ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Цветният прашец контролира климата


  Веществата от повърхността на поленовите зърна се измиват от водата и се качват в облаците, като повишават точката на замръзване на водата. Облаци с по-голямо съдържание на ледени кристали пропускат по-малко слънчева светлина, а следователно - на земята и във въздуха, под такива облаци, става по - студено.
  Учените отдавна знаят, че поленовите зърна по принцип могат да достигнат облаците. Смятали обаче, че цветният прашец е много тежък и незначителни количества се качват толкова високо, че да повлияят върху химията на облаците. Нови данни, получени от изследователи в Техническия университет във Виена (Австрия), позволяват цветния прашец да се смята за пълноценен климатичен фактор.
  Лесно е да си представим, че цветният прашец, издигнал се във въздуха, може да послужи за център на нуклеацията/зараждането/ при образуването на ледените кристали: новите водни молекули образуват кристална структура, опирайки се на частици от цветния прашец. Както се оказало, присъствието на самия полен не е задължително: по повърхността му се намират молекули, които също са способни да стимулират кристализацията на водата. Тези водоразтворими вещества могат лесно да се изкачат до облаците заедно с водните пари.

Гледане на Кафе
Поленово зърно на един от видовете лен. (снимка: Gravitywave)

  В статия на списание Atmospheric Chemistry and Physics Discussions учените разказват, как са проверявали способността на различни полени да стимулират образуването на ледени кристали.
  За експериментите използвали цветен прашец на 15 вида дървесни и тревисти растения. Според авторите, ако чистата дестилирана вода замръзвала при -36 ?C, след добавяне на прашец от върба, коприва и лешник, температурата на замразяване нараснала до -24, - 25 ?C. Брезата, борът и хвойната, влияели още по-силно: индексът се увеличил до -21, - 18 ?C. Температурата оставала висока, дори когато премахвали цветния прашец от водата. Това показало, че въпросът не е в полените, а в някои вещества по повърхността на поленовите зърна.
  Какви са тези вещества, за сега учените не могат да кажат, но е ясно, че това не са белтъци.
  Ако в облаците се образуват множество ледени кристали, те повишават отражателната си способност и пропускат по – малко слънчева светлина. Съответно, под тях става прохладно. Топенето на леда и дъжда стимулират обратния процес. В този смисъл, цветният прашец, повишавайки точката на замръзване на водата, може да оказва значително влияние върху глобалния климат.

Гледане на Кафе
Дата: 13 - ти октомври 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Цветният прашец контролира климата
Цветният прашец контролира климата
Веществата от повърхността на поленовите зърна се измиват от водата и се качват в облаците, като повишават точката на замръзване на водата. Облаци с по-голямо съдържание на ледени кристали пропускат по-малко слънчева светлина, а следователно ...
След 25 години ще изчезнат всички пчели и змии
Биолозите бият тревога: от лицето на Земята ще изчезнат хиляди видове живи същества. Международна група от учени под ръководството на Крис Ридинг от британския център по екология и хидрология бият тревога: популациите от змии на ...
Как климатът влияе на човешките мисли
Изследователи от университетите Оксфорд и Рединг (Великобритания) каталогизирали и анализирали споменаването на времето в класическата музика от XVII век до наши дни.
Северна Корея засилва пропагандата чрез интернет
В правителственият уеб-сайт на Северна Корея са се появили икони на най – популярните социални мрежи - Twitter, Facebook и популярните южнокорейски портали - NHN и Daum, където могат да бъдат публикувани съобщения с критичен характер ...
Животните могат да се контролират чрез светлина
За разлика от предишни експерименти, тук контролирането на невроните става без намеса на генното инженерство.
Великобритания се готви да стартира първият голям геоинженерен проект
Вярвате или не, но екип от британски учени, ще обяви официално разработката на първия изкуствен вулкан в света.
Как сте спали – ще научите от тениската си
Електроника, зашита в нормална тениска, с която лягате да спите, може да регистрира фазите на съня не по – зле от професионално медицинско оборудване.
Паразитните червеи управляват човешката еволюция
Най-силният сред факторите на околната среда за еволюцията на човека се оказали паразитните червеи: разликите в генотиповете на човешките популации в голяма степен се дължат на различни паразити, с които хората се сблъскват при своите ...
Социална мрежа от ново поколение
В САЩ е разработена технология, определяща в каква посока се движи потребителя, колко време ще се задържи на определено място и с кого е най – вероятно да се среща.
Холандски изобретател е намерил способ за отглеждане на гори в пустинята
Победител на годината, според списание Popular science, е просто устройство, с чиято помощ е възможно всички пустини на Земята да бъдат покрити с гори.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други