ТЪРСИ
Гледане на Кафе

ЧИНГИС ХАН

Ок. 1162 – 1227


  Чингис хан, великият монгол и завоевател е роден около 1162 г. Баща му, дребен вожд на монголите, нарекъл момчето Темучин. На 9 години Темучин остава без баща си, който е убит от враждебно племе. Семейството му живее в постоянна опасност и лишения. При нападение на противниково племе Темучин е пленен. За да не избяга поставят на врата му дървена яка. След време успява да избяга и се съюзява с Тогрил, приятел на баща му и вожд на сродно племе. След дълги години на междуособни войни между различните монголски племена, Темучин лека – полека си проправя път нагоре.

Гледане на Кафе
Съчетал в себе си войнско мъжество, дипломатичност, жестокост и организационни способности, той успява да ги сплоти под свое ръководство. На събрание на монголските вождове, през 1206 г., го провъзгласяват за Чингис хан или „световен император”. Организираната от него страхотна военна машина, напада първо държавата Ши Шиа в Северозападен Китай, а после империята в Северен Китай. В процеса на битките възниква остър спор между него и управляващия значителна империя в Персия и Средна Азия – Хваризми Шах Мохамед. В 1219 г. Чингис хан повежда войските си и Средна Азия и Персия са покорени. Докато други монголски войски нападат Русия, Чингис хан лично ръководи нашествието в Афганистан и Северна Индия.В 1225 г. се завръща в Монголия, а през 1227 г. умира.
  Малко преди да умре, Чингис хан определя за свой наследник третия си син – Огадай, който става превъзходен пълководец. Под негово ръководство монголите продължават настъплението си в Китай, прегазват Русия и напредват към Европа. В 1241 г. полски, германски и унгарски войски са сразени и монголите стигат отвъд Будапеща. Но в същата година Огадай умира и монголските войски се изтеглят от Европа, за да не се върнат повече.
  Следва значителен промеждутък на спорове между монголските вождове, кой да поеме наследството. При Чингисхановите внуци Мангу хан и Кублай хан, монголите възобновяват нашествията си в Азия.Когато в 1279 г. Кублай хан е покорил напълно Китай, монголите  управляват най – обширната империя в историята. Владенията им обхващат Китай, Русия, Средна Азия и Персия, и по – голямата част от Югоизточна Азия. Техни войски успешно се подвизават от Полша до Северна Индия, а властта на Кублай хан е призната в Корея, Тибет и част от Югоизточна Азия.
  Скоро тази империя се разпада. В 1368 г. те са прогонени почти от цял Китай. Но монголското царство в Русия, създадено от Чингисовия внук Бату, успява да просъществува до ХVІ в. Кримското ханство оцелява до 1783 г. Районите на Средна Азия и Персия, където господстват династии от други синове и внуци на Чингис хан, са завладени от Тимур/Тамерлан/, който твърди, че е далечен потомък на Чингис хан. През ХV в. на Тамерлановата династия е сложен край, но неговият пра пра  внук Бабер, нахлува в Индия, където заварва династията на Могулите/монголите/. Могулските властелини завладяват почти цяла Индия и остават на власт до средата на ХVІІІ в.
  Чингис хан и неговите монголи са държали в ръцете си толкова голяма територия и население, упражнявали са огромно влияние върху живота на съвременниците си, че е трудно да бъдат отминати като най – обикновени разбойници. 
  Гледане на Кафе
Дата: 2 - ри април 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Чингис хан
Чингис хан
Чингис хан и неговите монголи са държали в ръцете си толкова голяма територия и население, упражнявали са огромно влияние върху живота на съвременниците си, че е трудно да бъдат отминати като най – обикновени разбойници
Монголия
Монголците съдействали за обмена между нациите, като създали нови и усъвършенствали стари системи. Благодарение на монголците, почти всички страни излезли от своята изолация и това е първата глобализация в света.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други