ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Чистият въздух предпазва от бактерии по време на операция


  В САЩ разработиха устройство, създаващо бактерицидно въздушно пространство за защита на хирургическия разрез.

Гледане на Кафе
Антимикробният въздушен филтър преди операция на коляно.  (снимка: Nimbic Systems)

  По време на хирургични вмешателства(особено при продължителните операции на крайниците, гръбначния стълб, гръдния кош и съдовата система) винаги има вероятност от попадане на вредни бактерии в разреза. Това би могло да завърши плачевно: например, при поставяне на протеза в коленната или тазобедрената става, Staphylococcus ауреус/златистият стафилокок/ може да предизвика инфекция. Финансовите разходи в такива случаи са в размер на десетки хиляди долари.
  За да противостои на инфекцията, американската компания Nimbic Systems е създала устройството Air Barrier System (ABS, «Система за въздушна бариера»). Приборът, приличащ на малка прахосмукачка, се състои от два елемента - DC вентилатор и свързана с него чрез шланг, стерилна еднократна дюза.

Схема на разпространение на въздушния поток. (изображение: Nimbic Systems)

  ABS се закрепва към хирургическите завеси и създава подобие на херметичен пашкул, състоящ се от кристално чист въздух. Болшинството опасни микроорганизми не могат да проникнат през такава бариера.
  През 2009 г. компанията е получила безвъзмездна помощ от Националния научен фонд на САЩ (NSF) за провеждане на пилотни тестове. Те показали, че ABS намалява броя на бактериите в мястото на среза с повече от 84 %, а тази пролет, разработката е официално одобрена от Службата за контрол на качеството на храните и лекарствата (FDA). В края на 2011 г. системата очаква финалната фаза на клиничните изпитвания, след което започва активното и използване в лечебните заведения.

Гледане на Кафе
Дата: 10 - ти октомври 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Чистият въздух предпазва от бактерии по време на операция
Чистият въздух предпазва от бактерии по време на операция
По време на хирургични вмешателства(особено при продължителните операции на крайниците, гръбначния стълб, гръдния кош и съдовата система) винаги има вероятност от попадане на вредни бактерии в разреза.
Чревните бактерии разделят хората на три типа
Наборът от човешките чревни бактерии може да бъде сведен до един от трите ентеротипа. Предполага се, че по ентеротипа могат да се определят особеностите на човешкия метаболизъм и да се назначи подходящата диета.
Нов хидрогел убива дори и най-устойчивите на антибиотици бактерии
Гелът е безопасен за човешкото тяло и позволява продължителен пряк контакт с неговите тъкани.
Храната по време на бременност е свързана с риск от появата на алергии у детето
Учени от Института INRA (Франция) са открили възможна връзка между това, което майката е яла по време на бременността и риска от появата на алергии при детето.
За да не се отровят със злато, бактериите го превръщат в нано кюлчета
Преди около десет години, учените открили, че някои бактерии могат да живеят буквално върху злато, макар че това не е безопасно - златото може да отравя клетката.
Синтетични бактерии ще помогнат за стабилизирането на земната екосистема и при колонизацията на Марс
Ръководителят на групата, първа доказала възможността за създаване на бактерии със синтетичен геном, описа перспективите, които се откриват пред човечеството в това направление.
Определен е основният молекулярен защитник на сърцето
Митохондриален белтък предпазва клетките от смърт в следствие на окислителния стрес, предотвратявайки развитието на сърдечна недостатъчност.
Иновативна мембрана предпазва от дискомфорта при използването на Plug-in слушалки
При тези, които често ползват слушалки за слушане на музика, могат да възникнат болезнени усещания, причинени от умората на слуховия орган.
Чувство за време
Времето, наред с пространството, е една от основните форми, в които съществува материята. Всички наши анализатори възприемат движението на материята не само в пространството, но и във времето. Всички биохимични и физиологични процеси ...
Морски бактерии ще помогнат да се отървете от синузита
Хората със синузит страдат от непрекъсната хрема, главоболие, нарушение на съня, общо неразположение и др.
123456 ... 26
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други