ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Хартията става интерактивна


Гледане на Кафе
Финландски специалисти разработват начини за внедряване на електроника в картон и други продукти на хартиената промишленост.
  Впрочем, електронни устройства и хартиени материали - е вече реалност. През октомври 2010 г. бяха демонстрирани слънчеви батерии върху подложка от хартия, а през декември – технология за поставянето на тънкослойни транзистори върху банкнотите, с цел предпазването им от фалшифициране. Героите на тази статия, проф. Роналд Остербак и помощникът му Даниел Торберк от Центъра за функционални материали (FUNMAT) при АВО Akademi (Финландия), искат да получат нисковолтови органични транзистори и технология за промишленото им приложение, например, върху картонени опаковки.
  Кутиите за храна биха могли да се превърнат в истински тъчскрийн, който ще предлага информация са съдържанието на продукта вътре – казва г-н Торберк. Областите на приложение на „електропроводима” хартия би трябвало да включат производството на сензори, устройства за съхранение на енергия, антистатични покрития, електромагнитна защита и т. н.
  В сравнение със стъклото и пластмасата, хартията е доста неудобен материал за вграждане на електроника. Както обясняват учените, тя се отличава с грапава повърхност, порьозност и химически примеси. В същото време тя има редица преимущества: гъвкавост, ниска цена и възможност за рециклиране.
  С една дума, експертите от FUNMAT са се заели с поддръжката на хартиената продукция и възнамеряват да доведат разработките си до пазарното им приложение.
  Гледане на Кафе
Дата: 11 - ти май 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Хартията става интерактивна
Хартията става интерактивна
Финландски специалисти разработват начини за внедряване на електроника в картон и други продукти на хартиената промишленост.
Цай Лун
Откриването на хартията дава мощен тласък в културното развитие на Китай. След второто столетие, в течение на 7 -8 века, китайската цивилизация според повечето преценки е най – напредналата в света. Липсата на подходящ за писане материал ...
Microsoft ще представи интерактивно цифрово платно
Microsoft работи по интересен инструмент за презентации - интерактивна дъска SketchInsight.
Управлението с поглед става достъпно за компютри и смартфони
Визуалното управление често се свързва със скъпи системи със специално предназначение.
Животните могат да се контролират чрез светлина
За разлика от предишни експерименти, тук контролирането на невроните става без намеса на генното инженерство.
Как най – лесно да определите имате ли рак
Нов метод на британските медици и Нотингамския университет, ще помогне откриването на рака да става дълго преди неговата поява. За това e достатъчно, единствено, особен анализ на кръвта.
Хората ще се учат да управляват неща със силата на мисълта
Американски специалисти от Калифорнийския университет в Сан Диего са разработили устройство, позволяващо управлението на телефона да става без помощта на ръцете.
Конструиран е самоповреждащ се велосипед - против крадци
Заради тях, канадският конструктор Andrew Leinonen е превърнал част от рамата в ключалка, с която може да закрепите „железния кон“ към неподвижен обект. Ако това устройство се счупи, велосипедът става неизползваем.
Цветният прашец контролира климата
Веществата от повърхността на поленовите зърна се измиват от водата и се качват в облаците, като повишават точката на замръзване на водата. Облаци с по-голямо съдържание на ледени кристали пропускат по-малко слънчева светлина, а следователно ...
Създадена е плуваща слънчева електроцентрала
Слънчевата електроцентрала заема много място, тъй като, колкото по – голяма е площта на батериите или огледалата, толкова повече енергия се събира. Земната площ е малко и, ако станцията се изгражда в населен район, проблемът с размерите ...
123456 ... 11
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други