ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Филмовите награди ОСКАР


 

  Филмовата награда „Оскар” /Oscar/, на Американската Академия за Киноизкуство, се връчва за изключителни постижения в киното за всяка календарна година от 1929 г. насам. Създадена като организация с нестопанска цел през 1927 година от общо 36 продуцента и кинематографисти, днес Американската филмова академия има повече от 6 000 членове, четвърт от които са актьори. С гласовете си, всяка година те определят най-добрите от най-добрите в света на киното.

Гледане на Кафе

  За да попадне в числото на филмите, имащи право да претендират за „Оскар”, филмът трябва да се прожектира най – малко в един кинотеатър в Лос Анжелис, в продължение на 7 дни, но не по – късно от 31 декември всяка година. Продължителността на филмите /с изключение на категорията за късометражни филми/ трябва да бъде не по – малко от 40 минути, а филмът трябва да бъде заснет на лента с формат от 35 до 70 мм.

Джанет Гейнър - първият "Оскар" за най-добра актриса
"Крадци на велосипеди" на Виторио Де Сика удостоен с първия "Оскар" за чуждоезичен филм
Тейтъм О`Нийл държи рекорда за най-млад носител на Оскар с наградата за най-добра поддържаща роля за „Хартиена луна”, когато е само на 10 години.
 Шърли Темпъл има място в историята като най-младият лауреат, тъй като е удостоена с награда за „отличителен принос към киното”, когато е едва на 6 години.
 Двама са актьорите, отказали да приемат спечелените статуетки. Първият е Джордж Скот през 1971, а вторият – Марлон Брандо през 1973.
Джон Милс приема Оскар-а си за ролята на глухоням глупак в „Дъщерята на Райън” без да каже нито една дума.
 Мерил Стрийп държи рекорда за най-много номинации в историята на Оскарите. Номинациите са 14, а спечелените статуетки – 2.
Пол Нюман има 10 номинации и една спечелена статуетка – за най-добър актьор през 1987 за ролята си в "Цветът на парите". Година по-рано Академията му връчва почетната статуетка за цялостен принос.
Една от най-големите изненади в историята е свързана с избора на най-добър филм за 1999 година, когато романтичната комедия „Влюбеният Шекспир” е предпочетена пред големия фаворит „Спасяването на редник Райън” на Стивън Спилбърг.
Най-големият удар по Спилбърг обаче е нанесен много по-рано. През 1986 година неговият „Пурпурен цвят” остава без нито един Оскар, въпреки че има цели 11 номинации.

На 10 януари списъците с филмите, получили правото да се присъединят към борбата за „Оскар” и разпределени по категории, за които имат право да претендират, се разпределят от членовете на Академията /от около 6000 човека, начело с избирам президент/. Те трябва да посочат не повече от 5 филма във всяка категория и да изпратят информацията обратно най – късно до 29 януари. В средата на февруари, въз основа на тези списъци, се обявяват номинациите за „Оскар” и се оформят т.н. „финални списъци”. В тях членовете на Академията отбелязват по един филм от всяка категория. Според резултатите от тези списъци, в края на март на тържествена церемония по връчването на „Оскарите”, се обявяват победителите.
  Страните желаещи да участват в конкурса "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм, най-късно до ноември, трябва да представят не повече от един филм на организационния комитет на Академията за Киноизкуство. От представените филми се определят пет номинации, а след това - победителя. Първият филм, удостоен с "Оскар" в тази категория, е „Крадци на велосипеди” на  режисьора Виторио Де Сика през 1950 г. (Италия). Съветски и руски филми са получавали „Оскар” четири пъти: „Война и мир” на Сергей Бондарчук/1968 г./, „Дерсу Узала” на японския режисьор Акира Куросава по едноименния роман на руския (съветски) писател Владимир Арсениев /1975 г./, „Москва не вярва на сълзи” на Владимир Меншов /1980 г./, „Уморени от слънцето” на Никита Михалков.
  В момента „Оскар” се присъжда в 24 категории:
•  Най-добрият филм на годината (виж таблица)
•  Най-добра режисура (виж таблица)
•  Най-добра мъжка роля(виж таблица)
•  Най-добра поддържаща мъжка роля (виж таблица)
•  Най-добра женска роля(виж таблица)
•  Най-добра поддържаща женска роля (виж таблица)
•  Най- оригинален сценарий
•  Най-добър сценарий, за адаптация
•  Най-добър оператор
•  Най-добър монтаж
•  Най-добър  художник-постановчик/декоратор/
•  Най-добра музика
•  Най-добра песен
•  Най-добър костюм
•  Най-добър звук
•  Най-добър звуков монтаж
•  Най-добри визуални ефекти
•  Най-добър грим (връчва се от 1981 г.)
•  Най-добър чуждоезичен филм (връчена през 1950 г.) (виж таблица)
•  Най-добър анимационен филм (издаден 2001 г.)
•  Най-добър анимационен късометражен филм
•  Най-добър игрален късометражен филм
•  Най-добър документален филм
•  Най-добър документален късометражен филм
Съществуват и специални награди „Оскар”:
- Мемориалната награда „Ървинг Талберг” се присъжда за изключителен продуцентски принос в кинопроизводството
- Хуманитарната награда "Джийн Хершолт" се връчва на персона, свързана по един или друг начин с киното, за изключително хуманни достижения
- Почетен "Оскар" се връчва за изключителен принос в киното, и за заслуги към Академията
- "Оскар" за научно-технически постижения и за игрални филми,  поставени от студенти в кино институтите на САЩ. Тези награди се определят без номинация и се връчват извън главната церемония.
История на наградите „Оскар”
  Към края на 1920 г. киното в САЩ става значителен, и по-важното, стабилно растящ бизнес. За година излизали стотици филми и така възниква необходимостта от избор на най – добрите от тях.  
  Имената на победителите се пазят в пълна тайна до отварянето на емблематичните златни пликове. Тази тайнственост се появява 10 години след първата церемония по раздаването на наградите. В началото пресата била известявана предварително за отличените, за да могат вестниците да пуснат навреме утрешните си броеве. След като едно издание си позволява да наруши ембаргото и публикува тайната преди раздаването на Оскари-те е взето решението за засекретяване.
  Първата церемония по връчването на премията на Филмовата Академия се състояла в Блосъм рум в холивудския Рузвелт Хотел на 16 май 1929 в Лос Анжелис, Калифорния. В събитието участвали 250 човека, като разходите били по 10 долара за всеки. Церемонията водили Дъглас Феърбанкс и Уилямс Де Милл. Най – добър филм става „The Wings”/„Криле”/ на Уилям Уелман. Почетни награди получават „Цирк” (Circus) на Чарли Чаплин и първият звуков филм – „The Jazz Singer”. Постепенно, с развитието на кинематографията, се добавяли нови номинации /монтаж, визуални и звукови ефекти…/ и се премахвали старите / асистент-режисьор, постановка на танцови сцени …/
    Как престижната награда на Академията получава своя прякор „Оскар” продължава да е тема на спорове. Но все пак най-популярната версия остава тази, че през 1931 година Изпълнителният директор на Академията - Маргарет Херик изразила мнение, че статуетката прилича поразително на чичо й Оскар. Прозвището се използва масово от 1934 година, но е признато официално едва 5 години по-късно. Прочутата статуетка първоначално е изработвана от бронз, за известно време - от пластмаса, а днес се прави от металната сплав британиум, покрита със златен слой. Тя е висока почти 34 см. и е доста тежка - 3,8 кг. Неин скулптор е Джордж Стенли, а дизайнът е дело на художествения директор на “Метро Голдуин Майер” Седрик Гибънс.
   Златната статуетка във вида, в който съществува и днес, представлява рицар, застанал върху филмова лента, държащ в ръцете си меч. На лентата са изобразени петте основни гилдии на Академията за филмово изкуство - актьори, режисьори, продуценти, техници и сценаристи. От самото си създаване статуетката не е изменяна освен през 1945 г., когато пиедесталът е с нов дизайн. Той е по-висок и вече не се изработва от белгийски черен мрамор, а от метал.
  Така или иначе, от 1939 г. наградата е известна под името "Оскар" и се счита за най-престижната кинонаграда на планетата.
  Арена на самата церемония от 2002 година е Кодак Тиътър – зала с капацитет от 3 400 седящи места, разположена на булевард Холивуд. Влизането в залата става по червен килим с площ от 1300 кв. метра. Десетина 2-метрови статуи Оскар, боядисани в златен цвят и 60 хиляди цветя, специално отгледани за случая, допълват екстериора.
  За феновете има отделена специална трибуна за 500 души, които се определят чрез томбола цели 6 месеца преди церемонията. Всеки от тях трябва да се яви в 7 часа сутринта, 10 часа преди началото на голямото шоу. След атентатите от 11 септември палатковите лагери пред Кодак Тиътър са забранени.
 Кодак Тиътър е собственост на инвестиционната компания Си-Ай-Ем груп /CIM Group/, която е водеща инвестиционна компания за недвижими имоти със седалише в Ел Ей, с капитал повече от $4.5 милиарда в имоти и пари (2008). Академията за филмови изкуства има 20-годишен контракт с кинотеатъра да го наема за шест(6)седмици около годишната церемония по награждаването с Оскарите.
Любобитни факти от историята на „Оскарите”
  По отношение на победителите в категорията „Филм на годината” лидер са драмите с над 33% от общия брой отличия. Следват биографичните ленти, епосите, комедиите и мюзикълите. Топнаградата са печелили едва три уестърна, сред които „Танцуващият с вълци” с Кевин Костнър.
  Единственият филм, забранен за лица под 18 години, който печели Оскар за най-добра лента е „Среднощен каубой” (драма за неволите на жиголо и негов болнав приятел в Ню Йорк) с Дъстин Хофман и Джон Войт в главните роли. Годината е 1970-а.
  Актьорът Ричард Харис пък е номиниран 7 пъти, но няма Оскар. Абсолютният рекордьор тук е тонрежисьорът Кевин О`Конъл, който остава без отличие след 20 номинации.
    На всяка церемония с кратък видеоклип Академията отдава почит на тези знаменити филмови дейци, които са ни напуснали през изминалата година.
  Най-номинираните филми са "Всичко за Ева" и "Титаник". И двата се състезават в 14 категории, но първият през 1951, а вторият – през 1998.
  Американският филм „The way back” на режисьора Питър Уиър, в който участват българските артисти Захари Бахаров, Деян Ангелов, Валентин Ганев, Ириней Константинов, Меглена Караламбова, получи номинация за „Оскар”. Лентата се състезаваше за наградата в категорията за грим. По него са работили и наши специалисти /Димитрина Стоянова, Яна Стоянова, Грета Великова/ „The way back” е сниман и в България, а звездите в него са Ед Харис и Колин Фаръл.

