ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Ценим самия разговор повече от предмета на разговор

  Получаваме удоволствие не толкова от закупената вещ, колкото от процеса на покупка. Макар и да звучи като лечение на депресията с „шопинг“, тук не става въпрос нито за депресия, нито за пазаруване. Психолози от Университета Корнел/САЩ/ помолили около стотина души да си припомнят и разкажат за своите последни покупки – или за самата вещ, която са си купили. Най-голямо удоволствие от разговора, според учените, изпитали тези, които разказвали за процеса, а не за самата вещ.
  В друг вариант на експеримента, учените помолили хората да си припомнят две от най-големите, най-значимите си покупки, направени за последните пет години. Част от хората трябвало да разкажат за самите вещи, а другите – за  процеса на покупката, както и за това, което я е предхождало. После предложили на тестваните да си представят, че трябва да избират, коя от двете покупки биха запазили. Условието било, че за по-значимата покупка не биха могли да поговорят с никого. Оказало се, че тези, които описвали процеса, запазвали не значимата вещ, а тази, за която можело да разказват. И обратно – тези, които описвали самата вещ, а не приключенията свързани с покупката, избирали по-подходящата, дори, ако това им налагало мълчание.

Гледане на Кафе
Разговорите за преживени приключения доставят повече удоволствие, отколкото резултата от приключението. (снимка: Anthony Redpath / Corbis)

  Както се вижда, става дума не толкова за пазаруването, колкото за съпътстващи неща, за индивидуален опит. И този опит, според изследователите, за нас е много по-важен, отколкото реалното притежание на вещи.
  Разказвайки за приключенията си, като че ли отново изпитваме някакви положителни емоции, възкресяваме ги в диалога и получаваме позитивен психологически заряд. Което, разбира се, засяга социалните взаимоотношения. Излиза, че ние купуваме ботуши или покоряваме върхове най-вече за това, за да можем да разказваме, как сме се готвили за този момент, каква храна сме яли, как сме се шегували с приятелите по време на похода/в случая с обувките,навярно ще разказваме за задръстванията по пътя към магазина/.
  От една страна, това може да се използва в маркетинга: организирайте на потенциалните клиенти платформа за дискусия, превърнете покупката в приключение/хубаво, разбира се/ и ще спечелите. Това касае не само „продажният“ маркетинг. От друга страна, от всичко това можеш да извлечеш чисто индивидуална полза: ако сте в лошо настроение и искате да се разведрите със спомени, мислете за самото приключение, а не за крайния резултат, без значение дали е приятен или не.
  Резултатите от изследването са представени от психолозите на ежегодния конгрес „Личностно общество и социална психология“.
По материали на Университета Корнел.

Гледане на Кафе
Дата: 31 - ви януари 2013г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Ценим самия разговор повече от предмета на разговор
Ценим самия разговор повече от предмета на разговор
Получаваме удоволствие не толкова от закупената вещ, колкото от процеса на покупка.
Как да започнете разговор с приятели или непознати – 5 проверени начина
Ако имате проблем със започването на разговор с непознати, то тези прости съвети ще ви помогнат да не се криете по ъглите на многолюдно парти или на прием.
В проблемното общество конформистите са повече
В едно общество, изправено пред много опасности, по-скоро ще победят строгите социални норми и нетолерантността. Колкото повече сигурност, толкова повече се извисява знамето на либерализма.
Излиза авторизираната биография на Стив Джобс
В понеделник, 24 октомври, ще излезе авторизираната биография на Стивън Пол Джобс, написана от Уолтър Айзъксън, до голяма степен с участието на самия основател на Apple.
Горещият корпус на кораба намалява съпротивлението на водата
Феноменът е в това, че ако температурата на повърхността на потопен в течност твърд предмет превишава точката и на кипене, около предмета се образува слой от пара.
Конфуций
Една от най – великите личности в историята на човечеството е китайският философ Конфуций. Той разработва учение опиращо се на личната нравственост и на схващането, че управниците трябва да служат на народа с личния си пример. Повече ...
Социалният телефон Motorola Motokey Social ще бъде пуснат в продажба от 21 ноември
Операторът Telus започва продажби на мобилните телефони Motokey Social, с корпус моноблок, на компанията Motorola Mobility.
Как да влезете в ролята на вечно зает човек
Ако изглеждате така, шефът ви ще мисли, че сте постоянно зает.
Прогнозите на Cisco за близкото и далечното бъдеще на човечеството
Към 2030 година роботите на планетата ни ще бъдат повече от хората.
Японски чудовища
Японците са уникални в много отношения, а фолклорните им чудовища – още повече.
123456 ... 17
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други