ТЪРСИ
Гледане на Кафе

„Чело широко, а мозък малко”


Гледане на Кафе
Връзката между това не е така проста, както може да се стори на пръв поглед. Мозъкът на слона е три пъти по – голям от човешкия мозък, но мозъкът на човека е 1/40 от тялото му, а на слона – само 1/440.
  Колкото по – високо развита е психиката на едно животно, толкова по – голяма е относителната големина на главния мозък. Средният обем на мозъка на хората в наше време възлиза на 1450 см3 . Обемът на мозъка на човек, живял преди 600 хил. години, е 600 см3 . За човекоподобните маймуни характерната големина на мозъка е 350 см3 .
  Идва време, когато мозъчната кора вече не може свободно да се помести в черепната кухина и се свива, като образува бразди и гънки. У човека, общата повърхнина на кората на главния мозък, е равна на 2000 см2 , при което 2/3 от нея се намират дълбоко в браздите.
  И все пак, големината на мозъка у човека не може да служи сама по себе си като показател за развитието на психическите му способности. Мозъкът на Тургенев, на Кювие, на Байрон е бил много голям /около 2000 см3/ , а на Емануил Кант и Анатол Франс – почти два пъти по – малък.
  Голям череп и високо чело може да имат и твърде ограничени хора, така че не бива да избираме приятелите си по големината на шапката.
  Гледане на Кафе
Дата: 13 - ти април 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Чело широко, а мозък малко
Чело широко, а мозък малко
Голям череп и високо чело може да имат и твърде ограничени хора, така че не бива да избираме приятелите си по големината на шапката.
Открит е важен източник на енергия за главния мозък
Масата на главния мозък е около 2 % от масата на тялото, а именно той консумира около 20 % от кислорода и 60 % от глюкозата. Обикновено, при условия на достатъчно кислород, глюкозата, се окислява до въглероден двуокис и вода.
Проектът Human Brain – изкуствен интелект за милиард евро
Европейската комисия избра проекта за симулация на човешки мозък от суперкомпютър, като един от най-приоритетните за науката.
От електронен - към изкуствен мозък
Изкуственият аналог на малкия мозък в експерименти върху животни се оказал напълно функционален: електронната протеза превеждала сензорните данни в двигателни реакции и осигурявала изработването на условен рефлекс.
Горчивият кимион изобилства от антиоксиданти
Горчивият кимион широко се използва в традиционната медицина за лечение на множество заболявания – от витилиго до хипогликемия. Специално е предпочитан, като антипаразитно и антимикробно средство. Може да се използва като антипиретик ...
Развитието на мозъка при бозайниците започнало с носа
Първите бозайници са били малки нощни животни, ловуващи с помощта на обонянието. Разширението на обонятелния дял в мозъка, съдействало за развитието на други мозъчни центрове при потомството им.
Електростимулатор на гръбначния стълб изправи парализиран човек на крака
Автомобилна катастрофа през 2006 г., лишила 20-годишния Роб Съмърс от възможността да се движи самостоятелно. Както твърдели тогава лекарите - завинаги. Последните достижения в електростимулацията на нервите на гръбначния мозък значително ...
Дюселдорф
Дюселдорф е един от най – богатите градове в Европа, град - градина, влизащ в десетката на най – добрите градове в света. Столица е на немската провинция Северен Рейн – Вестфалия. Дюселдорф е гостоприемен и вратите му са винаги широко ...
Вярата в липсата на свободна воля ни лишава от свобода на волята
Изследване на хора, които четат изказвания, дискредитиращи идеята за свободна воля, показало незабавно снижаване на мозъчната дейност, свързана с доброволна работа.
Повишеният оптимизъм – неврологично разтройство
За някои хора е характерен повишеният оптимизъм. За тях, полупразната чаша е винаги наполовина пълна, а постоянните загуби на любимия отбор не им пречат на надеждата за реванш в бъдеще. Такова отношение към реалността, разбира се, ...
123456 ... 17
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други