  Всяка година телевизионни коментатори, филмови и литературни критици правят списъци на любопитни моменти от събитието на годината за Филмовата Академия. Това е повод за смях, равносметка и много нови контракти.

2010

Най-добър филм 83 награда
The King’s Speech – Tom Hooper
„Речта на краля”
Най-добра режисура Tom Hooper – The King’s Speech
Том Хупър – „Речта на краля”
Най-добра мъжка роля Colin Firth – The King’s Speech
Колин Фърт – „Речта на краля”
Най-добра поддържаща мъжка роля Christian Bale – The Fighter
Кристиян Бейл – "Боецът"
Най-добра женска роля Natalie Portman – Black Swan
Натали Портман – "Черния лебед"
Най-добра поддържаща женска роля Melissa Leo – The Fighter
Мелиса Лео – "Боецът"
Най-добър чуждоезичен филм Hævnen – Дания
„В по-добър свят" – Дания

2009

Най-добър филм 82 награда
The Hurt Locker – Kathryn Bigelow
„Войната е опиат”
Най-добра режисура Kathryn Bigelow – The Hurt Locker
Катрин Бигълоу – „Войната е опиат”
Най-добра мъжка роля Jeff Bridges – Crazy Heart
Джеф Бриджис - "Лудо сърце"
Най-добра поддържаща мъжка роля Christoph Waltz – Inglourious Basterds
Кристоф Валц - "Гадни копилета"
Най-добра женска роля Sandra Bullock – The Blind Side
Сандра Бълок – "Сляпата страна"
Най-добра поддържаща женска роля Mo'Nique – Precious
Мо'Ник - "Скъпоценна"
Най-добър чуждоезичен филм The secret in their Eye – Аржентина
"Тайната на техните очи" – Аржентина

2008

Най-добър филм 81 награда
Slumdog Millionaire – Danny Boyle
„Беднякът милионер”
Най-добра режисура Danny Boyle – Slumdog Millionaire
Дани Бойл – „Беднякът милионер”
Най-добра мъжка роля Sean Penn – Milk
Шон Пен – "Милк"
Най-добра поддържаща мъжка роля Heath Ledger – The Dark Knight
Хийт Леджър – "Черният рицар"
Най-добра женска роля Kate Winslet – The Reader
Кейт Уинслет – "Четецът" 
Най-добра поддържаща женска роля Penelope Cruz – Vicky Cristina Barcelona
Пенелопе Крус – "Вики Кристина Барселона"
Най-добър чуждоезичен филм

Departures – Япония

2007

Най-добър филм 80 награда
No Country For Old Men – Coen  Brothers
„Няма място за старите кучета“
Най-добра режисура Coen Brothers – No Country For Old Men
Братя Коен – „Няма място за старите кучета“
Най-добра мъжка роля Daniel Day-Lewis – There Will Be Blood
Даниъл Дей-Луис – "Ще се лее кръв"
Най-добра поддържаща мъжка роля Javier Bardem – No Country For Old Men
Хавиер Бардем – „Няма място за старите кучета“
Най-добра женска роля Marion Cotillard – La Vie En Rose
Марион Котияр – "Едит Пиаф: Животът в розово"
Най-добра поддържаща женска роля Tilda Swinton – Michael Clayton
Тилда Суинтън – "Майкъл Клейтън"
Най-добър чуждоезичен филм The Counterfeiters – Австрия
"Фалшификаторите" - Австрия

2006

Най-добър филм 79 награда
The Departed – Martin Scorsese
„От другата страна”
Най-добра режисура Martin Scorsese – The Departed
Мартин Скорсезе – „От другата страна”
Най-добра мъжка роля Forest Whitaker – The Last King of Scotland
Форест Уитакър – "Последният крал на Шотландия"
Най-добра поддържаща мъжка роля Alan Arkin – Little Miss Sunshine
Алън Аркин – "Мис Слънчице"
Най-добра женска роля Helen Mirren – The Queen
Хелън Мирън – "Кралицата" 
Най-добра поддържаща женска роля Jennifer Hudson – Dreamgirls
Дженифър Хъдсън - "Мечтателки"
Най-добър чуждоезичен филм The Lives of Others – Germany
"Животът на другите" – Германия

2005

Най-добър филм 78 награда
Crash – Paul Haggis
„Сблъсъци”
Най-добра режисура Ang Lee – Brokeback Mountain
Анг Лий – “Планината Броукбек”
Най-добра мъжка роля Philip Seymour Hoffman – Capote
Филип Сиймор Хофман – "Капоти"
Най-добра поддържаща мъжка роля George Clooney – Syriana
Джордж Клуни – "Сириана"
Най-добра женска роля Reese Witherspoon – Walk the Line
Рийз Уидърспуун – "Следвай линията"
Най-добра поддържаща женска роля Rachel Weisz – The Constant Gardener
Рейчъл Уайз – "Последния градинар"
Най-добър чуждоезичен филм Tsotsi– South Africa
"Цоци" – ЮАР

2004

Най-добър филм 77 награда
Million Dollar Baby – Clint Eastwood
„Момиче за милиони”
Най-добра режисура Clint Eastwood – Million Dollar Baby
Клинт Истууд – „Момиче за милиони”
Най-добра мъжка роля Jamie Foxx – Ray
Джейми Фокс – "Рей"
Най-добра поддържаща мъжка роля Morgan Freeman – Million Dollar Baby
Морган Фрийман – „Момиче за милиони”
Най-добра женска роля Hilary Swank – Million Dollar Baby
Хилари Суонк – „Момиче за милиони”
Най-добра поддържаща женска роля Cate Blanchett – The Aviator
Кейт Бланшет – "Авиаторът"
Най-добър чуждоезичен филм The Sea Inside – Spain
"Морето в мен" – Испания

2003

Най-добър филм 76 награда
The Lord of the Rings: The Return of the King – Peter Jackson
„Властелинът на пръстените: Завръщането на краля”
Най-добра режисура Peter Jackson – The Lord of the Rings: The Return of the King
Питър Джаксън – „Властелинът на пръстените: Завръщането на краля”
Най-добра мъжка роля Sean Penn – Mystic River
Шон Пен – "Реката на тайните"
Най-добра поддържаща мъжка роля Tim Robbins – Mystic River
Тим Робинс – "Реката на тайните"
Най-добра женска роля Charlize Theron – Monster
Чарлийз Терон – "Чудовище"
Най-добра поддържаща женска роля Renée Zellweger – Cold Mountain
Рене Зелуегър – "Студената гора"
Най-добър чуждоезичен филм The Barbarian Invasions– Canada
"Варварско нашествие" – Канада

2002

Най-добър филм 75 награда
Chicago – Martin Richards
„Чикаго”
Най-добра режисура Roman Polansky – The Pianist
Роман Полански – "Пианистът"
Най-добра мъжка роля Adrien Brody – The Pianist
Ейдриън Броуди – "Пианистът"
Най-добра поддържаща мъжка роля Chris Cooper – Adaptation
Крис Купър – "Адаптация"
Най-добра женска роля Nicole Kidman – Hours
Никол Кидман – "Часовете" 
Най-добра поддържаща женска роля Catherine Zeta-Jones – Chicago
Катрин Зита-Джоунс – "Чикаго"
Най-добър чуждоезичен филм Nowhere in Africa– Germany
"Никъде в Африка" – Германия

2001

Най-добър филм 74 награда
A Beautiful Mind – Brian Grazer and Ron Howard
„Красив ум”
Най-добра режисура Ron Howard – Beautiful Mind
Рон Хауърд – „Красив ум”
Най-добра мъжка роля Denzel Washington – Training Day
Дензъл Уошингтън – "Тренировъчен ден"
Най-добра поддържаща мъжка роля Jim Broadbent – Iris
Джим Бродбенд – "Айрис"
Най-добра женска роля Halle Berry – Monster's Ball
Холи Бери – "Балът на чудовището" 
Най-добра поддържаща женска роля Jennifer Connely – A Beautiful Mind
Дженифър Конъли – „Красив ум”
Най-добър чуждоезичен филм No Man’s Land – Bosnia & Herzegovina
"Ничия земя" – Босна и Херцеговина

2000

Най-добър филм 73 награда
Gladiator – Douglas Wick, David Franzoni, Branko Lustig
„Гладиатор”
Най-добра режисура Steven Soderbergh – Traffic
Стивън Содърбърг – "Трафик"
Най-добра мъжка роля Russell Crowe – Gladiator
Расел Кроу – "Гладиатор"
Най-добра поддържаща мъжка роля Benicio Del Toro – Traffic
Бенисио дел Торо – "Трафик"
Най-добра женска роля Julia Roberts – Erin Brockovich
Джулия Робъртс – "Ерин Брокович" 
Най-добра поддържаща женска роля Marcia Gay-Harden – Pollack
Марша Гей Хардън – "Полък"
Най-добър чуждоезичен филм Crouching Tiger, Hidden Dragon – Taiwan
"Тигър и дракон" – Тайван

