ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Хората ще се учат да управляват неща със силата на мисълта


Гледане на Кафе
Американски специалисти от Калифорнийския университет в Сан Диего са разработили устройство, позволяващо управлението на телефона да става без помощта на ръцете. Изобретателите са направили система, базирана на енцефалографията: леки портативни устройства, които позволяват преместване на виртуални обекти, та дори и управление на автомобил.
  На главата се закрепва превръзка с електроди и Bluetooth, който предава сигнал на вашия смартфон, с „подсилено” приложение, разпознаващо мозъчната дейност.
  Необходимо е, да го „обучите” предварително. Цифрите от 0 до 9 се кодират на базата на различната скорост на мигане /за всяка една/ от потребителя. На всяка се задава специфична честота с малък отстъп: да кажем, единицата – 9 Гхц, двойката – 9, 25 Гхц. Впечатленията от опита се фиксират в задната част на мозъка, като в последствие системата е способна да разпознава, точно коя цифра гледа човек.
По време на тестовете, десет участници трябвало да наберат 10-цифрен номер с усилието на мисълта. Повечето успели да се справят с възложената им задача.
Компютър – чудо
  Двама студенти от Израел са измислили устройство, позволяващо със силата на мисълта да се управлява компютър.
  „Съществуват два начина да накараш устройството да работи. Първият е чрез мимиката на лицето. Например, повдигането на веждите компютърът ще интерпретира като команда за движение наляво, движение на устните на дясно ще придвижи курсура в дясно и т.н.” – споделят разработчиците.
  „Вторият начин, за управление чрез мисъл, се състои в това, да извикаш в ума си някакъв образ и да го свържеш с определена команда. После го записваш в паметта на системата и следващият път, компютърът самостоятелно ще свърже този образ с командата и ще я изпълни.”
  За тази цел, специално устройство се поставя на главата. То позволява да се регистрират сигналите на главния мозък. В рамките на 8 секунди трябва да си представите някакъв образ, например – розов слон. След това, трябва да свържете образа с командата за движение на курсура в дясно, например. Системата записва тази комбинация и следващия път, когато поставите това устройство, и си представите розов слон, курсурът ще се придвижи надясно.
Машина чете нашите мисли
  Инженери от Вашингтонския университет уверяват, че най – после компютърът се е „научил” да чете нашите мисли. Те са съумели да съединят човешкия мозък с компютър, използвайки технологията за откриване на епилепсия. За тази цел, електродите се поставят директно в мозъка на пациента, като по този начин се осъществява запис на невронната дейност. За своя експеримент специалистите са подложили на подобна процедура четири пациента, страдащи от епилепсия. Медиците са разположили по повърхността на мозъците им електроди. Учените събрали издаваните сигнали, обработили ги и ги записали на компютър. След това поставили участниците пред монитора и ги помолили да мислят за определени думи, които да използват за придвижване на курсура по екрана. При това, всяка дума била свързана с определена посока. Резултатите от теста показали 90% точност на метода.
  Гледане на Кафе
Дата: 27 - ми април 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Хората ще се учат да управляват неща със силата на мисълта
Хората ще се учат да управляват неща със силата на мисълта
Американски специалисти от Калифорнийския университет в Сан Диего са разработили устройство, позволяващо управлението на телефона да става без помощта на ръцете.
Десет технологии, които ще променят човешкия живот през 2100 година
Към 2030 г. е възможно човечеството да овладее телепатията. Още сега в мозъка на парализирани вграждат чипове, чрез които те се обучават със силата на мисълта да пишат електронни писма, да играят видеоигри и да сърфират в интернет.
Върху политическите възгледи влияе силата на отвращение
Хората продължават да вярват в рационалността на своите политически убеждения, но учените са по-склонни да вярват, че това е не повече от физиологичен процес.
Паразитните червеи управляват човешката еволюция
Най-силният сред факторите на околната среда за еволюцията на човека се оказали паразитните червеи: разликите в генотиповете на човешките популации в голяма степен се дължат на различни паразити, с които хората се сблъскват при своите ...
Учат изкуствен интелект да играе ръчно на компютърни игри
По начало, значението на думите за компютъра е неизвестно. Regina Barzilay и колегите и са предложили просто решение на идеята – обикновена компютърна стратегия с вградено ръководство за играча.
Как митохондриите управляват стареенето
Митохондриите влияят върху процеса на стареене не само чрез окислителния стрес, източник и ликвидатор на който са те. Потискането на активността на белтъците, обслужващи синтеза в митохондриите, води до увеличаване на живота на клетката, ...
Чувството на вълнение заставя хората да споделят новини
За да стане заразна, новината трябва да предизвиква изненада, страх или гняв, но не успокоение или тъга.
Ние виждаме целия свят през очилата на пола
Абстрактните неща не са изключение. По този начин, представителите на почти всички култури възприемат нечетните числа, като израз на мъжественост, а четните – на женственост.
Изобретение, което ще помогне на хората да преживеят в случай на мащабна катастрофа
Появи се изобретение от руски учени, което ще помогне на хората да оживеят в случай на мащабни природни или предизвикани от човека катастрофи.
Хората имат естествена потребност да вярват в конспиративни теории
Ако вярата в конспиративните теории се основава на човешкия мироглед, то да разубедиш нещастния с рационални средства е практически невъзможно. Вярата у хората в подобно нещо е породена от потребността им да осмислят собственото си ...
123456 ... 16
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други