ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Хотел или кораб?


  Съвместното творение на британски архитекти и яхтостроители, съчетаващо характеристики на кораб и хотелски комплекс върху вода, може скоро да излезе в морето.
  Авангардното съоръжение, наречено „Утопия“ се появи – за сега като хубава снимка - благодарение на усилията на архитектурното студио Yacht Island Design и консултантската компания BMT Nigel Gee, помагаща в проектирането на яхти и малки лодки.

Гледане на Кафе
Без значение, към кой вид инженерната мисъл ще отнесе Utopia, важно е - плуването да е безопасно и комфортно.  (тук и долу - изображение: BMT Nigel Gee / Yacht Island Design)

  Utopia прилича на нефтена платформа, преустроена в луксозен хотел. Въпреки това, тя не опира в дъното: в края на четирите стълба, са разположени витлата на кораба, въртящи се в хоризонтална равнина, което осигурява движение във всяка посока.
  Разработката не е изцяло кораб – плавателните и качества са доста скромни, а да се развие добра скорост, трябва много енергия. Плаващ хотелски комплекс също не може да се нарече, тъй като Utopia не просто почива върху вълните на кея, а е в състояние да сърфира в крайбрежните води. Размерите и са: 100 метра в дължина и ширина, а вертикално е разделена на 11 палуби. Теглото е 100 хиляди тона.
  Директорът на BMT Nigel Gee Джеймс Рой заяви, че за носещите елементи ще се използва стомана, за помощните структури – алуминий, а за частите на корпуса с най – голяма кривина, ще се използва подсилена с влакна пластмаса.
  Основната задача на конструкторите - е да се гарантира стабилност: "Утопия" не трябва да се преобърне при буря, а на пътниците трябва да осигурят максимален комфорт, когато лодката се движи. Системата за задвижване все още не е решена. Според оценките на г-н Рой, това ще бъде комбинирана единица, включваща соларни панели, вятърни и приливни генератори, но с уклон към традиционните горивни двигатели.
  Специалистът признава, че проектът ще бъде много скъп, но той и колегите му се надяват да привлекат достатъчно финансиране и в крайна сметка да го реализират.
  Представянето на Utopia се състоя на яхтено шоу в Монако, проведено на 21-24 септември.

Гледане на Кафе
Дата: 12 - ти октомври 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Хотел или кораб?
Хотел или кораб?
Съвместното творение на британски архитекти и яхтостроители, съчетаващо характеристики на кораб и хотелски комплекс върху вода, може скоро да излезе в морето.
Dragon III – частният космически кораб се добра до Международната космическа станция
Космическата капсула Dragon, собственост на частната компания SpaceX, успешно достигна Международната космическа станция, макар и с еднодневно закъснение.
Горещият корпус на кораба намалява съпротивлението на водата
Феноменът е в това, че ако температурата на повърхността на потопен в течност твърд предмет превишава точката и на кипене, около предмета се образува слой от пара.
Руската междупланетна станция Фобос-Грунт стартира към Марс, но едва ли ще долети до него
Тази нощ в 00:16 Московско време, руският космически кораб -Фобос–Грунт- стартира към Марс.
Съдбата на Международната космическа станция остава неясна заради аварията на руската ракета - носител
Днешните обитатели на МКС могат да издържат не много дълго, а към края на годината станцията може напълно да се обезлюди.
Китайски букви. Буква В – страница 8
Китайски букви. Буква В – военно време, военен кораб, Варшава, военоначалник, военен кон, военнопрестъпник, военен кореспондент, война, валс, Волтер, Вагнер, вкусен, Ваше превъзходителство, вчера, възстановяване, внимание, випускник, ...
Планирано е изграждането на земноводен курорт в Катар
Развлекателният комплекс, част от съоръженията на който ще бъдат плаващи, трябва да се появи по крайбрежието на Катар.
Системата Portico променя представата за работа с електронни приложения
Специалисти от Intel, Microsoft и Университета във Вашингтон(САЩ) разработват експерименталната система Portico, предназначена да изведе процеса на взаимодействие с компютърните устройства на качествено ново равнище.
Най – скъпите блюда
Предлагаме ви някои ястия, които със сигурност си заслужава да опитате.
Две глави мислят по-добре от една
Ще дойде време и цели групи от хора ще се включват към нервно-компютърни интерфейси (NKI) за решаване на сложни задачи от разстояние.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други