1999

Най-добър филм 72 награда
American Beauty – Bruce Cohen, Dan Jinks
„Американски прелести”
Най-добра режисура Sam Mendes – American Beauty
Сам Мендес – „Американски прелести”
Най-добра мъжка роля Kevin Spacey – American Beauty
Кевин Спейси – „Американски прелести”
Най-добра поддържаща мъжка роля Michael Caine – The Cider House Rules
Майкъл Кейн – "Правилата на живота"
Най-добра женска роля Hilary Swank – Boys Don't Cry
Хилъри Суонк – "Момчетата не плачат"
Най-добра поддържаща женска роля Angelina Jolie – Girl, Interrupted
Анджелина Джоли – "Луди години"
Най-добър чуждоезичен филм All about My Mother – Spain
"Всичко за майка ми" – Испания

1998

Най-добър филм 71 награда
Shakespeare in Love – David Parfitt, Donna Gigliotti, Harvey Weinein, Edward Zwick, Marc Norman
„Влюбеният Шекспир”
Най-добра режисура Steven Spielberg – Saving Private Ryan
Стивън Спийлбърг – "Спасяването на редник Райън"
Най-добра мъжка роля Roberto Benigni – Life Is Beautiful
Роберто Бенини – "Животът е прекрасен"
Най-добра поддържаща мъжка роля James Coburn – Affliction
Джеймс Кобърн – "Огорчение"
Най-добра женска роля Gwyneth Paltrow – Shakespeare in Love
Гуинет Полтроу – „Влюбеният Шекспир”
Най-добра поддържаща женска роля Judi Dench – Shakespeare in Love
Джудит Денч – „Влюбеният Шекспир”
Най-добър чуждоезичен филм Life Is Beautiful – Italy
"Животът е прекрасен" – Италия

1997

Най-добър филм 70 награда
Titanic – James Cameron, Jon Landau
„Титаник”
Най-добра режисура James Cameron – Titanic
Джеймс Камерън – "Титаник"
Най-добра мъжка роля Jack Nicholson – As Good a It Gets
Джак Никълсън – "Колкото толкова"
Най-добра поддържаща мъжка роля Robin Williams – Good Will Hunting
Робин Уилямс – "Добрият Уил Хънтинг"
Най-добра женска роля Helen Hunt – As Good As It Gets
Хелън Хънт – "Колкото толкова"
Най-добра поддържаща женска роля Kim Basinger – L.A. Confidential
Ким Бейсинджър – "Поверително от Ел Ей"
Най-добър чуждоезичен филм Character – The Netherlands
"Характер" – Холандия

1996

Най-добър филм 69 награда
The English Patient – Saul Zaentz
„Англйският пациент”
Най-добра режисура Anthony Minghella – The English Patient
Антъни Мингела – „Англйският пациент”
Най-добра мъжка роля Geoffrey Rush – Shine
Джефри Ръш – "Блясък"
Най-добра поддържаща мъжка роля Cuba Gooding, Jr. – Jerry Maguire
Куба Гудинг- Младши – "Джери Магуайър"
Най-добра женска роля Frances McDormand – Fargo
Франсис Макдорманд – "Фарго" 
Най-добра поддържаща женска роля Juliette Binoche – The English Patient
Жулиет Бинош – "Аглийският пациент"
Най-добър чуждоезичен филм Kolya – Czech Republic
"Коля" – Чехия

1995

Най-добър филм 68 награда
Braveheart – Mel Gibson, Alan Ladd, Jr., Bruce Davey
„Смело сърце”
Най-добра режисура Mel Gibson – Braveheart
Мел Гибсън – „Смело сърце”
Най-добра мъжка роля Nicolas Cage – Leaving Las Vegas
Никълъс Кейдж – "Да напуснеш Лас Вегас"
Най-добра поддържаща мъжка роля Kevin Spacey – The Usual Suspects
Кевин Спейси – "Обичайните заподозрени"
Най-добра женска роля Susan Sarandon – Dead Man Walking
Сюзън Сарандън – "Осъденият на смърт идва"
Най-добра поддържаща женска роля Mira Sorvino – Mighty Aphrodite
Мира Сорвино – "Могъщата Афродита"
Най-добър чуждоезичен филм

Antonia's Line – The Netherlands
"Животът на Антония" - Холандия

1994

Най-добър филм 67 награда
Forrest Gump – Wendy Finerman, Steve Tisch, Steve Starkey
„Форест Гъмп”
Най-добра режисура Robert Zemeckis – Forrest Gump
Робърт Земекис – "Форест Гъмп"
Най-добра мъжка роля Tom Hanks – Forrest Gump
Том Ханкс – "Форест Гъмп"
Най-добра поддържаща мъжка роля Martin Landau – Ed Wood
Мартин Ландау – "Ед Ууд"
Най-добра женска роля Jessica Lange – Blue Sky
Джесика Ланг – "Синьо небе"
Най-добра поддържаща женска роля Dianne Wiest – Bullets over Broadway
Даян Уийст – "Куршуми над Бродуей"
Най-добър чуждоезичен филм Burnt by the Sun – Russia.
"Изпепелени от слънцето" – Русия

1993

Най-добър филм 66 награда
Schindler's List- Steven Spielberg, Gerald R. Molen, Branko Lustig
„Списъкът на Шиндлер”
Най-добра режисура Steven Spielberg – Schindler's List
Стивън Спилбърг – „Списъкът на Шиндлер”
Най-добра мъжка роля Tom Hanks – Philadelphia
Том Ханкс – "Филаделфия"
Най-добра поддържаща мъжка роля Tommy Lee Jones – The Fugitive
Томи Лий Джоунс – "Беглецът"
Най-добра женска роля Holly Hunter – The Piano
Холи Хънтър – "Пианото" 
Най-добра поддържаща женска роля Anna Paquin – The Piano
Анна Пакуин – "Пианото" 
Най-добър чуждоезичен филм Belle Epoque – Spain
"Бел епок" /"Златната епоха"/ – Испания

1992

Най-добър филм 65 награда
Unforgiven – Clint Eastwood
„Непростимо”
Най-добра режисура Clint Eastwood – Unforgiven
Клинт Истууд – „Непростимо”
Най-добра мъжка роля Al Pacino – Scent of a Woman
Ал Пачино – "Ухание на жена"
Най-добра поддържаща мъжка роля Gene Hackman – Unforgiven
Джийн Хекман – „Непростимо”
Най-добра женска роля Emma Thompson – Howards End
Ема Томпсън – "Имението Хауърдс енд"
Най-добра поддържаща женска роля Marisa Tomei – My cousin Vinny
Мариза Томей – "Братовчед ми Вини"
Най-добър чуждоезичен филм Indochine – France
"Индокитай" – Франция

1991

Най-добър филм 64 награда
The Silence of the Lambs – Edward Saxon, Kenneth Utt, Ron Bozman
„Мълчанието на агнетата”
Най-добра режисура Jonathan Demme – The Silence of the Lambs
Джонатан Деми – „Мълчанието на агнетата”
Най-добра мъжка роля Anthony Hopkins – The Silence of the Lambs
Антъни Хопкинс – „Мълчанието на агнетата”
Най-добра поддържаща мъжка роля Jack Palance – City Slickers
Джак Паланс – "Градски каубои"
Най-добра женска роля Jodie Foster – The Silence of the Lambs
Джоди Фостър – „Мълчанието на агнетата”
Най-добра поддържаща женска роля Mercedes Ruehl – The Fisher King
Мерседес Рюл – "Кралят на рибарите"
Най-добър чуждоезичен филм Mediterraneo – Italy
"Средиземноморие" – Италия

1990

Най-добър филм 63 награда
Dances with Wolves – Jim Wilson, Kevin Costner
„Танцуващият с вълци”
Най-добра режисура Kevin Costner – Dances with Wolves
Кевин Костнър – „Танцуващият с вълци”
Най-добра мъжка роля Jeremy Irons – Reversal of Fortune
Джерами Айрънс – "Обрат на съдбата"
Най-добра поддържаща мъжка роля Joe Pesci – Goodfellas
Джо Пеши – "Добри момчета"
Най-добра женска роля Kathy Bates – Misery
Кейт Бейтс – "Мизъри" 
Най-добра поддържаща женска роля Whoopi Goldberg – Ghost
Упи Голдбърг – "Дух"
Най-добър чуждоезичен филм Journey of Hope – Switzerland
"Пътят на надеждата" – Швейцария

1989

Най-добър филм 62 награда
Driving Miss Daisy – Richard D. Zanuck, Lili Fini Zanuck
„Да возиш Мис Дейзи”
Най-добра режисура Oliver Stone – Born on the Fourth of July
Оливър Стоун – "Роден на четвърти юли"
Най-добра мъжка роля Daniel Day Lewis – My Left Foot
Даниел Дей Луис – "Моят ляв крак"
Най-добра поддържаща мъжка роля Denzel Washington – Glory
Дензъл Уошингтън – "Слава"
Най-добра женска роля Jessica Tandy – Driving Miss Daisy
Джесика Танди – „Да возиш Мис Дейзи”
Най-добра поддържаща женска роля Brenda Fricker – My Left Foot
Бренда Фрикер – "Моят ляв крак"
Най-добър чуждоезичен филм Cinema Paradiso – Italy
"Ново кино «Парадизо»" – Италия

1988

Най-добър филм 61 награда
Rain Man – Mark Johnson
„Рейнман”
Най-добра режисура Barry Levinson – Rain Man
Бари Левинсън – „Рейнман”
Най-добра мъжка роля Dustin Hoffman – Rain Man
Дъстин Хофман – „Рейнман”
Най-добра поддържаща мъжка роля Kevin Kline – A Fish Called Wanda
Кевин Клайн – "Риба наречена Уанда"
Най-добра женска роля Jodie Foster – The Accused
Джоди Фостър – "Обвинената"
Най-добра поддържаща женска роля Geena Davis – The Accidental Tourist
Джина Дейвис – "Турист по неволя"
Най-добър чуждоезичен филм Pelle the Conqueror – Denmark
"Пеле-завоевателят" – Дания

