ТЪРСИ
Гледане на Кафе

„Умни” обувки


Гледане на Кафе
Холандски учени са създали обувки, които могат в детайли, цвят и дори с 3D изображение, да възпроизведат начина на предвижване на индивида. Изобретението скоро ще се появи на пазара.
  Системата ForceShoe се състои от обикновени сандали с допълнителна пластмасова подметка дебела 32 мм. В нея са вградени сензори за движение, сила и ориентация в пространството, както и радиопредавател. Желаещият да изучи характеристиките на човешкото придвижване, трябва да закрепи на глезените си допълнителни сензори, а на кръста – приемо-предавателно устройство. Общото тегло на ForceShoe е около 2,5 кг.
  Сензорите наблюдават скорост, въртящ момент, ъглова скорост и всички сили, действащи върху движещите се крака. Тази информация се предава на компютър и специална програма ги визуализира.
  Първоначално пълните с електроника обувки са били предназначени в помощ на преживелите инсулт. Тези пациенти често имат проблеми с координацията на движенията. Но след това разработчиците от университета в Твенте решили, чрез създадената от тях компания Xsens, да изпратят технологията за търговско гмуркане.
Частни лица не могат да купуват ForceShoe (поне докато системата е със статут на прототип), но научноизследователските организации и лечебните заведения вече са поканени за сътрудничество. Например, големите производители на обувки биха могли с помощта на "умните" сандали да увеличат комфорта и ергономичността на продуктите си. Според изобретателите, тяхната технология може да доведат до значителни ползи по време на тренировка в спортове, свързани с движение по земята. В този случай обаче, електрониката ще трябва да се облекчи така, че спортистите да не чувстват дискомфорт при максимални натоварвания.
  Гледане на Кафе
Дата: 15 - ти юни 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Умни обувки
Умни обувки
Холандски учени са създали обувки, които могат в детайли, цвят и дори с 3D изображение, да възпроизведат начина на предвижване на индивида.
Играчката Dough Globe
Образователните игри стават все по-умни, практични и... все по-малко детски.
Създадено е ефективно антимикробно покритие
Веществото може да се нанася върху различни видове пластмаса и текстил. Дори и след няколко измивания, то надеждно защитава срещу повечето патогенни бактерии, дрожди и плесени.
Южна Корея се отказва от хартиените учебници
Министерството на образованието на Южна Корея одобри инициативата по преминаването на всички начални и средни училища на електронни учебни пособия.
Intel се оттегля от пазара на интерактивни телевизори
Корпорацията Intel реши да разпусне клона си Digital Group Home, специализиран в изделия за потребителска електроника.
Разликата във възрастта влияе върху умствените способности на братята и сестрите
Учени от Университета Нотр Дам (Франция) установили, че братята или сестрите, чиято възрастова разлика надвишава две години, показват по-високи образователни постижения в сравнение с тези, чиято разлика е по-малка.
Разработен е тактилен колан за навигация и получаване на команди на бойното поле
Правилната посока и заповедите на командира, свързани с придвижването, боецът ще научава от усещанията на леко вибриращ колан.
Две глави мислят по-добре от една
Ще дойде време и цели групи от хора ще се включват към нервно-компютърни интерфейси (NKI) за решаване на сложни задачи от разстояние.
Небостъргачът на бъдещето
Небостъргачът на бъдещето – модулност, енергийна ефективност и екологичност
Ще клонираме ли неандерталци
Клонирането на неандерталец е не само възможно, но и изгодно.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други