ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Холандски изобретател е намерил способ за отглеждане на гори в пустинята


Гледане на Кафе
  Победител на годината, според списание Popular science, е просто устройство, с чиято помощ е възможно всички пустини на Земята да бъдат покрити с гори.
  За това устройство, измислено от холандския изобретател Петер Хофф, много добре приляга изразът „всичко гениално е просто”. Изобретението е предназначено за защита на младите фиданки през първите месеци на бъдещия кедър, баобаб или палма в пустинната местност, практически лишена от повърхностни и подземни води. Тестовете са показали, че даже в условията на Сахара, успешно израстват около 90% от фиданките, като за сравнение, без устройството Waterboxx, израства едно от десет.
  Към идеята за създаване на устройството, Петер Хофф се насочил от наблюденията на  хаотично посетите от птиците семена. Падащото на земята семе се покрива от птичи тор и израства в пълноценно растение много по-често, отколкото посаденото в земята. На този принцип действа и Waterboxx , представляващ нещо като полипропиленова ваничка с капак, с диаметър 50 см, с горен и долен отвор. В центъра на ваничката е разположен цилиндър, в който се развива кореновата система на младото растение. Waterboxx събира дъждовната вода и конденза от въздуха, и ги изпраща, при това порционно, точно към съответната коренова система. По капилярите, част от водата постъпва в земята, обезпечавайки интензивния растеж на корените и създавайки под растението влажна среда. Едновременно ваничката предотвратява изпарението на влагата и предпазва растението от прегряване, плевели и гризачи. С времето, ваничката може да се снеме от дръвчето и да се постави на друго място. А ако устройството се направи от биоразлагащи се полимери, то просто ще изгние и ще подхрани растението.
  Тестовете показват, че Waterboxx е в състояние кардинално да измени природата и климата, даже в такава огромна и безжизнена пустиня, като Сахара. Може да се предотврати опустиняването на земята по целия свят, да се възродят горите в опожарените области.
  В момента цената на 10 устройства Waterboxx е 275 долара, но при масово производство, тя би паднала поне десет пъти.  
  Гледане на Кафе
Дата: 24 - ти март 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Холандски изобретател е намерил способ за отглеждане на гори в пустинята
Холандски изобретател е намерил способ за отглеждане на гори в пустинята
Победител на годината, според списание Popular science, е просто устройство, с чиято помощ е възможно всички пустини на Земята да бъдат покрити с гори.
Холандски художник възнамерява да отглежда лед в пустинята
Идеята не е толкова безумна, както изглежда на пръв поглед: инсталацията за превръщане на атмосферната влага в ледени натрупвания с помощта на слънчевата енергия е потвърдила своята функционалност.
Неочаквано решение на японски изобретател
Японският изобретател Исе Коге предлага, тайфуните да бъдат унищожавани из-под водата с помощта на специално изработени подводни помпи.
Намерен е способ за бързо заздравяване на рани
Учените се надяват, че Йоните на Скулачев ще стимулират зарастването на рани от различен произход.
Обявени са седемте най-вероятни кандидати за титлата нови чудеса на природата
В конкурса са участвали 440 обекта от 220 страни. От декември 2007 до юли 2009 г. за тях са гласували повече от един милион ентусиасти.
Разработен е евтин способ за имитация на лепкавите лапи на гущера
Сингапурски специалисти са създали мрежа от нановлакна, която копира власинките върху пръстите на гущера, позволяващи му без усили да се катери по вертикална стъклена повърхност или таван.
Умни обувки
Холандски учени са създали обувки, които могат в детайли, цвят и дори с 3D изображение, да възпроизведат начина на предвижване на индивида.
Пластмаса ще се прави от растения
Специалисти от IBM съвместно с учени от Станфордския университет намерили енерго – ефективен способ за производството на екологично чиста пластмаса от растителни компоненти.
Цай Лун
Откриването на хартията дава мощен тласък в културното развитие на Китай. След второто столетие, в течение на 7 -8 века, китайската цивилизация според повечето преценки е най – напредналата в света. Липсата на подходящ за писане материал ...
Радиоактивните отпадъци ще се неутрализират на Камчатка и Курилите
Александър Вайнер, почетен член на нефтено – газовия отрасъл в Русия, е разработил екологически най – чистия, безопасен и евтин способ за неутрализирането на радиоактивните отпадъци. Течните и полутечни отпадъци ще бъдат поставяни ...
12
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други