1987

Най-добър филм 60 награда
The Last Emperor – Jeremy Thomas
„Последният император”
Най-добра режисура Bernardo Bertolucci – The Last Emperor
Бернардо Бертолучи – „Последният император”
Най-добра мъжка роля Michael Douglas – Wall Street
Майкъл Дъглас – "Уолстрийт"
Най-добра поддържаща мъжка роля Sean Connery – The Untouchables
Шон Конъри – "Недосегаемите"
Най-добра женска роля Cher – Moonstruck
Шер – "Лунатици" 
Най-добра поддържаща женска роля Olympia Dukakis – Moonstruck
Олимпия Дукакис – "Лунатици"
Най-добър чуждоезичен филм Babette's Feast – Denmark
"Угощението на Бабет" – Дания

1986

Най-добър филм 59 награда
Platoon – Arnold Kopelson
„Взвод”
Най-добра режисура Oliver Stone – Platoon
Оливър Стоун – "Взвод"
Най-добра мъжка роля Paul Newman – The Color of Money
Пол Нюман – "Цветът на парите"
Най-добра поддържаща мъжка роля Michael Caine – Hannah and Her Sisters
Майкъл Кейн – "Хана и нейните сестри"
Най-добра женска роля Marlee Matlin – Children of a Lesser God
Марли Матлин – "Деца забравени от Бога"
Най-добра поддържаща женска роля Dianne Wiest – Hannah and Her Sisters
Даян Уийст – "Хана и нейните сестри"
Най-добър чуждоезичен филм The Assault – The Netherlands
"Нападение" – Холандия

1985

Най-добър филм

58 награда
 Out of Africa – Sydney Pollack
„От Африка”

Най-добра режисура Sydney Pollack – Out of Africa
Сидни Полак – "От Африка"
Най-добра мъжка роля William Hurt – Kiss of the Spider Woman
Уилям Хърт – "Целувката на жената-паяк"
Най-добра поддържаща мъжка роля Don Ameche – Cocoon
Дон Амичи – "Какавидите"
Най-добра женска роля Geraldine Page – The Trip to Bountiful
Жералдин Пейдж – "Пътуване до Баунтифул" 
Най-добра поддържаща женска роля Anjelica Huston – Prizzi's Honor
Анжелика Хюстън – "Честта на фамилията Прици"
Най-добър чуждоезичен филм The Official Story – Argentina
"Официалната история" – Аржентина

1984

Най-добър филм 57 награда
Amadeus – Saul Zaentz
„Амадеус”
Най-добра режисура Milos Forman – Amadeus
Милош Форман – „Амадеус”
Най-добра мъжка роля F. Murray Abraham – Amadeus
Франк Мъри Ейбръхам – „Амадеус”
Най-добра поддържаща мъжка роля Haing S. Ngor – The Killing Fields
Хенг С.Нгор – "Полетата на смъртта"
Най-добра женска роля Sally Field – Places in the Heart
Сали Фийлд – "Място в сърцето"
Най-добра поддържаща женска роля Peggy Ashcroft – A Passage to India
Пеги Ашкрофт – "Пътуване до Индия"
Най-добър чуждоезичен филм Dangerous Moves – Switzerland
"Диагонал на лудостта" – Швейцария

1983

Най-добър филм 56 награда
Terms of Endearment – James L. Brooks
„Нежни думи”
Най-добра режисура James L. Brooks – Terms of Endearment
Джеймс Л.Брукс – „Нежни думи”
Най-добра мъжка роля Robert Duvall – Tender Mercies
Робърт Дювал – "Благоволение"
Най-добра поддържаща мъжка роля Jack Nicholson – Terms of Endearment
Джак Никълсън – „Нежни думи”
Най-добра женска роля Shirley MacLaine – Terms of Endearment
Шърли Маклейн – „Нежни думи”
Най-добра поддържаща женска роля Linda Hunt – The Year of Living Dangerously
Линда Хънт – "Годината на опасния живот"
Най-добър чуждоезичен филм Fanny & Alexander – Sweden
"Фани и Александър" – Швеция

1982

Най-добър филм 55 награда
Gandhi – Richard Attenborough
„Ганди”
Най-добра режисура Richard Attenborough – Gandhi
Ричард Атънбъро – "Ганди"
Най-добра мъжка роля Ben Kingsley – Gandhi
Бен Кингсли – "Ганди"
Най-добра поддържаща мъжка роля Louis Gossett, Jr. – An Officer and a Gentleman
Луис Госет-младший – "Офицер и джентълмен"
Най-добра женска роля Meryl Streep – Sophie's Choice
Мерил Стрийп – "Изборът на Софи" 
Най-добра поддържаща женска роля Jessica Lange – Tootsie
Джесика Ланг – "Тутси"
Най-добър чуждоезичен филм Volver a Empezar («To Begin Again») – Spain
"Всичко отначало" – Испания

1981

Най-добър филм 54 награда
Chariots Of Fire – David Puttnam
„Огнени колесници”
Най-добра режисура Warren Beatty – Reds
Уорън Бийти – "Червените"
Най-добра мъжка роля Henry Fonda – On Golden Pond
Хенри Фонда – "При златното езеро"
Най-добра поддържаща мъжка роля John Gielgud – Arthur
Джон Гилгуд – "Артур"
Най-добра женска роля Katharine Hepburn – On Golden Pond
Катрин Хепбърн – "При златното езеро"
Най-добра поддържаща женска роля Maureen Stapleton – Reds
Морийн Стейпълтън – "Червените"
Най-добър чуждоезичен филм Mephisto – Hungary
"Мефисто" – Унгария

1980

Най-добър филм 53 награда
Ordinary People – Roebert Redford
„Обикновени хора”
Най-добра режисура Robert Redford – Ordinary People
Робърт Редфорд – „Обикновени хора”
Най-добра мъжка роля Robert De Niro – Raging Bull
Робърт Де Ниро – "Разяреният бик"
Най-добра поддържаща мъжка роля Timothy Hutton – Ordinary People
Тимъти Хътън – „Обикновени хора”
Най-добра женска роля Sissy Spacek – Coal Miner's Daughter
Сиси Спейск – "Дъщерята на въглищаря"
Най-добра поддържаща женска роля Mary Steenburgen – Melvin and Howard
Мери Стийнбъргън – "Мелвин и Хауърд"
Най-добър чуждоезичен филм Moscow Does not Believe in Tears – Union of Soviet Socialist Republics
"Москва не вярва на сълзи" – СССР

1979

Най-добър филм 52 награда
Kramer Vs Kramer – Stanley R. Jaffe
„Крамър срещу Крамър”
Най-добра режисура Robert Benton – Kramer Vs. Kramer
Робърт Бентън – „Крамър срещу Крамър”
Най-добра мъжка роля Dustin Hoffman – Kramer Vs. Kramer
Дъстин Хофман – „Крамър срещу Крамър”
Най-добра поддържаща мъжка роля Melvyn Douglas – Being there
Мелвин Дъглас – "Присъствие"
Най-добра женска роля Sally Field – Norma Rae
Сали Фийлд – "Норма Рей" 
Най-добра поддържаща женска роля Meryl Streep – Kramer Vs. Kramer
Мерил Стрийп – „Крамър срещу Крамър”
Най-добър чуждоезичен филм The Tin Drum – Federal Republic of Germany
"Тенекиеният барабан" – Германия

1978

Най-добър филм 51 награда
The Deer Hunter – Barry Spikings, Michael Deeley, Michael Cimino, John Peverall
„Ловецът на елени”
Най-добра режисура Michael Cimino – The Deer Hunter
Майкъл Чимино – „Ловецът на елени”
Най-добра мъжка роля Jon Voight – Coming Home
Джон Войт – "Завръщане у дома"
Най-добра поддържаща мъжка роля Christopher Walken – The Deer Hunter
Кристофър Уокън – „Ловецът на елени”
Най-добра женска роля Jane Fonda – Coming Home
Джейн Фонда – "Завръщане у дома"
Най-добра поддържаща женска роля Maggie Smith – California Suite
Маги Смит – "Калифорнийски апартамент"
Най-добър чуждоезичен филм Get out Your Handkerchiefs – France
"Пригответе си кърпички" – Франция

1977

Най-добър филм 50 награда
Annie Hall – Charles H. Joffe
„Ани Хол”
Най-добра режисура Woody Allen – Annie Hall
Уди Алънн – „Ани Хол”
Най-добра мъжка роля Richard Dreyfuss – The Goodbye Girl
Ричард Драйфус – "Момиче за сбогом"
Най-добра поддържаща мъжка роля Jason Robards – Julia
Джейсън Робардс- "Джулия"
Най-добра женска роля Diane Keaton – Annie Hall
Даян Кийтън – „Ани Хол”
Най-добра поддържаща женска роля Vanessa Redgrave – Julia
Ванеса Редгрейв – "Джулия"
Най-добър чуждоезичен филм Madame Rosa – France
"Мадам Роза" /"Животът е пред нас" – Франция

1976

Най-добър филм 49 награда
Rocky – Irwin Winkler, Robert Chartoff
„Роки”
Най-добра режисура John G. Avildsen – Rocky
Джон Дж.Авилдсън – "Роки"
Най-добра мъжка роля Peter Finch – Network
Питър Финч – "Телевизионна мрежа"
Най-добра поддържаща мъжка роля Jason Robards – All the President's Men
Джейсън Робардс – "Цялото президентско войнство"
Най-добра женска роля Faye Dunaway – Network
Фей Дънауей – "Телевизионна мрежа"
Най-добра поддържаща женска роля Beatrice Straight – Network
Беатрис Стрейт – "Телевизионна мрежа"
Най-добър чуждоезичен филм Black and White in Color – Ivory Coast
"Черно и бяло в цвят" – Бряг на слоновата кост

