ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Червеното вино: физическо упражнение в бутилка


 

Гледане на Кафе
Вместо гимнастика - чаша червено ?  
(снимка: Dan Lamont / Corbis) 

Учени от университета в Страсбург (Франция), открили поредното удивително свойство на ресвератрола - съединение, съдържащо се в ципата и семките на червеното грозде.
  Оказва се, че този естествен полифенол е в състояние да предотврати негативните ефекти от хипокинезията по време на космически полети и хиподинамията при заседнал начин на живот. Това означава, че червеното вино може да се счита за "течен" еквивалент на физическите упражнения, така необходими за поддръжката на всички функции на човешкото тяло.
  Експериментите са проведени с плъхове: изследователите симулирали безтегловност, окачвайки гризачите за опашките и задните им крака. Част от животните ежедневно получавали ресвератрол перорално. След  приключване на експеримента, при плъховете в контролната група, било регистрирано отслабване и намаляване на масата на soleus мускулите/прасците/, развитие на инсулинова резистентност, загуба на минерална плътност на костната тъкан и намалена устойчивост на фрактури. Затова пък в "ресвератролната" група, не било открито нито едно от тези усложнения, които могат да се превърнат в сериозни здравословни проблеми.
  Експерименталните резултати показват, че ресвератролът може да се използва като "хранително" противодействие в космическите полети, но преди това, тези ефекти на полифенола трябва да бъдат проверени върху хора.
  Струва си да припомним за другите полезни свойства на ресвератрола. Смята се, че той е отговорен за т. нар. френски парадокс: при французи, страстни поклонници на червеното вино, доста рядко се среща исхемична болест на сърцето, дори и сред тези, чието хранене изобилства от наситени мазнини. Доказано е, че ресвератролът потиска и процеса на стареене, спомага за възстановяване след вирусна инфекция, предотвратява образуването на плаки в кръвта и се бори с рака.
  Резултатите от изследването са публикувани в FASEB Journal.
 

Гледане на Кафе
Дата: 1 - ви юли 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Червеното вино физическо упражнение в бутилка
Червеното вино: физическо упражнение в бутилка
Учени от университета в Страсбург (Франция), открили поредното удивително свойство на ресвератрола - съединение, съдържащо се в ципата и семките на червеното грозде.
Вино в бутилка от хартия
Съвсем скоро британците могат да започнат да бутилират виното си в хартия или по – точно, в папие-маше. Идеята е на Martin Myerscough.
Създадена е сгъваема -антибутилка-
Мекият пластмасов контейнер притежава всички качества на една обикновена бутилка, а когато е празен, се побира в джоба ви.
Антинобеловите награди за 2011 г.: прозяващи се костенурки и секс с бутилка
В театър `Сандърс`, Харвардския университет (САЩ), за 21 път се проведе церемонията по връчването на Антинобеловите награди. Наградата, както е известно, се присъжда от списание Annals of Improbable Research за достижения, които ...
Как правилно да тренираме мозъка си
На ежегодната среща на американската Асоциация по психологически науки, психологът от Мичиганския университет John Jonides представи нови данни, от които следва, че 20 минутното ежедневно изпълнение на тази задача в продължение на ...
Китайски букви. Буква В – страница 7
Китайски букви. Буква В – вълшебник, винарска изба, вино, вятърна мелница, вдовица, восък, вълна, Ватерлоо, водопад, водонапорна кула, водни ски, водорасло, водни дълбини, водна птица, Вашингтон пост
Китайски букви. Буква Б – страница 10
Китайски букви. Буква Б – броколи, блестящ, Бразилия, браво, бренди, Брамс, бойкот, бойскаут, Бугенвил, бутилка, Бостън, бонсай, бомба, Боливия, Бохемия
Концепция за лента нагревател – охладител
Авторът на идеята за компактно устройство, което може да загрява или охлажда храна, е един от победителите в конкурса, проведен от добре познатия производител на битова техника - Electrolux.
Любопитки
Забавни и любопитни факти
Най – скъпите блюда
Предлагаме ви някои ястия, които със сигурност си заслужава да опитате.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други