ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Хайнрих Хайне

1797 – 1856


Гледане на Кафе
Хайнрих Хайне е първият модерен литературен творец на немски език и най – великият лирик от периода на романтизма.
  Животът на Хайне е трагичен пример за проблема на един евреин, човек на изкуството, да твори предимно в християнско общество. Завоюването на Европа от Наполеон освобождава евреите от феодалната ограниченост на гетото. След повече от хиляда години на унижения, за пръв път евреите имат възможност да подобрят благосъстоянието си, получавайки достъп до обществото. Хайне сменя собственото си име от Хаим на Хайман, Хайман се превръща в Хайнеман и накрая окончателно в Хайне.
  За него юдаизмът е „бедствие” и той вярва, че преминаването му към протестантската вяра ще му отвори път към висшето общество.Въпреки всичко това, когато венерическо заболяване  го приковава към леглото, той написва поезия, проникната дълбоко от духа на юдаизма. Хайне е язвително саркастичен към онези немски евреи, станали по – големи християни от християните и към талмудистите, които пишат службите си на немски, за да бъдат приети от обществото.
  Въпреки покръстването, до края на живота си Хайне не може да избяга от своята еврейска същност.
  Поетическите творби на Хайне се състоят от съновидения, песни, романси, сонети, химни във възхвала на Северно море, романтични истории, горестни жалби, епически произведения и староеврейски мелодии/ вдъхновени от средновековния еврейски поет Алеви/. Смятат го за създател на нова литературна форма – фейлетона, или краткото есе, с което той редовно сътрудничи на френски и немски вестници и списания.
  През 20-те години на 19 в. той успешно замества Байрон като любим романтик.Последните му произведения обаче, са експерименти в областта на символизма, които по – късно доразвиват Пол Верлен и др.
  Макар, че в много отношения Хайне е консервативен, става символ на свободата.
  През по – голямата част от живота си е издържан от своя богат чичо Соломон Хайне – банкер и филантроп.Хайне живее по –нашироко, отколкото му позволяват подаянията. Не съумява да си осигури преподавателско място в Германия. Местното репресивно правителство забранява публикациите му и през 1831 г. избягва в Париж. Попада в богатата културна среда на Юго, Санд, Делакроа, Балзак, Берлиоз и Майербер. Наречен е „ немският Аполон”.
  Французите първи признават особения гений на Хайне. В кратки четиристишия Хайне съумява да побере магията на своя поетичен свят. Фразите са пестеливи, но много изразителни. Много от поетичните му творби са толкова популярни в Германия и Австрия, че са част от народния език. Дори нацистите включват популярното му стихотворение „ Лорелай”  в своите поетични сборници, разбира се подписано като народна песен, вместо с името на истинския си автор. Фашизмът много трябва да се е страхувал от дълбоко емоционалното, лично преосмислено еврейско наследство, щом заповядва да бъде разрушен гроба на Хайне в Монмартр.
  Днес англоговорящата публика познава Хайне предимно чрез музикалните версии по негови произведения, направени от големи композитори като Шуберт, Менделсон, Шуман и Лист. Дори Рихард Вагнер черпи вдъхновение от неговото творчество за оперите си „ Танхойзер” и „ Летящият холандец”.  Джордж Елиът, Шоу и Ницше също черпят пряко вдъхновение от шедьоврите на Хайне.
  Впрочем, на фона на стиховете написани през последните 15 години от живота на Хайне, цялото му предишно лирическо творчество бледнее. Като поет, той достига съвършенство.

"Не зная наистина дали заслужавам един ден светът да украси с лавров венец ковчега ми. Поезията, колкото и да я обичат, е била всякога само свещена играчка или средство, благословено за божествени цели. Но меч трябва да положите върху ковчега ми, защото аз бях доблестен воин в освободителната бран на човечеството." – Хайнрих Хайне
 

Гледане на Кафе
Дата: 2 - ри април 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Хайнрих Хайне
Хайнрих Хайне
Хайнрих Хайне е първият модерен литературен творец на немски език и най – великият лирик от периода на романтизма
Дюселдорф
Дюселдорф е един от най – богатите градове в Европа, град - градина, влизащ в десетката на най – добрите градове в света. Столица е на немската провинция Северен Рейн – Вестфалия. Дюселдорф е гостоприемен и вратите му са винаги широко ...
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други