ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Цветочувствителните слънчеви батерии - с ново ниво на ефективност


  Променяйки компонентите и цвета на фотоелектрическия конвертор, швейцарски учени са успели да повишат този показател до 12.3%.
  Цветочувствителните слънчеви клетки, известни и като клетки на Гретцел, превръщат енергията на слънчевата светлина в електричество чрез електрохимична реакция с боя.

Гледане на Кафе
Образци от клетките на Гретцел.  (снимка: KIST)

  Ефективността на този тип устройства е около 10 %. Учени от Федералното политехническо училище в Лозана (EPFL) под ръководството на Михаел Гретцел – авторът на технологията, са подобрили ефективността на батериите, променяйки стандартните оцветители - рутений и йод - с порфирини и кобалт. В допълнение, за по-ефективното усвояване на слънчевите лъчи, направили повърхността на устройството зелена.
  Засега цветочувствителните батерии не доближават по ефективност стандартните силициеви преобразуватели, но пък имат по – голям теоретичен максимум: 30% срещу 26%. Освен това, те могат да се направят прозрачни и гъвкави, което позволява маса нови възможности за приложение.
  Резултатите от работата на г-н Гретцел и колегите му са публикувани в списание Science.

Гледане на Кафе
Дата: 16 - ти ноември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Цветочувствителните слънчеви батерии - с ново ниво на ефективност
Цветочувствителните слънчеви батерии - с ново ниво на ефективност
Променяйки компонентите и цвета на фотоелектрическия конвертор, швейцарски учени са успели да повишат този показател до 12.3%.
Изкуствени листа ще заменят електроцентралите
Американски учени от Масачузетския технологичен институт първи са създали така наречените изкуствени листа
Най – високата в света уеб-камера ще наблюдава Еверест
Представител на линията M12 е инсталиран на върха на планината Кала Патар (5643 m), за да бъдат предавани в потоков режим, с висока резолюция, изображения на близкия връх Еверест (8848 м). Най-близкият конкурент на германската уеб-камера ...
Нова технология ще повиши капацитета на литиево-йонните батерии 10 пъти
Изследователи от Северозападния университет (САЩ) са открили начин за десетократно подобряване на ключовите характеристики на литиево-йонните батерии – зареждане, капацитет и скорост.
Седем идеи, които могат да променят света
Идеи, които си струва да се опитат.
Подробности около PlayStation от ново поколение
Според Интернет източници, компанията Sony скоро ще представи неподвижна игрова конзола от следващо поколение.
Технологията SolarWindow може да превърне стъклата на прозорците в слънчеви панели
Специалисти от компанията New Energy Technologies са създали първият в света работещ прототип на нормално стъкло с електрогенериращо прозрачно покритие, което има сериозни търговски перспективи.
Мобилен дом-трансформер ще приютява пострадали от стихийно бедствие
Японските инженери се надяват, че тяхното съоръжение ще стане по-удобна алтернатива на палатки и други временни приюти за тези, които са загубили подслон.
Войниците на бъдещето ще станат невидими
Центърът за инженерно-физически изследвания във Великобритания работи над нов тип тъкан, която ще използва слънчевите фотоелектрични елементи, термоелектрични устройства и най –новите олекотени батерии.
Panasonic ще изгражда Еко град с хиляди домове, захранван изключително с алтернативна енергия
Селището трябва да се появи в близост до японската столица през 2014 година. Електрическата и топлинна енергия е планирано да се получават от слънчеви панели и горивни клетки.
123456 ... 12
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други