ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Учени откриха неизвестно на науката неорганично съединение

Гледане на Кафе
   Някои се отнасят към квантово-химическите изчисления скептично, смятайки, че те са подходящи само за атома на водорода, но това не е така. Ето, например, учени от Шведския Кралски технически институт начело с професор Тор Бринк, пресмятали устойчивостта на различни азотни съединения и, изведнъж открили неизвестно на науката неорганично съединение, което се оказало напълно устойчиво. В него, към централния азот са присъединени три групи от вида NO2 . А там, където има много азот, има запаси от много енергия. Като цяло, се е появил  претендент за нов тип взривно вещество или твърдо ракетно гориво. Да се открие ново съединение в област, която още преди двеста години е изучена в дълбочина, е голям късмет. В добавка, същото изчисление показва, че при взрива на това съединение ще се отдели 20-30 % повече енергия, отколкото при сегашните видове ракетно гориво.
  „Десетпроцентно увеличение на ефективността на горивото - това вече е много, тъй като позволява, два пъти да бъде увеличен полезния товар – отбелязва професор Бринк – Освен това, гориво, съдържащо само азот и кислород, значително намалява замърсяването на околната среда.”
  Изследователите вече са измислили начин за синтез на това вещество и се надяват в скоро време, да получат достатъчни количества от него, за да проведат тестовете.
  Гледане на Кафе
Дата: 24 - ти март 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Учени откриха неизвестно на науката неорганично съединение
Учени откриха неизвестно на науката неорганично съединение
Някои се отнасят към квантово-химическите изчисления скептично, смятайки, че те са подходящи само за атома на водорода, но това не е така.
Открит е ген водещ до формирането на нервната система
Хипотезата, че нервната система на ембриона се формира сама по себе си, без специфичен сигнал, не е потвърдена. Японски учени откриха ген, който отключва трансформацията на зародишните клетки в невронни.
Червеното вино: физическо упражнение в бутилка
Учени от университета в Страсбург (Франция), открили поредното удивително свойство на ресвератрола - съединение, съдържащо се в ципата и семките на червеното грозде.
Британски учени са мумифицирали таксиметров шофьор
Британски таксиметров шофьор завещал да го мумифицират, като египетски фараон, което наскоро било изпълнено с използването на автентични методи за запазване на тялото.
Проектът Human Brain – изкуствен интелект за милиард евро
Европейската комисия избра проекта за симулация на човешки мозък от суперкомпютър, като един от най-приоритетните за науката.
Учени открили уникални свойства на светлината
Група учени под ръководството на Стивън Ранд е открила, че при подходяща интензивност, когато светлината преминава през материал, не провеждащ електричество, светлинното поле е способно да създава магнитно въздействие, което е 100 ...
Учени са създали нетривиални структури на базата на прости частици
Изследователи от университета в Илинойс и Северозападния университет са разработили колоидна система, състояща се от частици, които те нарекли „сферите на Янус”. Това са малки частици на основата на латекса.
Учени се научиха да пишат и рисуват върху вода
Руски учени се научиха да пишат върху вода. Специалисти от Новосибирск са усвоили печатането с мастило върху вода. Технологията позволява да се печата директно върху водната повърхност.
Науката ще преразгледа представата си за човешкия геном
Колосалното по мащаб сравнително изучаване на генома на 29 вида бозайници може да доведе до преразглеждане на принципите на функциониране и организация на човешкия геном.
Rex – първият в света Bionic човек, отива за шоу в Научният музей в Лондон
Първият в света Bionic човек ще бъде показан на 07. февруари в Музея на науката във Великобритания.
123456 ... 15
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други