1975

Най-добър филм 48 награда
One Flew over the Cuckoo's Nest – Saul Zaentz, Michael Douglas
„Полет над кукувиче гнездо”
Най-добра режисура Milos Forman – One Flew over the Cuckoo's Nest
Милош Форман – „Полет над кукувиче гнездо”
Най-добра мъжка роля Jack Nicholson – One Flew oer the Cuckoo's Nest
Джак Никълсън – „Полет над кукувиче гнездо”
Най-добра поддържаща мъжка роля George Burns – The Sunshine Boys
Джордж Бърнс – "Слънчевите момчета"
Най-добра женска роля Louise Fletcher – One Flew over the Cuckoo's Nest
Луиз Флетчър – „Полет над кукувиче гнездо”
Най-добра поддържаща женска роля Lee Grant – Shampoo
Лий Грант – "Шампоан"
Най-добър чуждоезичен филм Dersu Uzala – Union of Soviet Socialist Republics
"Дерсу Узала" – СССР

1974

Най-добър филм 47 награда
The Godfather Part II – Francis Ford Coppola, Gray Frederickson, Fred Roos
„Кръстникът-ІІ”
Най-добра режисура Francis Ford Coppola – The Godfather Part II
Франсис Форд Копола – „Кръстникът-ІІ”
Най-добра мъжка роля Art Carney – Harry and Tonto
Арт Карни – "Гари и Тонто"
Най-добра поддържаща мъжка роля Robert De Niro – The Godfather Part II
Робърт Де Ниро –„Кръстникът-ІІ”
Най-добра женска роля Ellen Burstyn – Alice Doesn't Live Here Anymore
Елън Бърстин – "Алис не живее вече тук"
Най-добра поддържаща женска роля Ingrid Bergman – Murder on the Orient Express
Ингрид Бергман – "Убийство в Ориент Експрес"
Най-добър чуждоезичен филм Amarcord – Italy
"Амаркорд" – Италия

1973

Най-добър филм 46 награда
The Sting – Tony Bill, Michael Phillips, Julia Phillips
„Ужилването”
Най-добра режисура George Roy Hill – The Sting
Джордж Рой Хил – „Ужилването”
Най-добра мъжка роля Jack Lemmon – Save the Tiger
Джак Лемън – "Спаси тигъра"
Най-добра поддържаща мъжка роля John Houseman – The Paper Chase
Джон Хаусман – Игра в догонялки
Най-добра женска роля Glenda Jackson – A Touch of Class
Гленда Джаксън – "Малко, но от класа"
Най-добра поддържаща женска роля Tatum O'Neal – Paper Moon
Тейтъм О’Нил – "Хартиена луна"
Най-добър чуждоезичен филм Day for Night – France
"Американска нощ" - Франция

1972

Най-добър филм 45 награда
The Godfather – Albert S. Ruddy
„Кръстникът”
Най-добра режисура Bob Fosse – Cabaret
Боб Фос – "Кабаре"
Най-добра мъжка роля Marlon Brando – The Godfather
Марлон Брандо – „Кръстникът”
Най-добра поддържаща мъжка роля Joel Grey – Cabaret
Джоел Грей – "Кабаре"
Най-добра женска роля Liza Minnelli – Cabaret
Лайза Минели – "Кабаре" 
Най-добра поддържаща женска роля Eileen Heckart – Butterflies Are Free
Айлин Хекарт – "Пеперудите са свободни"
Най-добър чуждоезичен филм The Discreet Charm of the Bourgeoisie – France
"Дискретният чар на буржоазията" – Франция

1971

Най-добър филм 44 награда
The French Connection – Philip D'Antoni
„Френска връзка”
Най-добра режисура William Friedkin – The French Connection
Уилям Фредкин – „Френска връзка”
Най-добра мъжка роля Gene Hackman – The French Connection
Джийн Хекман – „Френска връзка”
Най-добра поддържаща мъжка роля Ben Johnson – The Last Picture Show
Бен Джонсън – "Последната прожекция"
Най-добра женска роля Jane Fonda – Klute
Джейн Фонда – "Клут" 
Най-добра поддържаща женска роля Cloris Leachman – The Last Picture Show
Клорис Личман – "Последната прожекция"
Най-добър чуждоезичен филм The Garden of the Finzi Continis – Italy
"Градината на Финци-Контини" – Италия

1970

Най-добър филм 43 награда
Patton – Frank McCarthy
„Патън”
Най-добра режисура Franklin J. Schaffner – Patton
Франклин Шафнър – "Патън"
Най-добра мъжка роля George C. Scott – Patton
Джордж К. Скот – "Патън"
Най-добра поддържаща мъжка роля John Mills – Ryan's Daughter
Джон Милс – "Дъщерята на Райан"
Най-добра женска роля Glenda Jackson – Women in Love
Гленда Джаксън – "Влюбени жени"
Най-добра поддържаща женска роля Helen Hayes – Airport
Хелън Хейс – "Летище"
Най-добър чуждоезичен филм Investigation of a Citizen above Suspicion – Italy
"Разследване на граждани на извън всякакво подозрение" - Италия

1969

Най-добър филм 42 награда
Midnight Cowboy – Jerome Hellman
„Среднощен каубой”
Най-добра режисура John Schlesinger – Midnight Cowboy
Джон Шлезинджър – „Среднощен каубой”
Най-добра мъжка роля John Wayne – True Grit
Джон Уейн – "Истински характер"
Най-добра поддържаща мъжка роля Gig Young – They Shoot Horses, Don't They?
Гиг Йънг/Гиг Янг/ – "Уморените коне ги убиват, нали?"
Най-добра женска роля Maggie Smith – The Prime of Miss Jean Brodie
Меги Смит – "Силата на мис Джийн Броуди"
Най-добра поддържаща женска роля Goldie Hawn – Cactus Flower
Голди Хоун – "Кактус"
Най-добър чуждоезичен филм Z – Algeria
"Z" – Алжир

1968

Най-добър филм 41 награда
Oliver! – John Woolf
„Оливър”
Най-добра режисура Carol Reed – Oliver!
Карол Рийд – „Оливър”
Най-добра мъжка роля Cliff Robertson – Charly
Клиф Робъртсън – "Чарли"
Най-добра поддържаща мъжка роля Jack Albertson – The Subject Was Roses
Джак Албертсън
Най-добра женска роля Katharine Hepburn – The Lion in Winter
Barbra Streisand – Funny Girl
Катрин Хепбърн – "Лъвът през зимата"
Барбара Стрейзанд – "Забавното момиче"
Най-добра поддържаща женска роля Ruth Gordon – Rosemary's Baby
Рут Гордън – "Бебето на Розмари"
Най-добър чуждоезичен филм War and Peace – Union of Soviet Socialist Republics
"Война и мир" – СССР

1967

Най-добър филм 40 награда
In the Heat of the Night – Walter Mirisch
„В разгара на нощта”
Най-добра режисура Mike Nichols – The Graduate
Майк Никълс – "Абсулвент"
Най-добра мъжка роля Rod Steiger – In The Heat of the Night
Род Стайгер – „В разгара на нощта”
Най-добра поддържаща мъжка роля George Kennedy – Cool Hand Luke
Джордж Кенеди – "Хладнокръвният Люк"
Най-добра женска роля Katharine Hepburn – Guess Who's Coming to Dinner
Катрин Хепбърн – "Познай кой ще дойде на вечеря"
Най-добра поддържаща женска роля Estelle Parsons – Bonnie and Clyde
Естел Парсънс – "Бони и Клайд"
Най-добър чуждоезичен филм Closely Watched Trains – Czechoslovakia
"Строго охранявани влакове" – Чехословакия

1966

Най-добър филм 39 награда
A Man for All Seasons – Fred Zinnemann
"Човек за всички времена"
Най-добра режисура Fred Zinnemann – A Man for All Seasons
Фред Цинеман – "Човек за всички времена"
Най-добра мъжка роля Paul Scofield – A Man for All Seasons
Пол Скофийлд – "Човек за всички времена"
Най-добра поддържаща мъжка роля Walter Matthau – The Fortune Cookie
Уолтър Матау
Най-добра женска роля Elizabeth Taylor – Who's Afraid of Virginia Woolf?
Елизабет Тейлър – "Кой се страхува от Вирджиния Улф ?"
Най-добра поддържаща женска роля Sandy Dennis – Who's Afraid of Virginia Woolf?
Санди Денис – "Кой се страхува от Вирджиния Улф ?" 
Най-добър чуждоезичен филм A Man and a Woman – France
"Един мъж и една жена" – Франция

1965

Най-добър филм 38 награда
The Sound of Music – Robert Wise
„Звукът на музиката”
Най-добра режисура Robert Wise – The Sound of Music
Робърт Уайз – „Звукът на музиката”
Най-добра мъжка роля Lee Marvin – Cat Ballou
Лий Марвин – "Кет Балу"
Най-добра поддържаща мъжка роля Martin Balsam – A Thousand Clowns
Мартин Балсъм – "1000 клоуни"
Най-добра женска роля Julie Christie – Darling
Джули Кристи – "Скъпа моя"
Най-добра поддържаща женска роля Shelley Winters – A Patch of Blue
Шели Уинтърс – "Късче синьо небе"
Най-добър чуждоезичен филм The Shop on Main Street – Czechoslovakia
"Магазин на главната улица" – Чехословакия

1964

Най-добър филм 37 награда
My Fair Lady – Jack L. Warner
„Моята прекрасна лейди”
Най-добра режисура George Cukor – My Fair Lady
Джордж Кюкор – „Моята прекрасна лейди”
Най-добра мъжка роля Rex Harrison – My Fair Lady
Рекс Харисън –„Моята прекрасна лейди”
Най-добра поддържаща мъжка роля Peter Ustinov – Topkapi
Питър Устинов – "Топкапъ"
Най-добра женска роля Julie Andrews – Mary Poppins
Джули Андрюс – "Мери Попинс" 
Най-добра поддържаща женска роля Lila Kedrova – Zorba the Greek
Лила Кедрова – "Зорба Гъркът"
Най-добър чуждоезичен филм Yesterday, Today and Tomorrow – Italy
"Вчера, днес, утре" – Италия

