ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Черните дрожди колонизират битовата техника


 

Гледане на Кафе
Черни дрожди Exophiala dermatitidis. (снимка: Pathogenic Fungi Database) 

Учени от Университета в Любляна (Словения) твърдят, че домакинските уреди, налични във всеки дом, могат да бъдат „сборище” на екстремо толерантни гъбички, включително т. нар. черни дрожди. Някои от тези гъби са потенциално опасни за човешкото здраве.
  Гъбите избират освен съдомиални и перални машини, и кафемашини. Всички тези прибори ги обединява едно – влажната и топла среда. Съдомиялните машини са предизвикали най - голям интерес у учените, защото там температурите периодично достигат 60-80 0 C, и във всеки цикъл на миене се използват агресивни препарати и соли.
  Експертите изследвали проби, взети от съдомиални машини в частни домове на 101 града от шестте континента. Установили, че в 62% от машините, върху гумените уплътнения на вратите, има от споменатите гъби, като в 56% от случаите, това са полиекстремотолерантните черни дрожди - Exophiala dermatitidis и Е. phaeomuriformis. И двата вида прекрасно понасят много високи температури, висока концентрация на соли, агресивни миещи препарати, кисели и алкални води. Любопитното е, че преди гъбите не са срещали такава комбинация от екстремни свойства на местообитанията си.
  Черните дрожди Exophiala dermatitidis често са причинители на сериозни заболявания: те участват в белодробната колонизация на болни от  муковисцидоза, предизвикват фатални инфекции при здрави хора. Изследователите смятат, че откриването на екстремотолерантните гъби в домакинските уреди доказва протичащият с тях екстраординарен еволюционен процес, и някой ден, тези микроорганизми ще представляват значителен риск за здравето на човека, в чийто дом проникнат.
  Резултатите от изследването са публикувани в списание Fungal Biology.
 

Гледане на Кафе
Дата: 21 - ви юни 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Черните дрожди колонизират битовата техника
Черните дрожди колонизират битовата техника
Черните дрожди Exophiala dermatitidis често са причинители на сериозни заболявания: те участват в белодробната колонизация на болни от муковисцидоза, предизвикват фатални инфекции при здрави хора.
Лекарство от хлебни дрожди ще лекува рани
Норвежката компания Biotec Pharmacon въз основа на хлебна мая е разработила средство, което ускорява зарастването на рани.
Създадено е ефективно антимикробно покритие
Веществото може да се нанася върху различни видове пластмаса и текстил. Дори и след няколко измивания, то надеждно защитава срещу повечето патогенни бактерии, дрожди и плесени.
Вижте прахосмукачката Dyson, която се бори с огън
И след всичко това, прахосмукачката работи.
Хиляди години любов между човека и дрождите
Откъде се е взела у човека, като биологичен вид, такава любов към нещо, което му причинява толкова много проблеми.
Създадена е най-малката видеокамера в света
Сътрудници на немския институт Fraunhofer institute са създали най-малката видеокамера в света. Тя представлява куб, с дължина на страната 1 мм, съобщава PC Mag.
Пентагонът е одобрил дизайнерските проекти за армейски трансформър
Министерството на отбраната на САЩ възнамерява до 2015 г. да получи хибрид от брониран автомобил, лек самолет и хеликоптер.
Практическо ръководство за сбъдване на мечти
Сбъдването на мечтите – това е въпрос на техника, която се нарича метапрограмиране.
Концепция за лента нагревател – охладител
Авторът на идеята за компактно устройство, което може да загрява или охлажда храна, е един от победителите в конкурса, проведен от добре познатия производител на битова техника - Electrolux.
Шедьоври на научно-техническата визуализация 2012
Красиви, зловещи, удивителни са победителите в международния конкурс за научно-техническа визуализация.
12
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други