ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Холандски художник възнамерява да „отглежда“ лед в пустинята


  Идеята не е толкова безумна, както изглежда на пръв поглед: инсталацията за превръщане на атмосферната влага в ледени натрупвания с помощта на слънчевата енергия е потвърдила своята функционалност.
  Арт проектът Sunglacier ("Слънчев лед") е замислен от Ap Verheggen, създаващ абстрактни скулптури от пластични материали. Същността му е, в пустинята да бъдат поставени конструкции с формата на листа, лицевата страна на които ще бъде покрита с фотоволтаични панели. Изработваната от тях енергия ще служи за захранване на системата, преобразуваща  частиците влага от въздуха в лед върху обратната страна на „листото".

Гледане на Кафе
Леден оазис. (Изображение: Ap Verheggen)

  За да се провери, доколко са възможни подобни инсталации, е помогнала холандската компания Cofely Refrigeration. В специално оборудвана стая бил симулиран пустинен климат, включително температура, влажност и скорост на вятъра.
  Симулацията се оказала успешна: върху алуминиевата повърхност успял да се натрупа 10 сантиметров слой лед. Създаването на ледени „шапки“ с площ от 20 кв.м изисква слънчеви батерии с площ 200 кв. м, разказва техническият ръководител на проекта Ерик Хогендорн/ Erik Hoogendoorn/.
  Според г-н Верхеген, генераторът на лед има по – скоро художествена, отколкото научна стойност. Чрез изкуството той иска да привлече вниманието на публиката към проблемите, свързани с климатичните промени. Тестът на прототипа ще продължи още около година, след което Sunglacier ще се появи в някоя от северноафриканските страни. Къде – засега не се знае.

Гледане на Кафе
Дата: 2 - ри ноември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Холандски художник възнамерява да отглежда лед в пустинята
Холандски художник възнамерява да отглежда лед в пустинята
Идеята не е толкова безумна, както изглежда на пръв поглед: инсталацията за превръщане на атмосферната влага в ледени натрупвания с помощта на слънчевата енергия е потвърдила своята функционалност.
Холандски изобретател е намерил способ за отглеждане на гори в пустинята
Победител на годината, според списание Popular science, е просто устройство, с чиято помощ е възможно всички пустини на Земята да бъдат покрити с гори.
Христо Цокев
Невероятно е, че днес маестрото е напълно забравен като художник, макар че той е един от първите ни академично школувани възрожденски творци, получил приживе признателност. Той е и първия ни възрожденски художник създал на платно ...
Василий Кандински
Ако художникът използва абстрактни средства за изразяване, това все още не означава, че той е абстрактен художник. Това даже не означава, че той е художник. Формата без съдържание не е ръка, а празна ръкавица, запълнена с въздух.
Открита е неизвестна работа на Франсиско Гоя
Специалисти от амстердамският Rijksmuseum са открили под шедьовър на Франсиско Гоя друга негова работа. По всяка вероятност, испанският художник е покрил платното по политически причини.
Лондончани ще слушат шума на прибоя
Британският художник Бил Фонтана е създал инсталация - Бял звук: в продължение на три седмици, считано от 22 септември, лондончаните преминаващи покрай музея Wellcome Collection, ще чуват шума на морето и полъха на вятъра в провлака ...
Възможно е, в една от фреските си, Микеланджело да е скрил изображение на мозъчен ствол
Изкуствоведите отдавна се смущават от това, как Микеланджело, прекрасен анатом, е изобразил гърлото Господне на една от фреските в Сикстинската капела. Новата хипотеза гласи, че великият художник е зашифровал тук, изображение на ствола ...
Ярослав Вешин
Много смелост и авантюризъм са били необходими на Ярослав Вешин, за да пристигне в България през 1897 г. По време на тази рискована стъпка чехът е бил вече утвърден художник, който нямал нужда нито от признание, нито от пари. Единственото, ...
Умни обувки
Холандски учени са създали обувки, които могат в детайли, цвят и дори с 3D изображение, да възпроизведат начина на предвижване на индивида.
AMD ще направи поредното съкращение на щата
Компанията AMD възнамерява да направи реорганизация с цел намаляване на оперативните разходи и подобряване на финансовата ситуация.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други