1963

Най-добър филм 36 награда
Tom Jones – Tony Richardson
„Том Джоунс”
Най-добра режисура Tony Richardson – Tom Jones
Тони Ричардсън – "Том Джоунс"
Най-добра мъжка роля Sidney Poitier – Lilies of the Field
Сидни Поатие – "Лилии в полето"
Най-добра поддържаща мъжка роля Melvyn Douglas – Hud
Мелвин Даглас – "Худ"
Най-добра женска роля Patricia Neal – Hud
Патриша Нийл – "Худ" 
Най-добра поддържаща женска роля Margaret Rutherford – The V.I.P.S
Маргарет Ръдърфорд – "ВИП личности"
Най-добър чуждоезичен филм Federico Fellini's 8-1/2 – Italy
"Осем и половина"(Ф.Фелини) – Италия

1962

Най-добър филм 35 награда
Lawrence Of Arabia – Sam Spiegel
„Лорънс Арабски“
Най-добра режисура David Lean – Lawrence of Arabia
Дейвид Лийн – „Лорънс Арабски“
Най-добра мъжка роля Gregory Peck – To Kill a Mockingbird
Грегъри Пек – "Да убиеш присмехулник"
Най-добра поддържаща мъжка роля Ed Begley – Sweet Bird of Youth
Ед Бегли
Най-добра женска роля Anne Bancroft – The Miracle Worker
Ан Банкрофт – "Чудотворката"
Най-добра поддържаща женска роля Patty Duke – The Miracle Worker
Пати Дюк – "Чудотворката"
Най-добър чуждоезичен филм Sundays and Cybele – France
"Неделя във Вил д'Авре"  – Франция

1961

Най-добър филм 34 награда
West Side Story – Robert Wise
„Уестсайдска история“
Най-добра режисура Robert Wise, Jerome Robbins – West Side Story
Робърт Уайз, Джером Робинс – „Уестсайдска история“
Най-добра мъжка роля Maximilian Schell – Judgment at Nuremberg
Максимилиан Шел – "Нюрнбергският процес"
Най-добра поддържаща мъжка роля George Chakiris – West Side Story
Джордж Шакирис – „Уестсайдска история“
Най-добра женска роля Sophia Loren – Two Women
София Лорен – "Чочарка" 
Най-добра поддържаща женска роля Rita Moreno – West Side Story
Рита Морено – „Уестсайдска история“
Най-добър чуждоезичен филм Through a Glass Darkly – Sweden
"Като в огледало" – Швеция

1960

Най-добър филм 33 награда
The Apartment – Billy Wilder
„Апартаментът”
Най-добра режисура Billy Wilder – The Apartment
Били Уайлдър – „Апартаментът”
Най-добра мъжка роля Burt Lancaster – Elmer Gantry
Бърт Ланкастър – "Елмор Гантри"
Най-добра поддържаща мъжка роля Peter Ustinov – Spartacus
Питър Устинов – "Спартак"
Най-добра женска роля Elizabeth Taylor – Butterfield 8
Елизабет Тейлър – "Бътърфилд,8" 
Най-добра поддържаща женска роля Shirley Jones – Elmer Gantry
Шърли Джоунс – "Елмор Гантри"
Най-добър чуждоезичен филм The Virgin Spring – Sweden
"Изворът на девственицата" – Швеция

1959

Най-добър филм 32 награда
Ben-Hur – Sam Zimbalist
„Бен-Хур”
Най-добра режисура William Wyler – Ben-Hur
Уилям Уайлър – „Бен-Хур”
Най-добра мъжка роля Charlton Heston – Ben-Hur
Чарлтън Хестън – „Бен-Хур”
Най-добра поддържаща мъжка роля Hugh Griffith – Ben-Hur
Хю Грифит – „Бен-Хур”
Най-добра женска роля Simone Signoret – Room at The Top
Симон Синьоре – "Място на върха"/"Път към висшето общество"
Най-добра поддържаща женска роля Shelley Winters – The Diary of Anne Frank
Шели Уинтърс – "Дневникът на Ане Франк"
Най-добър чуждоезичен филм Black Orpheus – France
"Черният Орфей" – Франция

1958

Най-добър филм 31 награда
Gigi – Arthur Freed
„Джиджи”
Най-добра режисура Vincente Minnelli – Gigi
Винсънт Минелли – „Джиджи”
Най-добра мъжка роля David Niven – Separate Tables
Дейвид Нивън – "Отделни маси"
Най-добра поддържаща мъжка роля Burl Ives – The Big Country
Бърл Айвс – "Голямата страна"
Най-добра женска роля Susan Hayward – I Want to Live!
Сюзън Хейуърд – "Искам да живея"
Най-добра поддържаща женска роля Wendy Hiller – Separate Tables
Уенди Хилър – "Отделни маси"
Най-добър чуждоезичен филм My Uncle – France
"Моят чичо" – Франция

1957

Най-добър филм 30 награда
The Bridge On The River Kwai – Sam Spiegel
„Мостът на река Куай“
Най-добра режисура David Lean – The Bridge on the River Kwai
Девид Лийн – „Мостът на река Куай“
Най-добра мъжка роля Alec Guinness – The Bridge on the River Kwai
Алек Гинес – „Мостът на река Куай“
Най-добра поддържаща мъжка роля Red Buttons – Sayonara
Ред Бътънс – "Сайонара"
Най-добра женска роля Joanne Woodward – The Three Faces of Eve
Джоан Удуърд – "Трите лица на Ева"
Най-добра поддържаща женска роля Miyoshi Umeki – Sayonara
Miyoshi Umeki – "Сайонара"
Най-добър чуждоезичен филм The Nights of Cabiria – Italy
"Нощите на Кабирия" – Италия

1956

Най-добър филм 29 награда
Around the World in 80 Days – Michael Todd
„Около света за 80 дни“
Най-добра режисура George Stevens – Giant
Джордж Стивънс – "Гигантът"
Най-добра мъжка роля Yul Brynner – The King and I
Юл Бринер – "Кралят и аз"
Най-добра поддържаща мъжка роля Anthony Quinn – Lust for Life
Антъни Куин – "Жажда за живот"
Най-добра женска роля Ingrid Bergman – Anastasia
Ингрид Бергман – "Анастасия" 
Най-добра поддържаща женска роля Dorothy Malone – Written on the Wind
Дороти Малоун
Най-добър чуждоезичен филм La Strada – Italy
"Пътят" – Италия

1955

Най-добър филм 28 награда
Marty – Harold Hecht
„Марти”
Най-добра режисура Delbert Mann – Marty
Делбърт Ман – "Марти"
Най-добра мъжка роля Ernest Borgnine – Marty
Ърнест Боргнайн – "Марти"
Най-добра поддържаща мъжка роля Jack Lemmon – Mister Roberts
Джак Лемън – "Мистър Робъртс"
Най-добра женска роля Anna Magnani – The Rose Tattoo
Ана Маняни – "Татуираната роза" 
Най-добра поддържаща женска роля Jo Van Fleet – East of Edem
Джо Ван Флийт – "На изток от Рая"
Най-добър чуждоезичен филм Samurai, the Legend of Musashi – Japan
"Самурай" – Япония

1954

Най-добър филм 27 награда
On The Waterfront – Sam Spiegel
„На кея“
Най-добра режисура Elia Kazan – On the Waterfront
Елиа Казан – "На кея"
Най-добра мъжка роля Marlon Brando – On the Waterfront
Марлон Брандо – "На кея"
Най-добра поддържаща мъжка роля Edmond O'Brien – The Barefoot Contessa
Едмънд О`Брайън – "Босоногата графиня"
Най-добра женска роля Grace Kelly – The Country Girl
Грейс Кели – "Селянката"
Най-добра поддържаща женска роля Eva Marie Saint – On the Waterfront
Ева Мери Сейнт – "На кея"
Най-добър чуждоезичен филм Gate of Hell – Japan
"Вратата на ада" – Япония

1953

Най-добър филм 26 награда
From Here To Eternity – Buddy Adler
„Оттук до вечността“
Най-добра режисура Fred Zinnemann – From Here to Eternity
Фред Цинеман – „Оттук до вечността“
Най-добра мъжка роля William Holden – Stalag 17
Уилям Холдън – "Сталаг–17"
Най-добра поддържаща мъжка роля Frank Sinatra – From Here to Eternity
Франк Синатра – „Оттук до вечността“
Най-добра женска роля Audrey Hepburn – Roman Holiday
Одри Хепбърн – "Римска ваканция"
Най-добра поддържаща женска роля Donna Reed – From Here to Eternity
Дона Рийд – „Оттук до вечността“
Най-добър чуждоезичен филм N/A – не номиниран

1952

Най-добър филм 25 награда
The Greatest Show On Earth – Cecil B. DeMille
„Най-великото шоу на света“
Най-добра режисура John Ford – The Quiet Man
Джон Форд – "Тихият човек"
Най-добра мъжка роля Gary Cooper – High Noon
Гари Купър – "Точно по пладне"
Най-добра поддържаща мъжка роля Anthony Quinn – Viva Zapata!
Антъни Куин – "Да живее Сапата!"
Най-добра женска роля Shirley Booth – Come Back, Little Sheba
Шърли Буут – "Върни се, малка Шиба"
Най-добра поддържаща женска роля Gloria Grahame – The Bad and the Beautiful
Глория Греъм
Най-добър чуждоезичен филм Forbidden Games – France
"Забранени игри" – Франция

