ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Учени са създали нетривиални структури на базата на прости частици


Гледане на Кафе
  Изследователи от университета в Илинойс и Северозападния университет са разработили колоидна система, състояща се от частици, които те нарекли „сферите на Янус”. Това са малки частици на основата на латекса, проявяващи хидрофобни свойства при полюсите и хидрофилни – в централната част. В чиста вода такива частици се отблъскват една от друга, но при добавянето на соли хидрофобните взаимодействия между сферите се усилват, и те могат да формират триизмерни клъстери. Физическите свойства на тези клъстери се отличават от тези на отделните латексови частици. Учените успяха да публикуват доклад за своето изследване в две престижни научни списания – Science и Nature.
  „Това е голяма крачка напред, демонстрираща, как могат да се създават нетривиални и без очевидна структура частици, на базата на прости частици.” – цитира думите на ръководителя на изследването Стив Граник, сайта EurekAlert. – „Хората отдавна знаят, как подобни неща стават с молекулите, например, с обикновеният сапун, но учените и инженерите много малко знаят до сега за това, как да въвлекат в тези процеси доста по – големи частици. Те се различават от молекулите: по-големи са, не се огъват и притежават много различни специфични свойства.”
  Групата на Граник активно се занимава с компютърно моделиране на различни колоидни системи. Проектът с използване „сферите на Янус” вече е преминал в експериментална плоскост. Латексовите”мъниста” са достатъчно големи, за да може процеса на самообразуване на клъстери да бъде наблюдаван под микроскоп. Изменението на свойствата на разтвора, а така също и свойствата на латексовите сфери/ размера на самата сфера, разположението и обхвата на неговите хидрофобни и хидрофилни зони/ ще позволи получаването на разнообразни структури.
  Едно от възможните приложения на новите частици са специализирани филтри. „Сферите на Янус” могат да образуват решетки, в които хидрофобният полюс на всяко „мънисто”взаимодейства с полюсите на две други. „Нашата дантелена мрежа ще може да филтрира както водоразтворими, така и мастно разтворими вещества.”- казва Граник. В зависимост от това, при какви условия и от какви сфери ще бъде направена тази мрежа, то тя може да бъде повече или по-малко селективна, а така също ще може да отфилтрира само хидрофобни или само хидрофилни  частици в различните части на решетката.
  Авторите на разработката са уверени, че създадените от тях структури ще намерят широко приложение в различни области на науката и техниката.
  „Един ден, може би, чрез смесване на компоненти и отделяйки някои от тях, ще създадем микроелектронен чип.” – предполага Граник. – „Това е съвършено нова област.Тук могат да се използват най-различни материали, а на тяхна основа да бъдат получени разнообразни структури.”
  Гледане на Кафе
Дата: 24 - ти март 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Учени са създали нетривиални структури на базата на прости частици
Учени са създали нетривиални структури на базата на прости частици
Изследователи от университета в Илинойс и Северозападния университет са разработили колоидна система, състояща се от частици, които те нарекли „сферите на Янус”. Това са малки частици на основата на латекса.
Британски учени са създали велосипед от найлон
Британски конструктори са създали удивителен велосипед от … найлон. Както се съобщава, регулировка на волана и седалката не е предвидена, но технологията позволява производство на велосипеди с различна големина, за всеки ръст.
Учени открили уникални свойства на светлината
Група учени под ръководството на Стивън Ранд е открила, че при подходяща интензивност, когато светлината преминава през материал, не провеждащ електричество, светлинното поле е способно да създава магнитно въздействие, което е 100 ...
Японски учени са създали изкуствена кост от колаген на риба
Групата на Junzo Tanaka от Токийският технологичен институт успешно създаде изкуствена кост от рибени люспи.
Кое – що за неорганичната биология и извънземните от желязо
Лий Кронин, професор по химия в университета на Глазгоу се занимава със създаването на сложни функционални молекулярни структури, които не са базирани на биологични градивни елементи.
В Китай е създаден екран-хамелеон
Китайски учени, под ръководството на Джун-цзе Гу от Югоизточния университет в Нанкин са разработили екран, състоящ се от слой частици, които могат да променят светлоотразителната способност, варирайки около основния цвят.
Създаден е диамантен материал с изключително ниска плътност
Американски учени са разработили материал с изключително ниска плътност на базата на нанокристални диаманти.
Как са еволюирали компютърните вируси
И накрая, най – разпространения вид киберпрестъпници, е кражбата на информация. В тази сфера се появи нова цел – промишления шпионаж, като се добавиха и потенциални играчи - държавни правителства, военни структури и крупни компании
В Русия е синтезиран 117 елемент
В центъра за ядрени изследвания в Дубна, учени от Русия и САЩ , съвместно синтезирали 117 химичен елемент, съдържащ супер тежко атомно ядро от 117 протона.
Великобритания се готви да стартира първият голям геоинженерен проект
Вярвате или не, но екип от британски учени, ще обяви официално разработката на първия изкуствен вулкан в света.
123456 ... 20
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други