ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Флуоресцентна превръзка унищожава инфекцията


Гледане на Кафе
Ако в раната са успели да влязат болестотворни микроорганизми, превръзката, покрита със специален гел, ще съобщи на лекарите с флуоресцентна светлина.
  По време на бойни действия, ранените не винаги могат да бъдат транспортирани навреме до полева или стационарна болница. Освен това, на незначителни наранявания обикновено не се обръща особено внимание. Междувременно, всяка такава травма може да стане смъртоносна при инфектиране.
  Затова група британски учени, под ръководството на Стив Ример от Sheffield Hallam University са създали превръзка, импрегнирана с полимерен гел, който съдържа молекули на различни антибиотици. При откриване на опасни бактерии, антибиотиците ги свързват, след което полимерът започва да флуоресцира в точката на „залавяне“ под въздействието на ултравиолетова лампа.
  Ако количеството на микроорганизмите е голямо, трябва незабавно да се вкарат медикаменти, ако заплахата е незначителна, достатъчно е само почистване на раната, пояснява участникът в проекта проф. Sheila MacNeil. Гелът притежава не само сигнална функция: той унищожава до 80 % от повърхностните бактерии в рамките на три часа.  
  За да се постигне ефекта, превръзката трябва да се постави навреме. За сравнение: определяне на нивото на бактериална инфекция в лабораторни условия отнема няколко дни.
  Учените се надяват да започнат клинични проучвания в рамките на 2-3 години. Цената на продукта и възможностите за прилагане от “граждани", не се съобщават. Гледане на Кафе
Дата: 17 - ти септември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Флуоресцентна превръзка унищожава инфекцията
Флуоресцентна превръзка унищожава инфекцията
По време на бойни действия, ранените не винаги могат да бъдат транспортирани навреме до полева или стационарна болница. Освен това, на незначителни наранявания обикновено не се обръща особено внимание. Междувременно, всяка такава ...
Разработен е гипс за рани
За да зарасте по – бързо счупеният крайник трябва да се обездвижи. Сега, благодарение на специалната превръзка-лепенка, същото правило е приложимо за различни кожни рани.
Кабели от нанотръбичи ще заменят обичайните проводници
Проводимостта на такива продукти е по-висока от тази на повечето метали, а тежат шест пъти по-малко в сравнение с конвенционалните кабели.
Чистият въздух предпазва от бактерии по време на операция
По време на хирургични вмешателства(особено при продължителните операции на крайниците, гръбначния стълб, гръдния кош и съдовата система) винаги има вероятност от попадане на вредни бактерии в разреза.
Представен е първият филм, заснет с камера, поставена в очната орбита
Канадският режисьор Роб Спенс, лишен от едното си око, засне документален филм за киборгизацията на човека. Той е работил с помощта на миниатюрна камера, вградена в очната му протеза.
Учените са много близо до създаването на ваксина срещу рак
Получен е вирус, който сам намира раковите клетки и потиска растежа на метастатичните тумори, без да засяга здравите тъкани.
Хората ще се учат да управляват неща със силата на мисълта
Американски специалисти от Калифорнийския университет в Сан Диего са разработили устройство, позволяващо управлението на телефона да става без помощта на ръцете.
Чревните бактерии разделят хората на три типа
Наборът от човешките чревни бактерии може да бъде сведен до един от трите ентеротипа. Предполага се, че по ентеротипа могат да се определят особеностите на човешкия метаболизъм и да се назначи подходящата диета.
Шпионите ще скриват тайната информация в генно-модифицирани микроорганизми
Забравете невидимото мастило и лимоновия сок - шпионите вече могат да изпращат съобщения, използвайки генетично модифицирани бактерии!
Изобретена е плоска и гъвкава крушка
В алуминиево фолио, с дебелина 125 микрона, се оформят огромно количество микро канали,запълнени с плазма.Резултатът - много тънки и гъвкави светещи листове.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други