1951

Най-добър филм 24 награда
An American in Paris – Arthur Freed
„Един американец в Париж“
Най-добра режисура George Stevens – A Place in the Sun
Джордж Стивънс – "Място под слънцето"
Най-добра мъжка роля Humphrey Bogart – The African Queen
Хъмфри Богарт – "Африканската кралица"
Най-добра поддържаща мъжка роля Karl Malden – A Streetcar Named Desire
Карл Молдън – "Трамвай «Желание»"
Най-добра женска роля Vivien Leigh – A Streetcar Named Desire
Вивиан Лий – "Трамвай «Желание»"
Най-добра поддържаща женска роля Kim Hunter – A Streetcar Named Desire
Ким Хънтър – "Трамвай «Желание»"
Най-добър чуждоезичен филм Rashomon – Japan
"Рашомон" – Япония

1950

Най-добър филм 23 награда
All about Eve – 20th Century-Fox D.Zanuck
„Всичко за Ева”
Най-добра режисура Joseph L. Mankiewicz – All about Ev
Джоузеф Лео Манкевич – „Всичко за Ева”
Най-добра мъжка роля Jose Ferrer – Cyrano de Bergerac
Хосе Ферер – "Сирано дьо Бержерак"
Най-добра поддържаща мъжка роля George Sanders – All about Eve
Джордж Сандърс – „Всичко за Ева”
Най-добра женска роля Judy Holliday – Born Yesterday
Джуди Холидей – "Родена вчера"
Най-добра поддържаща женска роля Josephine Hull – Harvey
Джоузефин Хъл – "Харви"
Най-добър чуждоезичен филм The Walls of Malapaga – France/Italy
"Край стените на Малапага" – Франция/Италия

1949

Най-добър филм 22 награда
All The King's Men – Robert Rossen Productions
„Цялото кралско войнство“
Най-добра режисура Joseph L. Mankiewicz – A Letter to Three Wives
Джоузеф Лео Манкевич – "Писмо до три съпруги"
Най-добра мъжка роля Broderick Crawford – All the King's Men
Бродерик Крофорд – „Цялото кралско войнство“
Най-добра поддържаща мъжка роля Dean Jagger – Twelve o'clock High
Дийн Джагър –
Най-добра женска роля Olivia de Havilland – The Heiress
Оливия Де Хавиланд – "Наследницата" 
Най-добра поддържаща женска роля Mercedes McCambridge – All the King's Men
Мерседес МаКембридж – „Цялото кралско войнство“
Най-добър чуждоезичен филм The Bicycle Thief – Italy
"Крадци на велосипеди" – Италия

1948

Най-добър филм 21 награда
Hamlet (1948) – Lowrence Olivie
„Хамлет”
Най-добра режисура John Huston – The Treasure of the Sierra Madre
Джон Хюстън – "Съкровището на Сиера-Мадре"
Най-добра мъжка роля Laurence Olivier – Hamlet
Лорънс Оливие – "Хамлет"
Най-добра поддържаща мъжка роля Walter Huston – The Treasure of the Sierra Madre
Уолтър Хюстън – "Съкровището на Сиера-Мадре"
Най-добра женска роля Jane Wyman – Johnny Belinda
Джейн Уаймън – "Джони Белинда" 
Най-добра поддържаща женска роля Claire Trevor – Key Largo
Клеър Тревър – "Кий Ларго"
Най-добър чуждоезичен филм Monsieur Vincent – France
"Господин Венсан" – Франция

1947

Най-добър филм 20 награда
Gentleman's Agreement – Daryl Zanuck
„Джентълменско споразумение“
Най-добра режисура Elia Kazan – Gentleman's Agreement
Елиа Казан – „Джентълменско споразумение“
Най-добра мъжка роля Ronald Colman – A Double Life
Роналд Колман – "Двойствен живот"
Най-добра поддържаща мъжка роля Edmund Gwenn – Miracle on 34th Street
Едмънд Гуен – "Чудото на 34-та улица"
Най-добра женска роля Loretta Young – The Farmer's Daughter
Лорета Янг – "Дъщерята на фермера"
Най-добра поддържаща женска роля Celeste Holm – Gentleman's Agreement
Селесте Холм – „Джентълменско споразумение“
Най-добър чуждоезичен филм Shoe-Shine – Italy
"Шуша" – Италия

1946

Най-добър филм 19 награда
Best Years Of Our Lives – Samuel Goldwyn
„Най-добрите години от нашия живот“
Най-добра режисура William Wyler – The Best Years of Our Lives
Уилям Уайлър – „Най-добрите години от нашия живот“
Най-добра мъжка роля Fredric March – The Best Years of Our Lives
Фредрик Марч – „Най-добрите години от нашия живот“
Най-добра поддържаща мъжка роля Harold Russell – The Best Years of Our Lives
Харолд Ръсел – „Най-добрите години от нашия живот“
Най-добра женска роля Olivia de Havilland – To Each His Own
Оливия Де Хавиланд – "Всекиму своето"
Най-добра поддържаща женска роля Anne Baxter – The Razor's Edge
Ан Бакстър
Най-добър чуждоезичен филм  

1945

Най-добър филм 18 награда
The Lost Weekend – Billy Wilder
„Изгубеният уикенд“
Най-добра режисура Billy Wilder – The Lost Weekend
Били Уайлдър – „Изгубеният уикенд“
Най-добра мъжка роля Ray Milland – The Lost Weekend
Рей Миланд – „Изгубеният уикенд“
Най-добра поддържаща мъжка роля James Dunn – A Tree Grows in Brooklyn
Джеймс Дън – "Дървото расте в Бруклин"
Най-добра женска роля Joan Crawford – Mildred Pierce
Джоан Крофорд – "Милдред Пиърс" 
Най-добра поддържаща женска роля Anne Revere – National Velvet
Anne Revere – "Националният приз"
Най-добър чуждоезичен филм  

1944

Най-добър филм 17 награда
Going My Way – Leo McCarey
„Да поемеш пътя си“
Най-добра режисура Leo McCarey – Going My Way
Лео МакКери – „Да поемеш пътя си“
Най-добра мъжка роля Bing Crosby – Going My Way
Бинг Кросби – „Да поемеш пътя си“
Най-добра поддържаща мъжка роля Barry Fitzgerald – Going My Way
Бари Фицджералд – „Да поемеш пътя си“
Най-добра женска роля Ingrid Bergman – Gaslight
Ингрид Бергман – "Газена светлина"
Най-добра поддържаща женска роля Ethel Barrymore – None but the Lonely Heart
Етел Баримор
Най-добър чуждоезичен филм  

1943

Най-добър филм 16 награда
Casablanca – Warner Bros.
„Казабланка”
Най-добра режисура Michael Curtiz – Casablanca
Майкъл Къртис – „Казабланка”
Най-добра мъжка роля Paul Lukas – Watch on the Rhine
Пол Лукас – "Стража на Рейн"
Най-добра поддържаща мъжка роля Charles Coburn – The More the Merrier
Чарлз Кобърн
Най-добра женска роля Jennifer Jones – The Song of Bernadette
Дженифър Джоунс – "Песента на Бернадет"
Най-добра поддържаща женска роля Katina Paxinou – For Whom the Bell Tolls
Катина Паксин – "За кого бие камбаната"
Най-добър чуждоезичен филм  

1942

Най-добър филм 15 награда
Mrs. Miniver – Metro-Goldwyn-Mayer
„Мисис Минивър“
Най-добра режисура William Wyler – Mrs. Miniver
Уилям Уайлър – "Мисис Минивър"
Най-добра мъжка роля James Cagney – Yankee Doodle Dandy
Джеймс Кагни – "Янки Дудъл Денди"
Най-добра поддържаща мъжка роля Van Heflin – Johnny Eager
Ван Хефлин
Най-добра женска роля Greer Garson – Mrs. Miniver
Гриър Гарсън – "Мисис Минивър" 
Най-добра поддържаща женска роля Teresa Wright – Mrs. Miniver
Тереза Райт – "Мисис Минивър"
Най-добър чуждоезичен филм  

1941

Най-добър филм 14 награда
How Green Was My Valley – 20th Century-Fox
„Колко зелена бе моята долина“
Най-добра режисура John Ford – How Green Was My Valley
Джон Форд – „Колко зелена бе моята долина“
Най-добра мъжка роля Gary Cooper – Sergeant York
Гари Купър – "Сержант Йорк"
Най-добра поддържаща мъжка роля Donald Crisp – How Green Was My Valley
Доналд Крисп – „Колко зелена бе моята долина“
Най-добра женска роля Joan Fontaine – Suspicion
Джоан Фонтейн – "Подозрение" 
Най-добра поддържаща женска роля Mary Astor – The Great Lie
Мери Астор – "Голямата лъжа"
Най-добър чуждоезичен филм  

1940

Най-добър филм 13 награда
Rebecca – Selznick International Pictures
„Ребека”
Най-добра режисура John Ford – The Grapes of Wrath
Джон Форд – "Гроздовете на гнева"
Най-добра мъжка роля James Stewart – The Philadelphia Story
Джеймс Стюърт – "Филаделфийска история"
Най-добра поддържаща мъжка роля Walter Brennan – The Westerner
Уолтър Бренън
Най-добра женска роля Ginger Rogers – Kitty Foyle
Джинджър Роджърс – "Кити Фойл" 
Най-добра поддържаща женска роля Jane Darwell – The Grapes of Wrath
Джейн Даруел – "Гроздовете на гнева"
Най-добър чуждоезичен филм  

1939

Най-добър филм 12 награда
Gone With the Wind – Selznick International Pictures
„Отнесени от вихъра“
Най-добра режисура Victor Fleming – Gone with the Wind
Виктор Флеминг – „Отнесени от вихъра“
Най-добра мъжка роля Robert Donat – Goodbye, Mr. Chips
Робърт Донат – "Довиждане, мистър Чипс"
Най-добра поддържаща мъжка роля Thomas Mitchell – Stagecoach
Томас Мичъл – "Дилижансът"
Най-добра женска роля Vivien Leigh – Gone with the Wind
Вивиан Лий – "Отнесени от вихъра"
Най-добра поддържаща женска роля Hattie McDaniel – Gone with the Wind
Хати Макданиел – "Отнесени от вихъра"
Най-добър чуждоезичен филм  

