ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Учени открили уникални свойства на светлината


Гледане на Кафе
Учени от Мичиганския университет /САЩ/ са открили неочаквано свойство на светлината, което ще позволи създаването на „оптически батерии” – слънчеви елементи без полупроводници.
  Светлинното излъчване има електрически и магнитни свойства. Преди учените смятаха, че магнитното поле от излъчването е толкова слабо, че би могло да се пренебрегне.
  Група учени под ръководството на Стивън Ранд е открила, че при подходяща интензивност, когато светлината преминава през материал, не провеждащ електричество, светлинното поле е способно да създава магнитно въздействие, което е 100 млн. пъти по – силно, отколкото се е предполагало по – рано. При тези условия, магнитното въздействие по своята сила е еквивалентно на електрическото.
 В настоящите фото галванични елементи светлината прониква в материала, поглъща се и се отделя топлинна енергия. Тук учените очакват да получат много ниско топлинно натоварване. Енергията се съхранява в магнитния момент, а не в поглъщаната светлина. Интензивното намагнитване може да предизвика интензивно излъчване, след което то става изключително обемен източник на енергия. Това е възможно благодарение на новооткритата разновидност на електро – оптична поляризация или оптично коригиране, поясняват учените. При нормални условия, електрическото  поле е причина, за разделяне на положителните и отрицателните заряди в материала. В резултат възниква разлика в потенциала, аналогична на тази в батериите. По – рано този ефект е бил регистриран само в кристални структури, притежаващи определена симетрия. В новото изследване е установено, че при подходящи условия,  магнитното излъчване е в състояние да създава оптична корекция и в други материали. Според експертите, това магнитно поле започва да огъва електроните С-образно, и всеки път те се предвижват малко по – напред. С-образното движение на заряда, води до формирането на електрически и магнитен дипол. Ако учените успеят да създадат дълга редица от диполи, то ще бъде получено огромно напрежение и съответно, източник на енергия. Такива редици, биха се получили при пропускането на фокусирана светлина със сила 10 МW/см2 през стъкло, което не е проводник на електричество. Интензивността на слънчевата светлина не е достатъчна и затова се търсят нови материали, които ще дадат желания ефект при много по – ниска интензивност. Новата технология ще доведе до появата на евтини слънчеви елементи.
  Гледане на Кафе
Дата: 20 - ти април 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Учени открили уникални свойства на светлината
Учени открили уникални свойства на светлината
Група учени под ръководството на Стивън Ранд е открила, че при подходяща интензивност, когато светлината преминава през материал, не провеждащ електричество, светлинното поле е способно да създава магнитно въздействие, което е 100 ...
Хлябът ни спасява от ... рак. Подробности
Хлебната кора, смятат учените, притежава уникални свойства, които е добре да използваме против нарастването на раковите клетки.
Описан е прост начин за контрол на магнитните свойства на полупроводниците
Японски физици са открили обещаващ метод за обратимо превръщане на парамагнитни във феромагнитни полупроводници.
Създаден е полимерен материал, бързо променящ цвета си под действието на светлината
Лещите на иновативните очила стават по-тъмни или променят цвета си само за една секунда, като цикълът може да се повтори един милион пъти почти без загуба на качество.
Могат ли да се лакират ноктите с вирус
Изследователи открили, че вирусите притежават оцветяващи свойства, неотстъпващи на традиционните пигментни оцветители.
Червеното вино: физическо упражнение в бутилка
Учени от университета в Страсбург (Франция), открили поредното удивително свойство на ресвератрола - съединение, съдържащо се в ципата и семките на червеното грозде.
Есенният минзухар може да спаси човечеството от рак
Отровният алкалоид колхицин, съдържащ се в есенните минзухари, може да се окаже универсално средство против рак. Учените са открили начин, да го насочват към раковите образувания така, че попътно да не убива здрави клетки.
Как от ориз се получава човешка кръв
Учените са открили начин за изработването на човешки албумин от оризови зърна.
Как хипитата спасиха физиката
Книгата на професора от Масачузетския технологичен институт разказва за това, с какво квантовата физика е задължена на контра-културните учени от Бъркли.
Храната по време на бременност е свързана с риск от появата на алергии у детето
Учени от Института INRA (Франция) са открили възможна връзка между това, което майката е яла по време на бременността и риска от появата на алергии при детето.
123456 ... 18
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други