложи край на човечеството
Всъщност животът, възникнал на Земята преди около 3.5 милиарда години, е много крехък и смъртта е нормална част от неговата история.
Ваксина срещу кариес е премила предклинични тестове
Изследователи от Института по вирусология в Ухан/Wuhan Institute of Virology/ - Китай съобщават, че са успели да създадат ефективна ваксина срещу кариес, съставена от ДНК и белтъци на две различни бактерии, която е показала добри резултати ...
Как от ориз се получава човешка кръв
Учените са открили начин за изработването на човешки албумин от оризови зърна.
Представен е принтер за човешки органи
На конференция беше представен триизмерен принтер, който е способен да създава органи от собствените тъкани на пациента
Роботът-хуманоид iCub научи човешки език
iCub анализира реч в реално време.
Конструирана е триизмерна плазмена линийка
Физици от Националната лаборатория Лорънс в Бъркли и Университета в Щутгарт конструирали триизмерна линийка за измерване на пространствената позиция на обекти с наноразмери.
Ще клонираме ли неандерталци
Клонирането на неандерталец е не само възможно, но и изгодно.
123456 ... 24
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други