ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Усъвършенствани сърдечни протези ще лишат пациентите от пулс


 

Гледане на Кафе
Вместо сърце - центробежни помпи. (Снимка: Texas Heart Institute.)

.. И това се случва, защото те движат кръвта постоянно, а не с отделни пулсирания. Предимствата на новия тип изкуствено сърце е неговата устойчивост и висока ефективност, твърдят разработчиците.
  Устройството създадено от Д-р Billy Cohn и Д-р Bud Frazier от Тексаския кардиологичен институт, се базира на спомагателната камерна система VAD, която се използва за поддържане на сърдечната дейност. Тази "патерица за сърцето" обикновено се използва като временна мярка за пациенти, очакващи трансплантация на донорско сърце.
  При трансплантацията специалистите използвали двойка VAD, оборудвани с миниатюрни центробежни помпи, осигуряващи непрекъснат поток на течностите. Техен първи пациент станало осеммесечно теленце. Ако поставите стетоскоп до гърдите на животното, вие няма да чуете нищо, а ЕКГ ще покаже права линия, казва Д-р Cohn.
  След експерименти с 38 телета, учените преминали към клинични изпитания. През март тази година, изкуственото сърце било имплантирано на 55-годишният Craig Lewis, умиращ от амилоидоза - опустошително за вътрешните органите нарушение на белтъчната обмяна. Въпреки, че пациентът е починал месец по-късно, това било в резултат на необратими увреждания в черния дроб и бъбреците. „Сърцезаместителят”, според лекарите, сам по себе си е бил перфектен.
  Според Д-р Frazier, помпите в апарата практически нямат износване. Те са по-ефективни и по-безопасни в сравнение с традиционните аналози, защото имат само една движеща се част - непрекъснато въртящо се колело. Изследователите планират да усъвършенстват своето изобретение и да го подложат на нови предизвикателства, след което се надяват да получат разрешение за практическото му използване.
 

Гледане на Кафе
Дата: 15 - ти юни 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Усъвършенствани сърдечни протези ще лишат пациентите от пулс
Усъвършенствани сърдечни протези ще лишат пациентите от пулс
.. И това се случва, защото те движат кръвта постоянно, а не с отделни пулсирания. Предимствата на новия тип изкуствено сърце е неговата устойчивост и висока ефективност, твърдят разработчиците.
Създадена е нанокръпка за сърцето
Американски биоинженери използвали миниатюрни въглеродни нанотръби, като поддържаща структура, за възстановяване на сърдечни клетки.
Защо спим
Около една трета от живота ни преминава в сън. Ако ни лишат от това – ще се разболеем.
От електронен - към изкуствен мозък
Изкуственият аналог на малкия мозък в експерименти върху животни се оказал напълно функционален: електронната протеза превеждала сензорните данни в двигателни реакции и осигурявала изработването на условен рефлекс.
Чистият въздух предпазва от бактерии по време на операция
По време на хирургични вмешателства(особено при продължителните операции на крайниците, гръбначния стълб, гръдния кош и съдовата система) винаги има вероятност от попадане на вредни бактерии в разреза.
Rex – първият в света Bionic човек, отива за шоу в Научният музей в Лондон
Първият в света Bionic човек ще бъде показан на 07. февруари в Музея на науката във Великобритания.
Аспиринът снижава риска от рак на червата
Изследвайки данните на 14 000 пациенти, учени от Оксфордския университет стигнали до извода, че за да се снижи риска от възникване на рак на дебелото черво е необходимо да се приема по една таблетка аспирин дневно
Лекарство, снижаващо негативните последствия от инфаркта
Във Великобритания е създадено и преминало първите тестове лекарство, способно да снижи с 60 процента негативните последствия за организма от инфаркт и инсулт.
Открита е причина за устойчивостта на рака на млечната жлеза към химиотерапия
Ракът на гърдата е една от най-често срещаните форми на рак. Само във Великобритания ежегодно се диагностицират по 46 хиляди жени. Повече от 75% от случаите подлежат на антиестрогенната терапия. Раковите клетки често съдържат на повърхността ...
Първата в света трансплантация на трахея и бронхи е направена в Русия
В Руския онкологичен научен център „Н.Н. Блохин”, към Руската Академия на медицинските науки, е направена трансплантация на трахея с двата главни бронхи.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други