ТЪРСИ
Гледане на Кафе

ЦАЙ ЛУН

Прочул се около 105г.


Хартията е позната на всички, но името на нейният изобретател Цай Лун е известно на малцина. Малко се знае и за неговия живот. В китайските хроники се споменава, че бил евнух и работел като сановник в императорския двор на династията Хан. Той отговарял за описването на инвентара в един от императорските дворци. Към 105 г. Цай Лун представя на императора мостри от своето откритие. Според запазени от онова време сведения произвеждал хартия от бамбукови късове и влакна на различни растения, които се отличавали с еластичност и здравина. Суровината се сварявала добре и се раздробявала на каша. В нея добавяли още парцалена маса, понякога и дървесна кора. В сместа потопявали бамбукова мрежа, която се покривала с тънък слой каша. После водата се отцеждала, хартията била отделяна от мрежата и окачвана да се изсуши. След време започват да я пресоват.

Гледане на Кафе
Император Хо Ти остава много доволен и така Цай Лун получава висока титла и забогатява.По – късно се замесва в дворцови интриги и оттук започва неговото падение.В китайските летописи е отбелязано, че след като се опозорил, Цай Лун облечен в най – хубавите си дрехи, поглъща отрова.
  Дълго време китайците пазят в тайна начина за производството на хартия. / Известна е и хартия, по-стара от китайската - от около 150 г. пр. Хр., открита при археологически разкопки през 1904 г. в Туркестан. Кой е нейният създател, не се знае. По неизвестни причини обаче нейното производство не се развива, тя не се разпространява така, както китайската./  След няколко столетия китайците започват износа на хартия и в други краища на Азия.
  В 751 г. китайски производители на хартия, са заловени от арабите и скоро започва нейното производство в Самарканд и Багдат.Умението да се произвежда хартия постепенно се разпространява в арабския свят. Маврите го пренасят в Испания и основават там първата работилница за производство на хартия. Така получават възможност да разпространяват своята ислямска култура посредством писмени текстове.
  По - нататъшният път на хартията отвежда до Сицилия, Италия и други европейски страни. През ХIII в. малкото италианско селце Фабриано се превръща в главния център на хартиеното производство в християнска Европа. В края на ХIV в., през 1390 г., е основана първата фабрика за хартия в Германия. Неин собственик е Улман Щромер. След нея се появяват и други, 100 години по-късно фабриките са вече 60.
  Във Великобритания заслуга за развитието на хартиената индустрия има търговецът Джон Тейт, чийто баща по това време е кмет на Лондон. Той преценява, че търсенето на хартия - стока, по това време смятана за луксозна и внасяна от континента, рязко ще нарасне. Около 1488 г. Тейт построява хартиена фабрика на река Лий в Хартфорд. Приблизително по същото време Уилям Какстън отваря печатница в Уестминстърското абатство и във Великобритания се появяват първите печатни издания. През 1588 г. германският инженер Шпилман построява недалеч от Лондон работилница за производството на фина бяла хартия.
  Рязка промяна настъпва през 1799 г. Изобретяването на първата машина за хартия от Луи-Никола Робер прави възможно производството й в големи количества, особено на дълги рула. Дотогава е познато само ръчното производство на отделни листове. Смята се, че вече няма да има недостиг на хартия. Въпреки това има периоди, през които тя е много дефицитна. Например през Гражданската война в САЩ, когато войниците, за да пестят място, са принудени да пишат от фронта на близките си напреко през вече написания текст.
  Преди Цай Лун повечето книги в Китай се правели от бамбукови плочици, които били изключително неудобни и тежки. Някои книги се пишели върху коприна, но били много скъпи.
  На Запад, преди въвеждането на хартията, повечето книги се пишели на пергамент или велен. Това представлява специално обработена овча или телешка кожа. Пергамента и велена заменили папируса, предпочитан от египтяни, римляни и гърци. Но и папируса, и пергамента били скъпи за производство и се намирали трудно.
  Откриването на хартията дава мощен тласък в културното развитие на Китай. След второто столетие, в течение на 7 -8 века, китайската цивилизация според повечето преценки е най – напредналата в света. Липсата на подходящ за писане материал е голяма пречка за културното развитие. Откриването на хартията обаче променя всичко. Интересното е, че след като са виждали китайска хартия, другите азиатски народи не са успели да разберат, как да си я произвеждат сами. Явно откриването на начина за производството и е толкова трудно, че това не може да се случи без гения на нечия личност. Такъв е бил Цай Лун, защото използвания от него метод/ ако не смятаме механизацията, въведена към 1800 г./ си остава същия и до ден – днешен.
  Животът на нашето съвременно общество е немислим без „простичката” хартия – от книгите до бита.

   интересни факти от историята на тоалетната хартия

   :-) Първите факти потвърждаващи използването на тоалетна хартия датират от 1391 год. Тогава китайските императорски доставчици получили поръчка да произведат 720 000 къса хартия за нуждите на императорския двор.
  :-) В по-ново време и в по-близък до съвременния й вид тоалетната хартия "преоткрива" нюйоркчанина Йозеф Гайети. Годината е 1857, на пазара в Ню Джърси се появява продукт с гръмкото име "Лечебната хартия ", тя била пропита с алое. Продавала се в пакети по 500 къса , а цената и възлизала на не малката за тогава сума от 50 цента. Името на Гайети било отпечатано на всеки къс.
  :-) В специфичния търговски вид - навита на ролки, тоалетната хартия се произвежда от 1890 година. Фирмата, която е предложила в този "нетрадиционен" вид на пазара била "Скот Пейпър Къмпъни".
  :-) Двупластовият вариант на тоалетната хартия се появява едва през 1942 год. , а "отговорна" за това нововъведение е английската фирма "Сейнт Андрюс Пейпър Мил".
  :-) Първата в света машина за производство на тоалетна хартия е дело на французина Николас Роберт. Английските търговци - братя Фординър финансирали изобретателя да направи нужните промени в построената по-рано от него машина за производство на непрекъсната обикновена хартия.
 

Гледане на Кафе
Дата: 2 - ри април 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Цай Лун
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други