ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Хленченето е най – дразнещият звук


 

Гледане на Кафе
Ударен? Обиден? Преуморен? А може би, болен?! (снимка: Alice Vincent / Wired UK)

Психолози доказали експериментално, че хленчещите звуци, издавани от деца, пречат на работата много повече, отколкото шум от двигател.
  Rosemarie Sokol Chang от университета в Ню Йорк и психолози от университета Кларк са провели изследване, което показало, че възрастните хора понасят хленченето/високочестотни звуци, които капризните деца започват да издават във възрастта 2,5 – 4 години/ много по-зле, от шум на двигател, плач на бебе, обикновен говор, фъфлене/на чужд език/ и тишина.
  Участниците в теста опитвали да решат аритметични задачи, слушайки записи на дразнещи звуци. Най – много грешки допуснали тези, на които пускали продължителен хленч/Впрочем, той бил пресъздаден от възрастен актьор, тъй като актьорите-деца не били в състояние да „хленчат” достатъчно дълго. Еквивалентността на възрастния актьорски хленч с детския, била доказана с отделно изследване./ Интересното е, че мъжете и жените, с деца и бездетни, еднакво зле понасяли хленченето. Още по – любопитно било, че шум от двигател пречел за решаване на задачите в по-малка степен, отколкото какви да е звуци,издавани от човек.
  Розмари Чанг смята, че детското хленчене трябва да е непоносимо и е станало такова в процеса на еволюцията: „Воят на сирени не е приятен, но на него Вие реагирате. Той трябва да дразни – и с „хленченето” нещата стоят по подобен начин.”
 

Гледане на Кафе
Дата: 22 - ри юни 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Хленченето е най дразнещият звук
Хленченето е най – дразнещият звук
Психолози доказали експериментално, че хленчещите звуци, издавани от деца, пречат на работата много повече, отколкото шум от двигател.
След няколко години всяка болест ще може да се определя по звук
Скоро, лекарите ще могат да чуват не само хрипове в белите дробове: Британски учени са разработили метод, който дава възможност за откриване на болните тъкани в тялото посредством звучащи липозоми.
Най – звучният пенис в света
Мъжките на водната дървеница Micronecta scholtzi, с помощта на своя полов орган пеят на самките любовни серенади. И не просто серенади, а най – звучните в животинския свят.
Лондончани ще слушат шума на прибоя
Британският художник Бил Фонтана е създал инсталация - Бял звук: в продължение на три седмици, считано от 22 септември, лондончаните преминаващи покрай музея Wellcome Collection, ще чуват шума на морето и полъха на вятъра в провлака ...
Иновативна мембрана предпазва от дискомфорта при използването на Plug-in слушалки
При тези, които често ползват слушалки за слушане на музика, могат да възникнат болезнени усещания, причинени от умората на слуховия орган.
Как да трансформирате грамофонна плоча във видео
Развитието на информационните технологии открива за творческите хора нови хоризонти и им позволява да създават необичайни, но забавни неща.
Изследвани са хидродинамичните и акустични свойства на тибетските пеещи чаши
Звукът на пеещите чаши служи за молитва, медитация и релаксация. Тези звукови резонатори са популяризирани от будизма, макар, че първи са започнали да ги правят тибетските огнепоклонници.
Девет-струнна китара, на която може да се свири като на пиано, вече е в продажба
Оригиналният инструмент се закрепя върху поставка, като синтезатор. От деветте му струни могат да се извличат звуци и акорди в пет октави.
Метеоритът паднал в Челябинск не е фрагмент от астероида 2012 DA14
Рано сутринта на 15 февруари 2013 г., в небето над Урал и Поволжието са наблюдавани множество метеори.
Как правилно да тренираме мозъка си
На ежегодната среща на американската Асоциация по психологически науки, психологът от Мичиганския университет John Jonides представи нови данни, от които следва, че 20 минутното ежедневно изпълнение на тази задача в продължение на ...
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други