ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Учените са много близо до създаването на ваксина срещу рак


  Получен е вирус, който сам намира раковите клетки и потиска растежа на метастатичните тумори, без да засяга здравите тъкани.
  Нашата имунна система трябва да следи за раково израждане и да премахва клетките, които са станали чужди за организма. Едно от условията за успешното развитие на тумора е способността му да потиска имунната реакция. От друга страна, именно защото туморните клетки са лесна плячка за вирусите: имунната система не знае какво се случва и вирусът може лесно да се размножава. Това подтикнало учените да използват вирусите за борба с рака.
  При разработването на такъв метод на лечение най – главното е - да „научат“ вируса сам да търси злокачествените клетки, ликвидирайки всички метастази. Изследователите от компанията Jennerex Biotherapeutics съобщават, че са успели да получат вирус, който сам търси раковите клетки и ги убива.

Гледане на Кафе
Вирусни частици/сините гранули/ вътре в клетката. (снимка: Steve Gschmeissner)

  Вирусът JX-594, успешно избягващ имунните защити, притежава специален белтък, който насочва имунната атака срещу туморите. По такъв начин, раковата клетка загива както от самия вирус, който интензивно се размножава в нея, така и от „събудилата“ се имунна система. Двадесет и трима пациенти с метастазиращ рак били еднократно инжектирани с JX-594. След 10 дни, вирусът напълно заразил раковите клетки у седем от лекуваните, без никакви странични ефекти; вирусната инфекция не засегнала здравите тъкани. Няколко седмици по – късно у половината участници в експеримента, туморът спрял да расте, а у един даже намалил размера си.
  Резултатите от експеримента, учените са публикували в списание Nature.
  Това не е първият опит да се застави вирусът да унищожава ракови клетки, но тук за пръв път напълно е проследено поведението на вируса в организма: колко пълно е заразил раковите клетки, успешно ли се размножава и влияе ли на здравите тъкани.
  Изследователите възнамеряват да създадат редица от подобни вируси, предназначени за различни видове тумори.
  Други учени, призовават авторите на разработката да се отнасят по – внимателно към взаимоотношенията на имунната система със самия вирус. В крайна сметка, ако вирусът мутира и стане „видим“ за имунната система, от противораковото оръжие няма да остане и следа, което ще даде шанс на рака да се върне.

Гледане на Кафе
Дата: 2 - ри септември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Учените са много близо до създаването на ваксина срещу рак
Учените са много близо до създаването на ваксина срещу рак
Получен е вирус, който сам намира раковите клетки и потиска растежа на метастатичните тумори, без да засяга здравите тъкани.
Ваксина срещу кариес е премила предклинични тестове
Изследователи от Института по вирусология в Ухан/Wuhan Institute of Virology/ - Китай съобщават, че са успели да създадат ефективна ваксина срещу кариес, съставена от ДНК и белтъци на две различни бактерии, която е показала добри резултати ...
Разработена е ваксина против радиация
Сътрудници на Владикавказкия научен център при Руската Академия на Науките са успели да разработят уникална противорадиационна ваксина
Инфекциозните заболявания могат да се откриват от космоса
Учените са потвърдили зависимостта между промяната в осветеността на градовете, видна от сателитните снимки, и разпространението на инфекции.
Картофите – средство срещу хипертония
Условието е - към картофите да не се добавя кетчуп, оцет или майонеза.
До изкуственото месо в магазините остават броени години
Създаването на хамбургер от стволови клетки на крава е дълъг и сложен процес. По оценки на учените, неговата себестойност е в хиляди, но скоро нещата ще се променят.
САЩ планират създаването на микрочип – симулатор на човек
Преди да пристъпят към клинични изпитания на лекарствата и методите на лечение, медиците трябва да са сигурни, че те са безопасни за хората. Опитите върху животни не винаги могат да дадат точен отговор, как различните органи ще реагират ...
Учените са поразени от свойствата на банановата кора
Банановата кора може да се използва за очистване на водата от тежки метали, смятат специалисти от American Chemical Society.
Неевклидова геометрия
Много сериозни теоретични физици сега вярват, че по-високите измерения не само съществуват, но могат да обяснят някои от най дълбоките тайни на природата.
Нов препарат забавя развитието на катаракта
Учените, създали първият в света медикамент забавящ развитието на катаракта, са сред петте финалисти на конкурса за бизнес-проект, организиран от Университета на Куинсланд.
123456 ... 38
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други