ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Фантастичният „притеглящ лъч“ ще стане реалност


  Напълно е възможно, „притеглящият лъч“, известен сега само от научната фантастика и филмите, да се превърне в реалност.
  NASA е възложила на космическия център Годард разработката на устройство, захващащо и притеглящо обекти с помощта на лазерен лъч. Разработката на такова устройство ще позволи дистанционно улавяне на предмети и по този начин ще реши проблема за вземане на проби от повърхността (или атмосферата) на различни небесни тела, за което сега се използват сложни и скъпи механизми за кацане, вземане на проби и последващо излитане.
  В момента учените имат три варианта за решаването на този проблем (две от версиите вече са тествани).

Гледане на Кафе

  Първият вариант е подходящ за употреба в атмосферата и се състои в създаването на "оптичен вихър", предполагащ използването на две насрещни лъчеви вълни, формиращи пръстеновидна структура. Променяйки интензитета на едната вълна (чрез загряване на въздуха), заловените частици могат да бъдат премествани. Учените контролират частицата посредством редуващо се усилване и намаляване на интензитета на всеки от лъчите. Така те систематично загряват околната атмосфера, която посредством разширяването си избутва частицата в определена посока.
  Вторият вариант е подходящ за употреба при всякакви условия и се основава на електромагнитното взаимодействие. Използват се "лъчи-соленоиди",  чийто интензитет се увеличава спираловидно около оста на разпространение. За разлика от оптичния вихър, тази техника разчита изцяло на електромагнитните ефекти и може да работи в космическия вакуум. Това я прави идеална за изучаване на космически обекти без атмосфера, каквито са повечето луни в слънчевата система.
  Що се отнася до третия метод, сега съществува само на хартия и използва лъчи на Бесел. Когато бъдат насочени към стената нормалните лазерни лъчи образуват малка точка. При лъчите на Бесел точката е оградена от пръстени светлина, подобни на вълните, образуващи се от хвърлено в спокойна вода камъче. На теория този лазерен лъч може да индуцира електрически и магнитни полета по пътя на даден обект, които да го издърпат в посока, обратна на посоката на излъчване.
  Очаква се изследователите да тестват и трите възможности, и да предложат на НАСА най - добрата. На физиците вече са отпуснати 100 хиляди долара.

Гледане на Кафе
Дата: 7 - ми ноември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Фантастичният притеглящ лъч ще стане реалност
Фантастичният притеглящ лъч ще стане реалност
NASA е възложила на космическия център Годард разработката на устройство, захващащо и притеглящо обекти с помощта на лазерен лъч.
Околните предмети се превръщат в компютри и телефони
Японски учени са разработили система за тотална допълнена реалност, която ще позволи на всеки заобикалящ ни предмет да стане интерактивен.
Седем от най-обещаващите възможности за възкресение
Сензорен костюм, крионика, биоприсъствие – много са опитите животът след смъртта да стане реалност. Борбата на човечеството със смъртта датира от зараждането на човешката цивилизация.
В Тайван се появи вестник със система за допълнена реалност
Доближавайки камерата на телефона към статията, можете да видите видео репортаж, посветен на същата тема.
Зрението на терминатор се превърна в реалност
Учени са разработили контактна леща с вграден дисплей, който може да предава визуална информация.
Основата на смартфона Samsung Galaxy S III, вероятно ще стане чип Exynos от следващо поколение
Компанията Samsung, според добре информирани Web- източници, в началото на 2012 г. ще представи смартфона Galaxy S III.
Всяка повърхност може да стане тъчскрийн
Системата OmniTouch, създадена от специалисти на Microsoft Research и Mellon University в Карнеги, се състои от устройство за разпознаване на жестове и лазерен пико проектор.
За да стане светът по – интелигентен, трябва да е защитен от инфекции
Умът е най – скъпото нещо на света. Не в пари, а в качеството си на цялата биологична валута – енергията. Едно проучване показало, че новородените губят 90 % от получените калории за изграждането и функционирането на мозъка.
Microsoft представи един невероятен проект за видео-игри.
Демонстрираната технология IllumiRoom позволява видео-играта да бъде изнесена извън пределите на екрана.
Очаквайте ерата на neurogaming
На 1 – 2 май Сан Франциско ще бъде домакин на първото изложение-конференция посветена на т.нар. neurogaming.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други