ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Цигарената индустрия отдавна е знаела, че тютюнът е радиоактивен, но е мълчала


 

Гледане на Кафе
Причината за мълчанието на тютюневата индустрия.

Тютюневите компании умишлено са скривали информацията, че цигареният дим съдържа йонизиращи алфа-частици.
  Анализът на десетки документи за вътрешно ползване, публикуван през 1998 г. в резултат на правно уреждане, показва, че тютюневата индустрия е знаела за радиоактивността на цигарите поне пет години по-рано, отколкото се смяташе досега. Става ясно, че компаниите, загрижени за потенциалния риск от рак на белите дробове, започват едно по-задълбочено проучване за възможните последици от радиоактивността още през 1960-те.
  Изследователи от Калифорнийският университет в Лос Анджелис (САЩ) припомнят, че през 1964 г. в тютюна е  открит радиоактивния изотоп полоний-210 и може да се намери във всички търговски марки цигари. Той се образува в тютюневите листа от радона, намиращ се в атмосферата, и се абсорбира от минералните подобрения, използвани при обработката им.
  Промишлеността знаела за това още през 1959 г. и започнала собствени изследвания. В продължение на 2 десетилетия изследвали хора, пушещи по две опаковки на ден.
  Съдейки по документите, производителите получили данни много близки до резултатите от независими изследвания. За 20-25 години пушене, човек получава облъчване от 40-50 RAD. Според оценката на Агенцията за опазване на околната среда на САЩ, тази цифра съответства на 120-138 смъртни случая на хиляда, при пушачи със „стаж“ над 25 години.
  Въпреки това, през 1980-та компаниите отказали да внедрят технология, позволяваща премахването на полоний-210 от тютюна. Методът предложен тогава бил особено ефективен, подчертават учените: листата се обработват с киселина, отделяща неразтворимите във вода комплексни съединения на полоний-210 , слепвайки ги в продълговати структури.
  Индустрията се позовавала на неясни последствия за околната среда, но изследователите стигнали до извода, че нещата не са свързани с това. Киселата среда може да йонизира никотина и да затрудни процеса на усвояването му от мозъка, като по този начин, лиши пушача от удоволствието, заради което той посяга към цигарата.
   Неразтворимите алфа-частици се свързват с катрана в цигарения дим и се натрупват в бронхите. Облъчените клетки могат да се превърнат в ракови. По – рано се смятало, че само химически вещества могат да причинят рак на белите дробове.
  През юни 2009 г. в САЩ е приет закон, предписващ премахването на всички вредни вещества, с изключение на никотина, от тютюневите изделия. Експертите смятат, че алфа-частиците трябва да са номер едно в черния списък.
  За първи път връзката между алфа-частиците и рака е била открита около 1920 година. По това време, циферблатите на часовниците са рисувани на ръка с боя, излъчваща алфа-частици на радия. Работниците често слагали четката в устата си, за да направят върха и максимално тънък. От натрупаният в организма радий-226, много от тях развили рак на устата и челюстта. В крайна сметка боята била забранена.
  Резултатите от изследването са публикувани в списание Nicotine & Tobacco Research.

Гледане на Кафе
Дата: 30 - ти септември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Цигарената индустрия отдавна е знаела, че тютюнът е радиоактивен, но е мълчала
Цигарената индустрия отдавна е знаела, че тютюнът е радиоактивен, но е мълчала
Анализът на десетки документи за вътрешно ползване, публикуван през 1998 г. в резултат на правно уреждане, показва, че тютюневата индустрия е знаел за радиоактивността на цигарите поне пет години по-рано, отколкото се смяташе досега.
Започна производството на изкуствена паяжина
Немската компания AMSilk възнамерява да стане първата, овладяла производството на полимера, аналогичен на паяжина, в промишлени мащаби.
Възможно е, в една от фреските си, Микеланджело да е скрил изображение на мозъчен ствол
Изкуствоведите отдавна се смущават от това, как Микеланджело, прекрасен анатом, е изобразил гърлото Господне на една от фреските в Сикстинската капела. Новата хипотеза гласи, че великият художник е зашифровал тук, изображение на ствола ...
Разгадана е тайната за здравината на паяжината
Учени успели да разкрият тайната за здравината на паяжината, която е уникален материал, превъзхождащ няколко пъти по здравина и еластичност стоманата и най – добрите за сега изкуствени влакна.
Изобретен е най – лекият материал
Тобиас Шедлър от HRL Laboratories (САЩ) и колегите му са предложили нов метод за производство на много леки материали с неочаквани свойства, които ще изведат архитектурното проектиране на микро ниво.
Създадено е устройство на бъдещето, което фантастите са нарекли -умен прах
В допълнение към закона на Мур за удвояването плътността на транзисторите върху една интегрална схема на всеки две години, важи и закона на Бел за появата на нов клас компютри с по – малки размери на всеки 10 години.
Очаквайте ерата на neurogaming
На 1 – 2 май Сан Франциско ще бъде домакин на първото изложение-конференция посветена на т.нар. neurogaming.
Открита е неизвестна работа на Франсиско Гоя
Специалисти от амстердамският Rijksmuseum са открили под шедьовър на Франсиско Гоя друга негова работа. По всяка вероятност, испанският художник е покрил платното по политически причини.
Разработва се друга игра от поредицата Hitman
Оказва се, че екшънът Hitman - Absolution, разработван от студиото IO Interactive, не е единствената игра, която ще продължи славната поредица Hitman.
Южнокорейското метро се превръща във виртуален супермаркет
В очакване на влаковете хората сканират със смартфоните си QR-кодовете, поставени върху снимки на стоки, изложени върху рафтове в реален размер – и правят поръчки за вкъщи.
12
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други