1938

Най-добър филм 11 награда
You Can't Take It with You – Columbia
„Не можеш да го вземеш с теб“
Най-добра режисура Frank Capra – You Can't Take It with You
Франк Капра – „Не можеш да го вземеш с теб“
Най-добра мъжка роля Spencer Tracy – Boys Town
Спенсър Трейси – "Градът на момчетата"
Най-добра поддържаща мъжка роля Walter Brennan – Kentucky
Уолтър Бренън – "Кентъки"
Най-добра женска роля Bette Davis – Jezebel
Бет Дейвис – "Джезъбел"
Най-добра поддържаща женска роля Fay Bainter – Jezebel
Фей Бейнтър – "Джезъбел"
Най-добър чуждоезичен филм  

1937

Най-добър филм 10 награда
The Life of Emile Zola – Warner Bros.
„Животът на Емил Зола“
Най-добра режисура Leo McCarey – The Awful Truth
Лио Маккъри – "Ужасната истина"
Най-добра мъжка роля Spencer Tracy – Captains Courageous
Спенсър Трейси – "Храбри капитани"
Най-добра поддържаща мъжка роля Joseph Schildkraut – The Life of Emile Zola
Джоузеф Шилдкраут – „Животът на Емил Зола“
Най-добра женска роля Luise Rainer – The Good Earth
Луис Рейнър – "Добрата земя"
Най-добра поддържаща женска роля Alice Brady – In Old Chicago
Алис Брейди – "В стария Чикаго"
Най-добър чуждоезичен филм  

1936

Най-добър филм 9 награда
The Great Ziegfeld – Metro-Goldwyn-Mayer
„Великият Зигфелд“
Най-добра режисура Frank Capra – Mr. Deeds Goes to Town
Франк Капра – "Мистър Дийдс отива в града"
Най-добра мъжка роля Paul Muni – The Story of Louis Pasteur
Пол Муни – "Историята на Луи Пастьор"
Най-добра поддържаща мъжка роля Walter Brennan – Come and Get It
Уолтър Бренан – "Ела и го вземи"
Най-добра женска роля Luise Rainer – The Great Ziegfeld
Луис Райнър – „Великият Зигфелд“
Най-добра поддържаща женска роля Gale Sondergaard – Anthony Adverse
Гейл Сондъргард
Най-добър чуждоезичен филм  

1935

Най-добър филм 8 награда
Mutiny on the Bounty – Metro-Goldwyn-Mayer
„Бунт на Баунти“
Най-добра режисура John Ford – The Informer
Джон Форд – "Доносникът"
Най-добра мъжка роля Victor McLaglen – The Informer
Виктор Маклаглън – "Доносникът"
Най-добра поддържаща мъжка роля --------------
Най-добра женска роля Bette Davis – Dangerous
Бет Дейвис – "Опасна" 
Най-добра поддържаща женска роля ----------------
Най-добър чуждоезичен филм  

1934

Най-добър филм 7 награда
It Happened One Night – Columbia
„Това се случи една нощ“
Най-добра режисура Frank Capra – It Happened One Night
Фран Капра – „Това се случи една нощ“
Най-добра мъжка роля Clark Gable – It Happened One Night
Кларк Гейбъл – „Това се случи една нощ“
Най-добра поддържаща мъжка роля ---------------
Най-добра женска роля Claudette Colbert – It Happened One Night
Клодет Колбер – „Това се случи една нощ“
Най-добра поддържаща женска роля ---------------
Най-добър чуждоезичен филм  

1933

Най-добър филм 6 награда
Cavalcade – Fox
„Кавалкада”
Най-добра режисура Frank Lloyd – Cavalcade
Франк Лойд – „Кавалкада”
Най-добра мъжка роля Charles Laughton – The Private Life of Henry VIII
Чарлс Лотън – "Частният живот на Хенри VIII"
Най-добра поддържаща мъжка роля ---------------
Най-добра женска роля Katharine Hepburn – Morning Glory
Катрин Хепбърн – "Ранна слава" 
Най-добра поддържаща женска роля ----------------
Най-добър чуждоезичен филм  

1932

Най-добър филм 5 награда
Grand Hotel – Metro-Goldwyn-Mayer
„Гранд-хотел”
Най-добра режисура Frank Borzage – Bad Girl
Франк Борзидж – "Лошо момиче"
Най-добра мъжка роля Wallace Beery – The Champ
Fredric March – Dr. Jekyll and Mr. Hyde
Уолъс Биъри – "Шампионът"
Фредерик Марч - "Д-р Джекил и мистър Хайд"
Най-добра поддържаща мъжка роля ---------------
Най-добра женска роля Helen Hayes – The Sin of Madelon Claudet
Хелън Хейс – "Грехът на Меделон Клодет"
Най-добра поддържаща женска роля ----------------
Най-добър чуждоезичен филм  

1931

Най-добър филм 4 награда
Cimarron (1930/31) – RKO Radio
„Симарон“
Най-добра режисура Norman Taurog – Skippy
Норман Таурог – "Скипи"
Най-добра мъжка роля Lionel Barrymore – A Free Soul
Лайнъл Баримор – "Волна душа"
Най-добра поддържаща мъжка роля ---------------
Най-добра женска роля Marie Dressler – Min and Bill
Мари Дреслър – "Мин и Бил"
Най-добра поддържаща женска роля ----------------
Най-добър чуждоезичен филм  

1930

Най-добър филм 3 награда
All Quiet on the Western Front – Universal
„На западния фронт нищо ново“
Най-добра режисура Lewis Milestone – All Quiet On
Луис Майлстоун – „На западния фронт нищо ново“
Най-добра мъжка роля George Arliss – Disraeli
Джордж Арлис – "Дизраели"
Най-добра поддържаща мъжка роля --------------
Най-добра женска роля Norma Shearer – The Divorcee
Норма Шиърър – "Разведената"
Най-добра поддържаща женска роля ---------------
Най-добър чуждоезичен филм  

1929

Най-добър филм 2 награда
The Broadway Melody – Metro-Goldwyn-Mayer
„Бродуейска мелодия“
Най-добра режисура Frank Lloyd – The Divine Lady
Франк Лойд – "Прекрасната дама"
Най-добра мъжка роля Warner Baxter – In Old Arizona
Уорнър Бакстър – "В старата Аризона"
Най-добра поддържаща мъжка роля ---------------
Най-добра женска роля Mary Pickford – Coquette
Мери Пикфорд – Кокетка 
Най-добра поддържаща женска роля ----------------
Най-добър чуждоезичен филм  

1928

Най-добър филм 1 награда
Wings – Paramount Famous Lasky
„Криле”
Най-добра режисура Lewis Milestone – Two Arabian Knights
Frank Borzage – 7th Heaven
Луис Майлстоун – "Два арабски кинжала"
Франк Борзидж – "Седмият рай"
Чарли Чаплин - "Циркът"
Най-добра мъжка роля Emil Jannings – The Last Command and the Way of All Flesh
Емил Янингс – "Последната заповед"
Най-добра поддържаща мъжка роля --------------
Най-добра женска роля Janet Gaynor – 7th Heaven, Street Angel and Sunrise
Джанет Гейнър – "Седмият рай"
Най-добра поддържаща женска роля ---------------
Най-добър чуждоезичен филм  

 


 

 

Гледане на Кафе
Дата: 30 - ти май 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Филмовите награди ОСКАР
Филмовите награди ОСКАР
Филмовата награда Oscar, на Американската Академия за Киноизкуство, се връчва за изключителни постижения в киното за всяка календарна година от 1929 г. насам.
Започнаха гаданията за Нобеловите награди
На 3 октомври започва обявяването на новите Нобелови лауреати. За научния свят те са нещо като Оскар: всички ругаят лошия вкус на наградния комитет, но всички следят с нетърпение развоя на събитията, опитвайки се да предскажат победителите ...
Антинобеловите награди за 2011 г.: прозяващи се костенурки и секс с бутилка
В театър `Сандърс`, Харвардския университет (САЩ), за 21 път се проведе церемонията по връчването на Антинобеловите награди. Наградата, както е известно, се присъжда от списание Annals of Improbable Research за достижения, които ...
Роман Полански и новият му филм Carnage
Независимо от факта, че животът на 78-годишния режисьор е по-скоро трилър, а биографията му е пълна със съдебни процеси и обвинения в най-невъобразими грехове, всеки от филмите му е събитие, и на режисьорският му талант се покланят ...
Ръкавици, превеждащи жестовете в гласови съобщения
Украинската разработка Enable Talk получи една от основните награди на международният конкурс Imagine Cup, който се организира всяка година от Microsoft.
Детето-чудо Tsung Tsung гостува в популярното Ellen DeGeneres Show
Насладете се на .Полета на бръмбара. в изпълнение на Tsung Tsung.
Едно невероятно филмче на Уолт Дисни
Отделете 6 минути от ценното си време, за да видите този удивителен филм
Русия на Оскарите 2012
Въпреки безспорния авторитет в света на киното и очевидния талант, Никита Сергеевич Михалков, по някаква причина, непрекъснато е критикуван. При това, всеки жест, всяка дума ... Нито една стъпка на режисьора не минава без скандал.
Маймуните могат да правят изводи от собствените си грешки
Способността да планира своето поведение въз основа на миналия опит до сега се считаше за привилегия на човека. Изследователи от университета в Йейл показаха, че и маймуните също могат да съжаляват за неправилните си постъпки и да ...
Обявени са наградите BAFTA Video Game Awards 2013
Най-най за журито на Британската академия за кино и телевизия (BAFTA) е приключенската игра Journey.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други