ТЪРСИ
Гледане на Кафе

„Умно” легло ще помага на лежащо болните


Гледане на Кафе
В нужния момент леглото ще обръща настрани болния, който не е в състояние да направи това самостоятелно.
  Иновативното болнично легло е снабдено със специален матрак, поставен върху солидна гъвкава рамка. Хлътвайки на определени места и издигайки се на други, матракът буквално поставя пациента в позиции, характерни за здравия сън. Освен това, той помага на медицинските сестри да обръщат прикования към постелята често и безболезнено, за да се избегне образуването на декубитуси. 
  Устройството е изобретено от швейцарският учен Michael Sauter, който преди две години основава компанията compliant concept, със съвместната подкрепа на Швейцарската федерална лаборатория EMPA и Висшето техническо училище в Цюрих ETH Zurich.
  През януари, тази година, компанията е демонстрирала разработката по време на Fachkongress Alter 2011, състояло се в Базел. През май, compliant concept , е привлекла инвестиции в размер на 1 милион швейцарски франка ($ 1,200,000).
  Съвсем наскоро, г-н Sauter успял да заинтригува с проекта си редица американски клиники, за които подобно решение може да бъде истинска панацея. В САЩ ежегодно се регистрират около 2,5 милиона случая на декубитуси, лечението на всеки от които възлиза средно на $ 43 000.
  Гледане на Кафе
Дата: 23 - ти юли 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Умно легло ще помага на лежащо болните
Умно легло ще помага на лежащо болните
В нужния момент леглото ще обръща настрани болния, който не е в състояние да направи това самостоятелно.
Еволюционната необходимост от алтруизъм е доказана от роботи
Експерименти на швейцарски учени са потвърдили теорията, че да помага на близки роднини е от полза за отделния човек, тъй като помага за поне частичното предаване на гени.
След няколко години всяка болест ще може да се определя по звук
Скоро, лекарите ще могат да чуват не само хрипове в белите дробове: Британски учени са разработили метод, който дава възможност за откриване на болните тъкани в тялото посредством звучащи липозоми.
Научиха робот да разпознава продукти от супермаркет
Механичният помощник сортира покупките Ви, поставя ги в плик и Ви помага да ги отнесете в къщи.
Пластмасово дърво – като начин за ефективно растениевъдство
Турски дизайнери са създали необичайна вертикална оранжерия, която спестява пари при отглеждането на растения и помага на околната среда.
Тетрисите помагат да се справим със спомените за травмиращи събития
Играенето на популярната компютърна игра „тетрис”, помага на хората да се справят с внезапните спомени за събития от миналото, които са свързани с нанесени травми.
В Израел тестват динамична пътна такса
Системата автоматично увеличава таксата за използване на трасето при нарастване на натовареността. Това в крайна сметка намалява броя на преминаващите превозни средства и помага да се избегнат сериозни задръствания.
Водата може да тече при 130 градуса под нулата
Резултатът е интересен и с това, че ни помага да разберем много аномални свойства на водата. - казва ученият. - Например, беше предсказано, че водата има две различни течни фази при ниски температури. Аз успях да потвърдя наличието ...
Исландия може напълно да забрани тютюнопушенето
Внесеният за разглеждане в парламента закон ще позволява продажбата на цигари само в аптеките. С рецепта от лекар.
Британски учени са създали велосипед от найлон
Британски конструктори са създали удивителен велосипед от … найлон. Както се съобщава, регулировка на волана и седалката не е предвидена, но технологията позволява производство на велосипеди с различна големина, за всеки ръст.
12
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други