ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Хард дискове на базата на мемристор могат да се появят през 2013 година


  Специалисти на Hewlett-Packard са успели с още една стъпка да се приближат до разработката на устройство за съхранение на данни от ново поколение, базирано на мемристор.
  Мемристорът се счита за четвъртия пасивен елемент в микросхемата  след резистора, кондензатора и индуктора. Във всеки учебник по електроника можете да проверите, че пасивните интегрални схеми се състоят от три стандартни компонента – резистор (съпротивление за преноса на заряд), индукция (съпротивление за промяната на преноса на заряд) и кондензатор (съхранение на заряд).
  За пръв път за мемристори се заговори през 1971 г., когато те бяха издигнати като идея от проф. Лион Чуа от университета "Бъркли" в Калифорния. Според него те трябва да бъдат четвъртият основен елемент от веригата заедно с резисторите, индукторите и кондензаторите. Професорът беше обосновал идеята си върху необходимостта от симетрия и наличието на не по-малко от четири градивни елемента, които да изграждат по-сложните електронни устройства.

ширината на всеки от елементите е около 50 нанометраГледане на Кафе
Мемристорите носят това название, тъй като са в състояние именно да "запомнят" част от заряда, преминаващ през тях, и след като захранването е изключено. Той се състои от два пласта титаниев двуокис, свързани с жички. Когато през единия протича ток, съпротивлението на другия се променя, а промяната се регистрира като информация. Създаването им дава възможност за производство на компютърна памет, неизискваща захранване. Сега повечето компютри ползват т.нар. DRAM, която губи данни, когато бъде изключена. Компютър, изграден чрез мемристори, ще може да се включва моментално, лаптопът ще работи и след падането на батерията, а мобилният телефон няма да има нужда да се зарежда цели седмици, смятат създателите на устройството.
  През 2008 г. специалисти на Hewlett-Packard са успели да получат прототип на мемристор. Основната характеристика на този елемент е хистерезиса. Токът, преминаващ през мемристора, променя атомната му структура,в резултат на което съпротивлението на елемента се променя на хиляда и повече пъти. Благодарение на това, елементът може да се използва като клетки памет.
  Експертите на Hewlett-Packard съобщават сега, че използвайки рентгенови лъчи могат да установят, какви процеси протичат в структурата на мемристора, при преминаването на електрически ток през него. Освен това, инженерите са разработили прототип на енергонезависима памет, базирана на мемристор, обезпечаваща плътност на съхранение на данните от 12 Gb/sm2.
  Очаква се, че устройства базирани на мемристор, ще се появят на пазара в средата на 2013 г. Тази памет е считана за потенциален заместител на флаш памет и DRAM памет. Това включва дори създаването на устройства, симулиращи синапси – връзките между невроните в мозъка.
  Гледане на Кафе
Дата: 16 - ти май 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Хард дискове на базата на мемристор могат да се появят през 2013 година
Хард дискове на базата на мемристор могат да се появят през 2013 година
Специалисти на Hewlett-Packard са успели с още една стъпка да се приближат до разработката на устройство за съхранение на данни от ново поколение, базирано на мемристор.
Австралия се готви за тест на плазмен двигател през 2013 година
Правителството на страната е отделило 3,1 милиона долара за ускоряване разработването на усъвършенствания плазмен двигател, който може да се използва за спътници и теоретично - на междупланетни кораби.
OCZ Octane: 2,5-инчови SSD-дискове до 1TB
От 1 ноември компанията OCZ Technology Group ще започне продажбата на хард-дискове Octane и Octane-S2, използващи се за свързване към компютри с интерфейс, съответно - Serial ATA 3.0 и Serial ATA II.
8 причини да напуснете работа през 2013
Превод на нашумялата статия на Джеймс Алтушер/James Altucher/ – инвеститор, предприемач и автор на множество публикации.
Десет технологии, които ще променят човешкия живот през 2100 година
Към 2030 г. е възможно човечеството да овладее телепатията. Още сега в мозъка на парализирани вграждат чипове, чрез които те се обучават със силата на мисълта да пишат електронни писма, да играят видеоигри и да сърфират в интернет.
Обявени са наградите BAFTA Video Game Awards 2013
Най-най за журито на Британската академия за кино и телевизия (BAFTA) е приключенската игра Journey.
Диабло III е възможно да излезе през 2011 година
Играта изглежда невероятно. Едва през третото тримесечие на тази година ще можем да започнем публичното и тестване - каза г-н Морхайм.
Всички издания на списание Плейбой ще се появят в интернет
Списанието Playboy ще предостави достъп до пълната колекция на своите издания чрез интернет.
Apple ще представят часовниците iWatch още тази година
Това, което преди няколко години изглеждаше фантастика, днес придобива напълно реални черти.
Как кафявите очи могат да се превърнат в сини
В САЩ е разработена технология, променяща цвета на очите с помощта на лазер. Вариантът за сега е само един: хората с кафяви очи могат да ги променят на светло-сини.
123456 ... 47
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други